lunes, 29 de abril de 2013

La "Operació Cacaolat" i L'Abat de MontserratLa família Ruiz-Mateos va donar al llarg de diversos anys milions d'euros a diferents ordres religioses. Entre els seus beneficiaris habituals mai havia estat l'Abadia de Montserrat, fins que José María Ruiz-Mateos, el seu fill Josep Maria i la dona d'aquest van visitar el 2009 l'abat Josep Maria Soler, de marcada ideologia nacionalista.


Segons informa ABC, després d'assistir a missa, dels Ruiz-Mateos es van reunir en privat amb l'abat i van pactar un donatiu de 600.000 euros. Segons fonts del diari de Vocento, "van tornar de Montserrat encantats i van dir que s'havien fet amics de l'abat, que els anava a ajudar a Catalunya".

Els moviments de la caixa única de Nueva Rumasa, que van ser lliurats a l'Audiència Nacional, mostren que el primer pagament va tenir lloc el 9 d'octubre de 2009. Van ser 300.000 euros que es van repetir 19 vegades, cada set dies, i amb gran puntualitat. L'últim lliurament va ser el 5 de març de 2010, completant els cent milions de pessetes pactats-Ruiz-Mateos no compta en euros-.

L'empresari de Jerez esperava suport per als seus negocis a Catalunya. Nueva Rumasa era amo de Cacaolat des de 2007, quan va comprar Clesa a la italiana Parlamat. La marca de batuts té la seva fàbrica al carrer Pujades, molt a prop del Parlament català i del port de la Ciutat Comtal. La família pretenia canviar la fàbrica d'ubicació i requalificar el terreny. L'empresa també tenia uns solars a Reus (Tarragona), a més d'altres inversions que necessitaven un "empenta" a la regió.

José María Ruiz-Mateos esperava una contrapartida: suport per als seus negocis a Catalunya, ja que l'abat de Montserrat és una figura molt influent. Col · loquialment es diu que el poder tenen tres potes a Catalunya: el president de la Generalitat, el president del FC Barcelona i l'abat de Montserrat.

Fonts oficials de l'Abadia reconeixen que «la trobada va existir, van venir a missa i van oferir col · laborar com qualsevol altra persona o entitat». Un portaveu assegura que «els diners es va rebre per transferència i se'ls va lliurar el certificat perquè desgravaran el 25 per cent». Pel que fa a si es va pactar alguna contrapartida, des de Montserrat es limiten a dir que «va ser una conversa privada entre el senyor Ruiz-Mateos i l'abat».

El grup empresarial ja travessava una situació més que complicada quan va fer els pagaments a l'Abadia de Montserrat. De fet, els donatius, es van nodrir dels inversors, ja que la campanya dels famosos pagarés arrencar el 2009-els estalviadors han perdut uns 300 milions d'euros-. Al febrer de 2011, tot just un any després de l'últim pagament a Montserrat, les principals empreses de Nueva Rumasa es van declarar en concurs de creditors, entre elles Clesa, la propietària de Cacaolat, que va truncar totes les expectatives de negoci.

La comptabilitat de Nueva Rumasa recull pagaments similars a altres moviments religiosos com els Legionaris de Crist i l'Opus Dei, als quals pertanyen importants personalitats de la política, la judicatura i la gran empresa. Pel que apunta a la marxa posterior de Ruiz Mateos pel que sembla ni Déu pot salvar-lo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario