domingo, 28 de septiembre de 2014

RTVE - Aquesta tele es una ruinaLa dimissió de Leopoldo González Echenique per la negativa del govern a injectar 130 milions ha posat damunt la taula la difícil situació en què es troba Ràdio Televisió Espanyola que mes a mes segueix baixant la seva audiència per sota d'un 10%, mentre manté un dèficit aclaparador i ha arribat a acumular un deute inassumible.

La televisió i la ràdio pública són del govern. Sigui el que sigui. En l'àmbit nacional i en l'autonòmic, que en alguns casos ja és també nacional i singular. Andalusia i Catalunya són paradigma de règims construïts al voltant de mitjans de comunicació públics. Són els polítics els que fan el càsting de tertulians, simulant pluralitat fins que es colen els liberals i salten els alliberats demostrant qui mana,

Des que el Govern de Zapatero decidís acabar amb la publicitat a la cadena pública, els ingressos de RTVE provenen exclusivament de l'Estat i de les aportacions dels operadors de telecomunicacions i les cadenes de televisió. Segons Echenique, aquestes aportacions haurien caigut un 40% des que entrés a liderar la corporació. Tot i que RTVE presumeix que "en menys de dos anys" la corporació ha reduït la despesa de 1.200 milions a 960 milions al tancament del 2013, tot i que no recorda que aquesta xifra va superar en 20 milions d'euros la despesa pressupostada, engrandint amb això el dèficit de RTVE.


Echenique ja havia deixat clar el seu malestar per les "retallades del Govern" a la televisió pública, encara que es va mostrar esperançat que l'executiu mogués "fitxa" i li aportés un crèdit extraordinari perquè, en cas contrari, el pressupost seguiria sent "irrealitzable i irreal ".
Cal destacar que el cost de la plantilla és una de les partides més significatives de la despesa de la televisió pública. I és que el sou de 6.400 empleats es porta prop d'un terç d'aquests 960 milions. La ineficiència de la gestió del seu personal es posa encara més de manifest si es compara amb les despeses de personal de cadenes com Atresmedia o Mediaset. En ambdós casos, els empleats de cada cadena privada tot just superen les 1.500 persones i els seus costos de personal ronden els 150 milions d'euros, tres vegades menys que la cadena pública.


Com és possible que una cadena pública necessiti 6.400 persones per fer una televisió que la resta fa amb 1.500? Si a aquesta qüestió li afegim la pèrdua d'audiència que porta patint TVE en els últims anys, el problema és encara més escandalós. I és que La 1 ha perdut aquest any el 10% de la quota de pantalla que ostentava, situant-se a més de quatre punts d'Antena3 i Telecinco, que superen el 14%.


Un altre obstacle són els sindicats UGT i CCOO especialment, que són els que realment manen en l'ens públic has ta el moment de decidir que col · laboradors van a acudir a les seves tertúlies, són els que impedeixen a qualsevol preu la negociació d'un ERO per situar nivell de mercat, tant els sous dels seus treballadors com la seva plantilla.


Mentrestant RTVE pateix un dèficit estructural de cent milions d'euros, "que cal corregir", i va insistir en la necessitat d'una major eficiència de despeses i de reforçar els ingressos, que és "on ha de venir la font fonamental d'estabilitat per la situació financera "de RTVE.


El nou president en funcions de RTVE, José Manuel Peñalosa que ha estat nomenat de manera provisional pel ha estat fins ara en el seu lloc com a assessor del grup parlamentari popular, augura que pot haver tota mena de contestació davant aquest nomenament per part dels sindicats i partits de l'oposició.


Peñalosa s'ha mostrat proper a González-Echenique, a qui ha acompanyat per exemple als seus compareixences al Congreso.Hay qui parla de donar de nou l'entrada de la publicitat que podria ajudar competint en situació d'equitat amb les televisions privades, però sense emprendre mesures dràstiques a la plantilla no pot de cap manera recuperar quota de mercat ja que la major part del seu pressupost estaria destinat al capítol de personal, els impossibilitaria adquirir retransmissions o sèries de gran audiència i no podria competir. La postura intransigent dels sindicats pot portar al tancament de la més emblemàtica de les televisions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario