miércoles, 23 de abril de 2014

El rebuig dels cònsols

 
Les iniciatives d'Artur Mas al front diplomàtic es compten per fracassos. El Comitè Executiu del centenar de cònsols acreditats a Barcelona va rebutjar fa uns dies la invitació formal per reunir-se amb els responsables de l'Assemblea Nacional de Catalunya ( ANC ) i el Consell Assessor per a la Transició Nacional ( CATN ) , Carme Forcadell i Carles Viver , respectivament , considerats els líders ' civils ' del projecte secessionista que impulsen CiU i ERC per tal de demanar-los la seva col · laboració al procés independentista català .

Cal no oblidar que la Generalitat ha posat en marxa un pla per implicar els immigrants en el seu procés secessionista , mitjançant el denominat 'Pla de ciutadania i de les migracions ' la primera etapa consisteix a ' sensibilitzar ' aquest col · lectiu cap a l'anomenada ' transició nacional ' que abandera CiU . La col · laboració del cos consular en aquest projecte és molt important per al Govern català , que ja actua amb intensitat prop de les gairebé noranta organitzacions en què s'agrupa la majoria dels immigrants radicats a Catalunya .

La Generalitat ha intentat penetrar en aquest àmbit a força de reconeixement ( una creu de Sant Jordi col · lectiva l'any passat ) i fins i tot cedint instal · lacions per a actes del Cos Consular o per a les activitats administratives del Comitè Executiu d'aquesta entitat , el degà és el cònsol del Regne Unit , Andrew Peter Gwatkin . No obstant això , la deriva radical del procés separatista i d'Artur Mas han aconsellat als cònsols no participar a títol col · lectiu en cap reunió , acte o trobada amb la Generalitat o els seus emissaris que es pot interpretar en clau política .

Aquest rebuig ha donat lloc a una sèrie de moviments interns dins de la família consular . Tan sols una trentena del centenar de cònsols a Barcelona són diplomàtics de carrera mentre que la resta són , majoritàriament , representants de la societat civil catalana i en bona part , sensibles als plantejaments sobiranistes .

Barcelona és la quarta ciutat del món en nombre de consolats , després de Hong Kong i Nova York . Són gairebé cent legacions . Dues terceres parts dels cònsols són honoraris . Generalment , ciutadans catalans . I sobiranistes . Una mena de ' cinquena columna ' de fil directe amb l'exterior .

La majoria dels gairebé seixanta cònsols honoraris combreguen sense dissimular amb les tesis sobiranistes que defiene el Govern de CiU , segons han manifestat fonts diplomàtiques , alarmades per aquesta situació . Els 33 professionals , però, mantenen una actitud absolutament exquisida i ' neutral' . Amb aquest ' nucli dur' ha xocat ara l'ofensiva del Govern català , en el seu afany per reunir amb els activistes de la secessió , Forcadell i Viver . Les principals potències mundials , com els Estats Units, la Xina , Brasil, Alemanya , França , Itàlia , o el Regne Unit , té cònsols de carrera , que es mantenen aliens dels missatges secessionistes . Mèxic, Colòmbia , Argentina , tenen també al capdavant de les seves oficines consulars a diplomàtics professionals .

L'administració catalana també dedica esforços i mitjans a contactar i mantenir operativa la línia amb els ambaixadors acreditats a Espanya . Però aquesta via és més complicada . S'ha pogut comprovar aquests últims mesos amb el fracàs estrepitós collit pel president de la Generalitat en els seus diferents desplaçaments exteriors . El nivell dels seus interlocutors a penes superaven el del conserge de l'hotel.

No hay comentarios:

Publicar un comentario