sábado, 8 de julio de 2017

Benvingut a casa, Leopoldo López

Leopoldo López en su casa de Caracas.

El pres polític veneçolà Leopoldo López ha sortit de la presó de Ram Verd,. López, detingut des 2014, ha passat a arrest domiciliari, el que a Veneçuela es coneix com 'casa per presó' i es troba a casa des d'aquesta matinada. La situació de d'arrest domiciliari implica que se li hagi col·locat un braçalet electrònic i que en el seu domiclio hi hagi un equip de vigilància.

El règim dictatorial de Nicolás Maduro li ha concedit la arrest domiciliari a casa seva Leopoldo López, segons al·leguen per motius de salut, després de tres anys i tres meses.de vexacions. És important que Leopoldo López no hagi ofert cap preu a canvi de la seva excarceració, perquè l'expresident del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ja va intentar fa un mes que l'opositor acceptés sortir de la presó i romandre sota arrest domiciliari, sota una sèrie de condicions humiliants.


El dirigent opositor veneçolà Leopoldo López ha saludat des de casa a Caracas a la multitud congregada a baix brandant una bandera veneçolana en la seva primera aparició des que fa més de tres anys ingressés a la presó.

"Sí es pot!", Han corejat els seus simpatitzants davant l'inesperat gest del fundador del partit Voluntat Popular, que s'ha convertit en l'opositor pres més emblemàtic de Venezuela.Su company de partit i primer vicepresident de l'Assemblea Nacional veneçolana, Freddy Guevara, ha llegit un comunicat en el seu nom: "No tinc cap ressentiment ni tampoc cap voluntat de claudicar".

"Si mantenir la meva convicció de llibertat significa córrer el risc de tornar a una cel·la en Ram Verd estic disposat a assumir-(...) Els reitero el meu compromís de lluitar fins conquerir la llibertat".

El pare de l'opositor ha informat que el seu fill "li van posar un braçalet electrònic" i que ha parlat durant una hora amb ell després de dos anys i mig sense fer-ho. "Això és un canvi de rumb que significa molt per a tot el país", ha declarat.

L'excandidat presidencial opositor i líder del partit Primer Justícia, Henrique Capriles Radonski, ha expressat la seva alegria per l'excarceració del líder de Voluntat Popular, Leopoldo López, qui es troba ara en arrest domiciliari. "Ens dóna gran alegria que Leopoldo López estigui a casa seva amb la seva família! ¡Ha de donar la seva llibertat plena com a tots els presos polítics!", Ha afirmat Capriles a través del seu compte a Twitter.

L'alliberament es produeix després de 100 dies de mobilitzacions opositores a Veneçuela, període en el qual han mort unes 90 persones. A més, aquest dimecres es va produir un atac a l'Assemblea Nacional en què cinc diputats i set treballadors van resultar ferits.

Leopoldo López Mendoza (Caracas, Veneçuela, 1971) és un polític i economista venezolando que va ser alcalde del municipi de Chacao de Caracas (2000-2008). La justícia veneçolana el va inhabilitar per optar a qualsevol càrrec públic fins a 2014, cas que va ser revisat per la Cort Interamericana de Drets Humans amb fallada a favor de López per unanimitat. Al febrer de 2014 es va lliurar a la policia de Nicolás Maduro, que el va acusar d'instigar la revolta popular antichavista del 12 de febrer que es va saldar amb 43 morts. L'11 de setembre de 2015 López va ser condemnat a 13 anys i 9 mesos de presó.

Mariano Rajoy considera que l'excarceració de Leopoldo López és, encara que insuficient, un pas "en la bona direcció". "Seguirem pressionant" per tal d'aconseguir a Veneçuela "l'alliberament dels presos polítics i eleccions lliures i democràtiques", ha subratllat al final de la reunió del G-20, en què es va abordar "la deriva" d'aquest país malgrat no estar previst en els esquemes de treball. "Tots els líders llatinoamericans -presents en la citada hem mostrat la nostra preocupació", va exposar el president, encara que va rebutjar trencar relacions diplomàtiques amb el règim de Nicolás Maduro.

En el transcurs de l'última jornada de treball del G-20, celebrada aquest dissabte, el cap de l'Executiu va despatxar telefònicament amb José Luis Rodríguez Zapatero, que li va transmetre que la sortida de presó de López anava a ser imminent. El mateix Rajoy va revelar aquesta xerrada i va dir l'expresident que "ha estat molt actiu" en la gestió de la crisi. "El Govern no tenia ni la data ni l'hora exacta, però teníem algunes informacions", va explicar en una trobada amb periodistes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario