miércoles, 29 de julio de 2015

Les grues de García Page


Després de més de quatre anys buscant el lloc idoni per a albergar l'anomenat Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) per tal d'emmagatzemar els residus radioactius de les centrals espanyoles va començar un procés amb el govern de Zapatero que va crear un concurs per triar el lloc idoni per a unes instal·lacions que en el moment que estiguin en funcionament va a estalviar a les arques públiques 6.000 euros diaris que costa traslladar-los a França,

Finalment va ser triat Villar de Cañas un poble de la província de Conca i va ser acollit amb optimisme pels seus habitants en pensar que això generarà molts llocs de travo i portar la riquesa al poble. Durant prop de dos anys s'han estat construint les infraestructures necessàries per a albergar aquestes instal·lacions que han estat aprovades per la junta de seguretat nuclear.

Després de l'elecció de Villar de Cañas com a ubicació per al magatzem centralitzat de residus nuclears, la seva construcció semblava haver agafat impuls amb l'informe favorable del Consell de Seguretat Nucluear. Però el canvi de govern a Castella-la Manxa després de les eleccions de maig intenta dificultar els plans d'Indústria.

El president de la Junta manxega, Emiliano García Page, ha anunciat una maniobra partidista per intentar aturar la construcció de l'anomenat Magatzem Temporal Centralitzat (ATC). L'estratagema ha consistit en ampliar una zona cep l'espai Xarxa Natura a la Llacuna de la Fita de 1.000 a 25.000 hectàrees al·legant que podia provocar danys en el trànsit anual de grues i altres aus d'emigració a la Llacuna de Fita a 25 quilòmetres del poble. Una mesura que implicava declarar com protegits els terrenys on s'ubicarien les instal·lacions, prohibint la construcció de qualsevol nova edificació com una simple granja agricola ..

Jose Maria Sainz alcalde del PP de Villar de Cañas ha dit que ningú al poble no han vist passar una sola grua de les que habitualment acudeixen a la Llacuna de Fita donant-se la circumstància que el poble i els seus voltants no té les humitats que busquen aquestes aus en el seu trànsit anual i que en el cas d'existir aquestes instal·lacions que serien blocs de ciment totalment estancs, serien menys perillosos per a les aus que els molins vent o torres d'alta tensió que si hi ha a la zona.

La majoria del poble veu en aquest projecte un salvavides econòmic i social, ja que suposa inversions i ocupació per a una zona despoblada i deprimida. La decisió de la Junta, que ha canviat en les últimes eleccions, no ha caigut gens bien.ya que molts d'ells han realitzat inversions al poble davant la perspectiva de la creació de molts llocs de treball a la comarca.

No hay comentarios:

Publicar un comentario