viernes, 31 de julio de 2015

La qüestió és enredarEl costum dels grans partits de situar polítics en institucions on haurien de ser els tècnics sense cap adscripció política que prenguessin decisions decisions sobre qüestions com els nostres diners com el Banc d'Espanya, la justícia com CGPJ o ara en el cas del Consell de Seguretat Nuclear en el cas del Magatzem Temporal Centralitzat a Villar de Cañas permet que persones sectàries per criteris partidistes puguin carregar-se un projecte necessari la nació.

Tot això fa al cas de la notícia que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) "lamenta profundament" la publicació, en mitjans de comunicació, del vot particular de la consellera i infausta exministra socialistaCristina Narbona emès durant la votació de l'emplaçament del Magatzem Temporal Centralitzat (ATC) de residus nuclears a Villar de Cañas dilluns passat. En un comunicat de premsa, el president del CSN, Fernando Marti Scharfhausen, lamenta la publicació del contingut del vot particular de la consellera Narbona abans d'haver-se aprovat l'acta de la reunió, i sense haver-se esgotat el termini donat a la resta dels consellers per , si s'escau, poder donar les seves explicacions de vot.

Crida l'atenció que un polític com Emiliamo García Page i un partit com el de Pablo Iglesias, que presumeixen d'un esperit renovador i de ser nova política, prenguin gairebé com a primera mesura una de tan pròpia de la vella política com l'atac a una instal·lació com el ATC, només per portar el cognom "nuclear". I és que ha volgut confondre l'opinió pública amb la publicació del vot de l'exministra com si fos una decisió de tot final del CSN. Conscient que l'argument del pas de les grues per aquí ha volgut revestir-se de informes desfasats per avalar una decisió atrabiliària l'únic motiu seria acontentar els seus socis de Podem.

Quan ja pràcticament ningú seriós qüestiona la seguretat de les centrals nuclears, l'oposició a una instal·lació passiva i absolutament segura com aquest magatzem -mai ha hagut cap incident en cap similar a tot el món- només es pot deure a desfasats motius ideològics més propis dels anys setanta del segle XX que de la segona dècada del XXI.

Però encara pitjor és el fet que per aconseguir els seus objectius García-Page i els seus socis de govern es valguin d'una estratagema que té tota l'aparença d'un frau de llei, un delicte que consisteix, tal com recull el Codi Civil, " un acte o negoci jurídic emparant-se en una norma -la llei de cobertura- amb la finalitat d'assolir certs objectius, que, no sent els propis d'aquesta norma, siguin més contraris a una altra llei -la llei defraudada- ". I això i no cosa sembla aquesta ampliació d'un espai protegit que els seus propis responsables s'han relacionat amb l'MTC i no amb les suposades espècies d'aus a protegir.

El Govern estudia fer ús de l'ordenament en matèria de sòl que li permetria concedir llicències per a dur a terme les obres del Magatzem Temporal Centralitzat de Villar de Cañas tot i la protecció ambiental anunciada pel govern autonòmic de Castella-la Manxa, ha assegurat el ministre de Justícia, Rafael Catalá, en declaracions a Europa Press. "Si s'atempta contra un interès superior, en la nostra legislació està previst que el Govern pugui atorgar llicències que superin les autoritzacions autonòmiques o municipals", ha indicat el ministre que ha precisat que aquest instrument pot aplicar quan l'Executiu considera legítimament que ha d'anteposar el interès general a un interès particular d'un territori.

Catalá ha recordat que aquesta prerrogativa, que permet atorgar llicències que superin les autoritzacions autonòmiques o municipals, ja s'ha exercit en el passat quan es va autoritzar l'edificació d'unes instal·lacions, en concret una piscina, a la central nuclear de Trillo, o quan alguns ajuntaments no donaven llicències per construir comissaries o casernes de la guàrdia civil al País basc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario