viernes, 28 de agosto de 2015

Pujol Corporation 38 -"Junts pel 3%"

Miembros del cuerpo policial y de la fiscalía Anticorrupción registran las sedes de la Fundació Catdem

Membres del cos policial i de la fiscalia Anticorrupció registren les seus de la Fundació Catdem de Convergencia. El famós 3% denunciat per l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall en seu parlamentària ha estat indiciàriament descobert en el transcurs d'unes investigacions que han portat a registrar la seu de la Fundació Catdem; el domicili de Daniel Osacar (antic tresorer del partit); i les instal·lacions de quatre ajuntaments catalanesl. Es tracta dels consistoris de Sant Celoni, Sant Cugat del Vallès, Figueres i Lloret de Mar, tots ells controlats per Convergència.

En el transcurs de les investigacions s'haurien descobert en sengles caixes fortes de Teyco i dels Sumarroca documentació que avalaria que la constructora de la família abonava comissions equivalents al 3% del preu de les obres adjudicades al partit. Contractes, manuscrits, fins i tot gargotejats amb bolígraf, testifiquen que del preu d'adjudicació s'extreia aquest percentatge de diners que era traslladat posteriorment a CDC a través de l'instrument que es mantenia a aquest efecte, la fundació Catdem, abans anomenada Fundació Trias Fargas.

Els fets analitzats per les forces policials es remunten a 2009, encara que en les investigacions s'han trobat operacions datades al març de 2014. L'operatiu és continuació de les investigacions iniciades fa dos anys contra l'alcalde convergent de Torredembarra (Tarragona), Daniel Masagué, i contra el conseller delegat de Teyco, Jordi Sumarroca.

Els registres, portats a terme al costat de la Fiscalia Anticorrupció i que inclouen també el domicili i el despatx al partit del tresorer del partit, Daniel Osacar, s'engloben en la denominada operació Petrum 2. Segons aquestes mateixes fonts, no es preveuen detencions. Daniel Osacar va ser tresorer de CDC durant un llarg període de temps. En l'actualitat quedar lliure d'una presumpta imputació per la seva suposada participació en l'anomenat cas Palau, també de finançament irregular del partit fundat per Jordi Pujol i Carles Sumarroca (pare del propietari de Teyco), i la possessió d'un compte a Suïssa.

El paper de Sumarroca

En les indagacions policials s'ha seguit el rastre al pagament de comissions per l'adjudicació d'obres per part de la constructora Teyco, de la família Sumarroca, a CDC mitjançant la intermediació de la fundació Catdem. Les indagacions policials estarien avançant en descobrir el paper jugat per Jordi Sumarroca -fundador de CDC i amic íntim de la família Pujol, en les trames de corrupció investigades.

Sumarroca, exconseller delegat de la constructora Teyco, romania empresonat des del 24 de juliol, després de la seva detenció en una operació contra la corrupció i el blanqueig. L'empresari va abandonar la presó després de dipositar la fiança de 600.000 euros que li va imposar l'Audiència de Tarragona el 11 d'agost.

Jordi Sumarroca va ser detingut al costat del seu oncle Joaquim ia la seva cosina Sussanna, també vinculats a Teyco, en una operació contra la corrupció i el blanqueig, en la qual s'investiguen les suposades comissions a empreses de l'exalcalde de Torredembarra Daniel Massagué, també detingut en aquell dia.


La investigació va començar arran de l'adjudicació a Teyco l'aparcament de Filadors a Torredembarra, licitat el 2009, quan aquesta localitat tarragonina estava governada per Massagué, llavors membre del CDC, tot i que es va donar de baixa del partit arran de la seva imputació pel cas EFIAL.


Junts pel 3%

Ara ens preguntem com poden afectar la plataforma "Junts per l'sí" aquestes actuacions contra els pilars del finançament de Convergència. En aquella època que Artur Mas era el conseller d'Hisenda del govern de Jordi Pujol, ningú es pot creure que no conegués la trama d'extorsió a les empreses per a benefici del partit i del clan Pujol. Ara als registres ja apareixen papers de 2014 i en aquestes dates Mas ja és el president de CDC i la Generalitat.

Francesc Homs ha carregat contra aquests registres promoguts per un jutge de la població del Vendrell, al·legant que el govern central ha estat qui ha instigat aquestes actuacions de la justícia, just quan comença la campanya pel 27 S per tal de fer mal a Artur Mas en la seva deriva independentista. Els altres companys de la candidatura "Junts pel si" pel que sembla no opinen de la mateixa manera, encara que prefereixen no parla r sobre això per no remoure aquest assumpte.

Però és evident que les esquerdes en la plataforma separatista, segueixen engrandint. Romeva reclama anar fins al final, caigui qui caigui, i si és Mas, millor. "La lluita contra la corrupció serà una prioritat en el nou estat" va dir ahir mateix a TV3 Romeva mentre es desenvolupava l'operació judicial. El número u actua com a portaveu informal d'ERC i Junqueras. La candidatura ha acusat el cop.


L'Artur. Mas és el principal assenyalat i se li obre un nou front. Un nou cas Palau, un altre expedient clan Pujol, l'auge i caiguda dels Sumarroca, el braç empresarial del nacionalisme. Rèpliques del sistema del 3%, la signatura clientelar de Convergència en els "negocis" públics. Delictes contra l'administració pública, blanqueig de capitals i suborns són els detalls delictius de l'últim cas.

Caldrà veure fins a quin punt l'estratègia defensiva de CDC afecta ERC i genera cada vegada més dubtes sobre si van a arribés al final d'aquestes eleccions. Es confirma la sospita que Artur Mas necessitava despullar-se de les seves sigles i que la candidatura al nñumero quatre "Junts pel sí" és la seva coartada davant el corc de la corrupció. "Junts pel 3%", és l'etiqueta que està arrasant a les xarxes socials.

Per descomptat, en CatDem han tingut temps d'esborrar totes les empremtes, però en els registres que van afectar a Jordi Sumarroca al juliol es van trobar nous documents que confirmen el paper de la fundació com caixa B de CDC.

El cop a Mas va llastrar durant tota la campanya la seva posició a la plataforma separatista. Romeva, en l'abans esmentada entrevista a TV3, reivindicava sense objeccions el seu lideratge i aprofitava la circumstància per sostenir sense vergonya que "un nou estat és la millor resposta davant la corrupció". De cara al públic, taula rasa, però de portes endins, recels, desconfiança i maniobres per descavalcar Mas.

1 comentario:

  1. Carlos Gomez

    El inconmesurable Conseller de Propaganda, Insults i Subsidis , Quicu Homs, acaba de sortir per televisio acusant a la premsa i les televisions de fer.ho public sense ordre judicial
    I per que no falti de res, el nostre senyor Barragan, el gran Rull, dient que tot aixo no es mes que un atac al proces

    ResponderEliminar