miércoles, 30 de julio de 2014

A Guinea a fer negocis i cobrar comissions

Bono, Zapatero y Moratinos, el pasado día 2 en el restaurante Imagine de Malabo. (El Confidencial)
Primer els negocis; després, els drets humans. L'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero va viatjar el passat dia 2 a Guinea Equatorial, el país que governa amb mà de ferro Teodoro Obiang des de fa 35 anys, amb el supòsit i lloable propòsit de presentar el dictador africà la iniciativa internacional contra la pena de mort, encara vigent en l'ex colònia espanyola, que promou l'anterior inquilí de la Moncloa. Però el principal motiu de la seva visita va ser un altre ben diferent i no tan altruista: els negocis.

"Jo li hagués escopit a la cara. Em sembla una autèntica vergonya que no es dignés a viatjar a Guinea mentre va ser president del Govern i ara, quan ja ha deixat el poder, vingui per fer negocis i cobrar comissions". L'abrupta confessió se la va fer la ministra guineana de Cultura i Turisme, Guillermina Mekuy, a un empresari espanyol establert a la república africana pocs dies després de la visita de Zapatero, que va arribar a Malabo, la capital, en companyia de José Bono i Miguel Ángel Moratinos.

Tant l'expresident del Congrés com l'antic cap de la diplomàcia espanyola són visitants assidus de Guinea des que es van allunyar de la política. Segons fonts empresarials i diplomàtiques, ambdós actuen com lobbistes en favor de firmes comercials del nostre país que volen introduir-se en l'antiga colònia de parla espanyola. Bono i Moratinos hi tenen una àmplia agenda de contactes i cobren comissió pels seus serveis, i Zapatero pretén seguir els seus passos, afegeixen aquestes fonts.

Zapatero, Bono i Moratinos van arribar el 2 de juliol a Malabo (l'antiga Santa Isabel) i van ser rebuts per Obiang al Palau del Poble. Al final de la trobada, l'agència de premsa oficial guineana va difondre un comunicat en què assegurava que l'exlíder socialista va mostrar la seva "agradable sorpresa per les transformacions tan notables que ha pogut constatar durant la seva visita i el seu desig que, amb el desenvolupament econòmic , es consolidi la cohesió social ".

Abans i després de la seva reunió amb Obiang, els exministres Bono i Moratinos van acompanyar Zapatero en un recorregut per l'illa de Bioko - l'antiga Fernando Poo, on es troba Malabo - a bord d'un vehicle oficial posat a la seva disposició pel dictador , segons les fonts consultades. A la nit, els tres exdirigents socialistes van sopar al restaurant Imagini de la capital (veure foto més amunt) i posteriorment van passar la nit en un luxós xalet de la veïna localitat de Sipopo també cedit pel règim.

Parlar de "negocis"

Les fonts consultades, per contra, asseguren que l'exlíder del PSOE s'ha posat en contacte amb diversos empresaris espanyols per oferir els seus serveis de mediació a Guinea. Un d'ells, a canvi del total anonimat sobre la seva identitat i la seva àrea de negoci, ha reconegut a aquest diari que Zapatero li ha cridat "en diverses ocasions" per parlar de "negocis a Guinea". I encara que és cert que les millors concessions petrolieres del país se les reparteixen EUA i França, o que empreses xineses copen el sector de la construcció, encara queden molts projectes per desenvolupar en infraestructures, serveis bàsics com aigua i sanejament o salut i educació.

L'endemà, la comitiva socialista es va traslladar a Bata, a la regió continental de Guinea, ia la tarda va fer el viatge de tornada a Malabo abans de volar de tornada a Espanya. Un portaveu de Zapatero va reconèixer ahir a aquest diari que tots els detalls de la visita de l'expresident són certes, però va afegir que "no ha fet lobbista en la seva vida". En ser preguntat sobre si té intenció de fer-ho en el futur, explotant la seva privilegiada agenda de contactes, no hi va haver resposta. Tampoc ho va aclarir el mateix Zapatero, que es va limitar a insistir: "Puc dir amb rotunditat que no he exercit de lobbista ni allà ni en cap altre lloc".

Zapatero té una assignació vitalícia de 75.000 euros anuals-igual que Felipe González i José María Aznar, els altres dos expresidents vius-amb càrrec als pressupostos generals de l'Estat. A aquesta quantitat cal sumar els 74.000 euros anuals que cobra com a conseller del Consell d'Estat. No té altres ingressos coneguts, si exceptuem el contracte que va signar amb l'editorial Planeta el 2011 per escriure tres llibres-el primer, El dilema, ja és a les llibreries-, pels quals ingressarà uns 700.000 euros.

Una dictadura ferotge

El règim d'Obiang, que va arribar al poder el 1979 després d'un cop d'Estat contra el seu oncle, el també autòcrata Francisco Macías, és una dictadura ferotge en què es practiquen detencions arbitràries, es tortura, s'aplica la pena de mort, no hi ha llibertat de premsa i la corrupció campa a plaer. Malgrat que Guinea és el tercer productor d'hidrocarburs d'Àfrica, la camarilla que envolta el president rapinya aquesta riquesa, i la immensa majoria dels prop de 800.000 guineans pateixen pobresa extrema, mentre l'esperança de vida en néixer tot just supera els 50 anys. Ni una paraula de drets humans-inclosa l'abolició de la pena de mort-ni de l'agenda privada de Zapatero.

No hay comentarios:

Publicar un comentario