miércoles, 22 de julio de 2015

Empreses de l'Ibex preparant la seva sortida de Catalunya abans de la hipotètica secessió


Cinc empreses catalanes Abertis, Foment de Construccions i Contractes, Gas Natural, Grifols i Banc Sabadell podran traslladar-se a qualsevol punt d'Espanya sense haver de donar comptes davant accionistes, una petició llargament esperada.

Els canvis legals posats en marxa pel Govern perquè les empreses no hagin de convocar la junta general d'accionistes i n'hi ha prou amb una decisió del Consell d'Administració per canviar el seu domicili social tindran impacte en grans grups amb residència a Catalunya. No en va la mesura neix de l'interès i de la tasca de lobby de companyies cotitzades en borsa amb origen i ubicació actual a la comunitat que presideix Artur Mas.

Fins ara ia tenor dels seus estatuts, de les sis societats de l'Ibex amb domicili social a Catalunya, quatre poden canviar la seva seu a qualsevol punt del municipi sense haver d'informar als accionistes ni convocar una junta general, expliquen fonts legals consultades per aquest diari . És el cas d'Abertis, Foment de Construccions i Contractes (FCC), Gas Natural i Grifols. Per la seva banda, Banc Sabadell no fa referència al tema ni especifica quin dels seus òrgans és el competent per modificar el domicili social en cap supòsit.

Per tant, en aquests cinc casos de societats cotitzades amb domicili social a Catalunya, la norma els dóna la possibilitat de canviar de domicili social a qualsevol punt del territori nacional amb un simple acord del consell d'administració. Cas diferent és el de CaixaBank, els estatuts assenyalen que "per procedir al seu trasllat a un terme municipal diferent caldrà l'acord de la junta general d'accionistes". Aquí, en atribuir expressament la competència a la junta, la qüestió és legamente més dubtosa.

 "L'ampliació de les competències dels administradors en aquesta matèria té sentit per a grans societats on convocar una junta és costós", apunta un altre expert del sector. Alhora estima que no hi ha "raons d'urgència" en canviar el domicili social que impedeixin als administradors incloure el trasllat a la junta ordinària. "Segurament hi ha una societat concreta -d'entre les cotitzades- que està darrere de la norma", considera.

Efectes de la retòrica independentista

La veritat és que algunes empreses de l'Ibex fa temps que denuncien que no se senten còmodes en el complex model territorial existent a Espanya, de manera que aquesta modificació legal impulsada pel PP suposaria un canvi important per a elles. Abans, el consell d'administració només podia acordar un trasllat de seu si la nova direcció es mantenia en el mateix terme municipal en el qual estava establerta la signatura.

Això va canviar el passat 27 de maig, data d'entrada en vigor de la nova regulació. Tot just havien transcorregut tres dies des de les últimes eleccions autonòmiques i municipals, els resultats han deixat un mapa polític totalment diferent. La retòrica independentista d'Artur Mas podria afectar les empreses catalanes, preocupades pel seu negoci davant la crida al boicot contra els seus productes des d'alguns punts del país. A mesura que el 27-S s'acosta, la inquietud de les companyies creix.

No hay comentarios:

Publicar un comentario