lunes, 10 de julio de 2017

Signatura de l'Acord a la Junta de Seguretat a Catalunya

El conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané (i.); el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, i el president català, Carles Puigdemont; darrere, el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, abans del començament de la la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya / EFE

Després de vuit anys de demora i unes últimes setmanes especialment convulses i complicades. Aquesta tarda s'ha reunit la taula de coordinació al Palau de la Generalitat, presidida pel president Carles Puigdemont i en el clima de consens que exigeixen els grans temes relacionats amb la coordinació en seguretat. La policia autonòmica catalana accedirà a informació estatal i europea sobre l'amenaça gihadista. El Govern integra els Mossos d'Esquadra al centre d'intel·ligència antiterrorista.


El Govern obre als Mossos d'Esquadra la informació estatal i europea contra l'amenaça terrorista. Així ho han acordat el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, i l'Executiu català, representat pel president, Carles Puigdemont, i el conseller d'Interior, Jordi Jané, a la Junta de Seguretat de Catalunya.

Els Mossos tindran accés a la informació policial europea i als fòrums estatals policials de la lluita contra l'amenaça gihadista, entre d'altres. Dit d'una altra manera, estaran integrats en el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme (Citco), de la qual formen part la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, el CNI i l'Ertzaintza, i la Taula d'Avaluació del risc terrorista.

MÉS NOVETATS

En la roda de premsa posterior a la trobada, el primer des del 3 de març de 2009, Zoido ha anunciat a més la creació d'un grup de treball per explorar la possibilitat que els Mossos puguin participar en el sistema d'intercanvis d'informació policial europea de Europol.

Jané ha manifestat que "avui s'ha trencat el gel". Zoido, per la seva banda, ha subratllat "la normalitat constitucional" que mantenen la Generalitat i el Govern central.

ZOIDO DEMANA "SENTIT COMÚ"

En la mateixa compareixença, Zoido ha avisat que "el que no cap en la llei i el que no cap a la Constitució", cal "deixar-ho de banda", en referència al referèndum independentista il·legal anunciat per a l'1 d'octubre a Catalunya: "Demano que la racionalitat i el sentit comú s'imposin".

No ha estat fàcil tancar una data per celebrar la reunió. Les dues parts han negociat durant mesos. Fins i tot Puigdemont va anunciar que la convocaria unilateralment. Però Govern i Generalitat van pactar la cita d'aquest dilluns in extremis.

No hay comentarios:

Publicar un comentario