lunes, 24 de agosto de 2015

El saqueig d'Andalusia 148 - El Centre d'Indústries d'Oci, a Mijas.

El Centro de Industrias de Ocio, en Mijas.

La jutge Mercedes Alaya des de fa mesos portava endavant la investigació d'un nou presumpte desviament dels fons comunitaris gestionats per la Junta d'Andalusia. Es tracta del Consorci del Centre d'Oci de la localitat malaguenya de Mijas, més conegut com CIO de Mijas, un centre que forma part de la xarxa de 14 consorcis-escola controlats per la Junta d'Andalusia que impartien cursos i que ara estan sota sospita en les indagacions que segueix el Jutjat d'Instrucció 6 de Sevilla, abans dirigit per la jutge Mercedes Alaya i ara per la seva substituta María Núñez Bolaños.

El Consorci de Mijas compta amb hotel-escola, residència i una piscina. El centre porta un any sense impartir classes tot i haver rebut 49 milions d'euros en subvencions dels Fons Europeus a través de la Junta. «Els cursos es programen, s'aproven i això és el que es donava: mòduls de cuina, governanta, cambrer, barman, jardiner. En els millors temps podia haver-hi entre 350 i 400 alumnes, d'ells 117 es quedaven a la residència de dia ».

Mijas es van sorprendre al veure, a primera hora del matí d'ahir, com diversos agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil es personaven a l'edifici amb un acte de la jutge Mercedes Alaya, la dels ERO, per analitzar la documentació dels cursos de formació que allí s'han impartit. L'operació Barrado, dirigida per Instrucció 6 de Sevilla, es va tancar amb 16 detencions a tot Andalusia, tres d'elles a Màlaga, i tretze d'ex alts càrrecs del Govern andalús.

El primer que va cridar l'atenció dels empleats, personal funcionari destacat en el CIO Mijas, l'activitat està ara paralitzada, va ser que els agents van enviar a cinc d'ells a casa, li van demanar a un que es quedés per guiar-los per entre el mar de documents i ordinadors a trobar el que buscaven, una mena de trobar una agulla en un paller, i van retenir a la gerent del CIO al seu despatx, possiblement perquè col·laborés també en les indagacions. El registre es va fer interminable i la sortida i entrada dels agents es va convertir en un tràfec continu que es va allargar durant més de quatre hores en una lluminosa matí en què nombrosa premsa va fer guàrdia a les portes del CIO.

Després, els rumors van córrer com la pólvora a les redaccions, en les tertúlies judicials i al PSOE, commocionat ahir per l'esclat de l'operació només dos dies després d'escombrar a la resta de partits a les eleccions del 22M. El cas és que el rum-rum intern dels socialistes coincidia amb els detinguts: les travesses van situar des de les primeres hores entre els arrestats a Màlaga a Juan Carlos Lomeña, exdelegat d'Ocupació, i així ho va confirmar la Guàrdia Civil en nota de premsa. Al costat d'ell, van ser arrestats l'exdirector gerent del CIO Mijas, un socialista molt conegut, i la presidenta de l'UTE de la gestora del consorci.

Altres arrestats són l'exdirectora general de Formació Professional per a l'Ocupació de la Junta, María Teresa Florido, cunyada, per cert, de l'exconseller de la Junta Àngel Ojeda, imputat en aquest cas al costat del també exconseller d'Ocupació Antonio Fernández. També van ser arrestats els actuals delegats d'Ocupació a Huelva i Sevilla, Eduardo Muñoz i Aurora Cosano, que van ser apartats de les seves funcions; l'exdirectora general de FP per a l'Ocupació de la Junta María José Lara; l'exdirector general de Formació Professional Andrés Sánchez, i l'exdirector general d'Empleabilidad Manuel Brenes.

Hi ha així mateix arrestat 7 exdelegados provincials d'Ocupació com són el de Sevilla, Antonio Rivas -imputat en els ERO; l'exdelegat d'Ocupació a Cadis, Juan Bouza; el de Còrdova, Antonio Fernández, i les exdelegadas d'Ocupació a Almería, Francisca Pérez Laborda, Jaén, Irene Sabalete, i Granada, Marina Martín Jiménez. Rivas va declarar ahir mateix davant la Guàrdia Civil i va ser posat en llibertat.


L'Institut Armat va assegurar ahir que a més es produiran diverses imputacions i que tots els implicats, que podrien superar la vintena, han de declarar davant la jutge quan acabin les diligències policials. Així, s'apunta a cinc imputats. En total, hi ha tretze exalts càrrecs de l'executiu andalús.

Alaya, a la sala dels ERO.

Aquest mateix dilluns la incombustible jutge, pendent d'anar-se'n com a membre d'una Sala penal de l'Audiència de Sevilla en els pròxims dies, la mateixa que resol els ERO, ja va amenaçar cridant l'atenció a la Junta «per la seva unitat d'interessos» amb el PSOE, que s'ha personat com a acusació particular en la peça. Assegura Alaya que aquesta és una actitud «impròpia».

En un acte dictat el passat 20 de gener, la jutge va declarar el secret parcial davant la gravetat dels fets i després de detectar «bosses de frau» que van determinar quatre vies d'investigació, entre elles una que fa a les ajudes a l'extinta Fundació Andalusa Fons de Formació i l'Ocupació (Faffe).

La magistrat parlava de «l'existència d'entramats empresarials beneficiats per diferents subvencions, algunes de les quals haurien estat identificades per funcionaris de la pròpia Direcció General de Formació», i per Teodoro Montes, cap del departament de gestió de la Formació professional ocupacional de la Junta a Sevilla, «i en la qual persones que dirigien diversos entramats tenien accés a un volum important de subvencions, fins i tot algunes d'aquestes persones tindrien relació amb determinats càrrecs de l'administració».

En segon lloc, la instructora al·ludia a l'existència de determinats fraus en els consorcis entre administracions, que rebien subvencions a través de la Direcció General de Formació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario