jueves, 27 de agosto de 2015

Maduro -. Ara "els bachaqueros"


Un hombre transporta una nevera entre colombianos que regresan a su país por la frontera de Tachira, Venezuela (Reuters).

El Govern Veneçolà en la seva paranoia ha trobat a un altre enemic extern a qui culpar de la misèria que assola el seu país, no és altre que el país veí Colòmbia a qui acusa de protegir els "bachaqueros" que es dediquen a comprar producte a preus regulats arròs, farina de blat de moro, sabó, etc.-, per revendre'l al mercat il·legal tant per al consum intern a Veneçuela com a Colòmbia. Segons l'Executiu, els "bachaqueros" són els culpables de l'escassetat que atia el país des de fa dos anys i que s'ha intensificat en els últims meses.que habiten a la zona fronterera.

Els bachaqueros ja no són necessàriament contrabandistes que porten productes d'un país a un altre, sinó també persones que compren en un supermercat i revenen al mercat negre, sigui a domicili o en mercats informals al carrer. Molts veneçolans veuen els bachaqueros com un mal necessari i els compren per evitar-se la fila.no vol dir que tots els que revenen siguin bachaqueros a gran escala: algunes persones només revenen el que els sobra de la compra, altres es dediquen a vendre fora del país i alguns compten amb una àmplia xarxa de contactes que els permet comprar grans quantitats de productes que guarden i venen quan hi ha una oportunitat.

Opositora venezolana
Divendres passat el president Nicolás Maduro va decretar l'estat d'excepció per cinc municipis del Táchira, estat andí fronterer amb Colòmbia, durant 60 dies. els culpa de l'escassetat. La mesura es va prendre després que la setmana passada una patrulla de la Guàrdia Nacional Bolivariana fos atacada per paramilitars, segons fonts del Govern. "Anem a un reordenament de la vida comercial, econòmica, de la seguretat ciutadans, a un restabliment i reorganització, completa ia fons de les comunitats de la zona fronterera",
El Govern de Maduro assegura que són els colombians que viuen a Veneçuela els responsables del "bachaqueo" i, per tant, de l'escassetat al país. Així com la violència organitzada. Des de la declaració de l'Estat d'excepció, són més de mil els colombians que han estat deportats i els seus habitatges ocupats per l'exèrcit que estan fugint amb els estris que puguin comportar, des de la zona del Táchira cap Cúcuta, ciutat en el departament Nord de Santander .

Veneçuela és un país d'opinions dividides I mentre una part aplaudeix la mesura, l'altra mira amb recel. Gustavo Briceño, professor universitari en Drets Humans i Dret Constitucional de la Universitat Catòlica Andrés Bello (UCAB), creu que s'està fent servir l'Estat d'excepció per usurpar poders i desviar-, "el president Maduro vol limitar drets dels ciutadans amb altres fins, com limitar l'manifestar idees polítiques ". Si bé el dret al vot està garantit sota aquesta situació, Briceño apunta que la no llibertat de trànsit així com la limitació del dret de reunió pot afectar les pròximes eleccions. "Si un partit d'oposició vol fer un míting o reunir-se, pot ser que s'al·legui l'Estat d'excepció perquè no ho puguin fer".

Cataloga la mesura com una màscara per a una situació preocupant per al Govern. "La enquestes en zones frontereres no els estan beneficiant, el poble allà està contra el PSUV (partit del Govern) i el Govern. I ara limiten la propaganda, l'expressió política i la llibertat d'expressió i pensament ".

El discurs es repetirà en cada un dels portaveus del Govern o afins. A més, s'assenyala com a principal responsable a l'expresident colombià Álvaro Uribe. Per arrodonir l'equació, la connexió acaba en la dreta veneçolana, representada per la Mesa de la Unitat Democràtica.

L'última enquesta de l'Institut Veneçolà d'Anàlisi de Dades (IVAD) realitzada entre el 8 i el 16 d'agost d'aquest any mostra que un 64,9% de la població no té cap confiança en que el president i el Govern es puguin resoldre els problemes que afronta el país. En referència a l'anomenada guerra econòmica, 69,4% de creu que és falsa i una distracció per no enfrontar els problemes. Sobre l'escassetat i els problemes per adquirir productes de consum bàsic, 62,1% dels entrevistats creuen que el Govern i Nicolás Maduro són els responsables del desproveïment. Només el 7,1% l'hi atribueix a l '"bachaqueo". En l'avaluació personal de Maduro, només el 22.7% creu que la seva gestió és entre regularment bona i excel·lent.

No són poques les enquestes que donen avantatge a l'oposició de realitzar avui les eleccions a l'Assemblea Nacional. El decret de l'Estat d'excepció podria veure com una demostració de força, l'inici de la campanya electoral. Colette Capriles, analista polític, reconeix que la relació amb Colòmbia sempre va ser ambigua, d'estira i arronsa, i més a la frontera, "amb vida pròpia, molt dinàmica, amb molt intercanvi comercial, però amb fortes desequilibris econòmics que s'han accentuat en els últims anys ". Per fer-se a la idea del diferencial canviari, un pes colombià es compra per 5,10 bolívars.

Nicolás Maduro"No és la primera vegada que es prenen mesures errades especials amb Colòmbia, és un tema comodí. Reapareix quan hi ha necessitat de construir un enemic que és alhora extern i intern ". Afegeix l'analista que això forma part d'una campanya electoral molt defensiva on el Govern surt "amb un desavantatge impossible de recuperar per mitjans naturals".
L'estratègia seria "construir a l'oposició com un enemic de la seguretat nacional i de la felicitat social, un enemic que està entre nosaltres però que té suports externs, concrets, com són el paramilitarisme, una cultura de la violència i de la mort que ja ens va envair, que és el culpable de tota la tragèdia de la inseguretat, i s'associa al contraban d'extracció ia la decadència moral del país ".

Capriles diu que això és part de la construcció del mapa de conspiració contra el chavisme, "no és que el Govern sigui responsable de la crisi i el desastre econòmic, sinó que el Govern ho fa dins del millor que pot amb el que li deixen seus enemics. És una guerra patriòtica, una manera d'instal·lar al Govern en l'acció de la gestió pública i donar visibilitat ". Una estratègia, segons l'analista, que no ajuda a guanyar vots, però sí que busca impedir que es voti per contra, "atacant la debilitat de l'oposició, que la incapacitat per resoldre temes d'inseguretat o atacant la seva suposada immoralitat i criminalitat. És una campanya de la por ".

No hay comentarios:

Publicar un comentario