domingo, 29 de junio de 2014

Zapatero 2.0?
Pedro Sánchez es perfila com el vencedor de les primàries del PSOE, sembla el menys dolent dels candidats. Mentre el partit s'està desmembrant a si s'acosta a la visió més radical de Podem i intentar mantenir el seu lloc de centre dreta que mai hauria d'haver abandonat. 

Pedro Sánchez s'ha imposat al territori amb el 70% dels avals, davant davant dels 25% de Madina i el 5% de José Antonio Pérez Tapias. En total, mig miler de militants haurien avalat Sánchez, en bona mesura gràcies al suport recaptat a Guipúscoa. 

Però resulta que Madina és el popular entre els seus companys de partit. Encara que els suports sigui infinitament superior al de Sánchez entre els simpatitzants socialistes espanyols. Segons aquesta enquesta, el 35,1% dels votants socialistes prefereix Madina davant Pedro Sánchez (18,8%) o José Antonio Pérez Tapias (6,7%). A més, Madina és el més mediàtic i popular, un 75,6% dels votants socialistes diuen conèixer-lo, davant del 60% que coneix Sánchez i el 51,7% que coneix Pérez Tapias. Tanmateix Sánchez amb el suport dels aparells regionals ha obtingut el doble d'avals que el seu més directe contrincant per a l'elecció del nou secretari general del partit Madina, que ahir va haver de conformar amb el segon lloc i la meitat de suports que el seu principal competidor . 

Així ha sorgit la por sobre si podríem estar davant d'una nova versió de Zapatero amb qualsevol dels dos candidats que insisteix en l'Espanya federal que proposaven en els últims temps els socialistes de Rubalcaba, la reforma constitucional, un nou marc de convivència. Diu una cosa tan inconcret com "La sortida de la crisi del PSOE està en més socialisme" i que afirma una cosa tan perillós com que "A Catalunya cal donar-li un tracte fiscal especial" i el seu reconeixement com a nació ". 

En una trobada amb periodistes, s'ha declarat "federalista pels quatre costats", i ha precisat que aquest tracte fiscal no consistiria a donar a la Generalitat un finançament foral com la del País Basc i Navarra, un tipus de finançament que sí que és partidari de mantenir per a aquests dos territoris. 

La meva impressió és que el PSOE aquesta sumit en un procés d'autodestrucció que ni el radical Madina, ni el més moderat Sánchez podrà frenar i que aquest últim i els enormes interessos dels càrrecs institucionals només podran retardar aquesta deriva que em fan pensar que el PSOE deixarà de ser l'alternativa de poder, davant la desolació del PP que aquesta contemplant com desapareix la seva comoditat davant un contrincant sempre previsible al Congrés desapareix davant la irrupció d'altres forces d'esquerra ara totalment radicals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario