lunes, 17 de julio de 2017

Si es concedeix un quitament del seu deute, es resoldrà el problema català?

El PSOE propone que el Estado haga una quita de la deuda de Catalunya

La visita a Barcelona de Pedro Sanchez per reunir-se amb el secretari de PSC Miquel Iceta ha portat un acord i la tornada de les polítiques que han portat al fracàs electoral dels socialistes i del seu secretari general.

Tres dies després de la reunió de les Executives del PSOE i el PSC per analitzar i proposar solucions per resoldre la crisi a Catalunya, que va recollir en l'anomenada 'Declaració de Barcelona', Ferraz ha posat damunt de la taula una altra mesura: que l'Estat perdoni a Catalunya part del deute que ha contret en els últims anys.

Així ho ha defensat el secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos. El 'número tres' dels socialistes creu que seria "raonable" que l'Estat hauria de "plantejar algun tipus de lleva" per tractar que "no es col·lapsi la institucionalitat a Catalunya" i pugui "atendre els serveis" bàsics.


Fonts socialistes han explicat que el plantejament és condonar una part del deute en el marc de la revisió del sistema de finançament autonòmic que està pendent i han apuntat que aquesta lleva podria ser aplicable també a altres comunitats autònomes, com la valenciana.

Ábalos ha fet aquesta proposta després de parlar de l'augment de la inversió públiques que els socialistes creuen que hauria de rebre Catalunya i que apareix recollida a la 'Declaració de Barcelona', en què es diu a la pròrroga de la Disposició Addicional 3a de l'Estatut d' Catalunya, per garantir que els pressupostos generals de l'Estat destinen el percentatge d'inversió que correspon a la participació de Catalunya en el PIB.

El secretari d'Organització no ha volgut comptabilitzar quin percentatge d'increment suposaria que fa a la inversió actual, perquè és difícil fer-ho amb "exactitud", però ha insistit que el que el PSOE vol és "complir amb la llei". Tot i que el Tribunal Constitucional després va determinar que aquesta disposició no pot condicionar als legisladors en l'elaboració dels comptes de l'Estat, el PSOE vol que es recuperin algunes de les parts de l'Estatut tombades per l'alt tribunal.

Ábalos ha insistit que Catalunya té "un deute important" i l'Estat ha de "intentar contribuir a resoldre" aquesta situació. "Ens haurem de plantejar algun tipus de lleva", ha defensat. Segons les últimes dades del Banc d'Espanya, dels més de 75.000 milions de deute d'aquesta comunitat, més del 65% està contret amb l'Estat, a través de préstecs del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i altres instruments.

Segons fonts de Ferraz, no es tracta de convertir en deute històric la inversió que determinava l'Estatut i que no ha estat feta pel Govern aquests anys, però sí d'entendre que aquesta falta d'injecció pública ha contribuït a engrandir el deute d'una comunitat que, a més, és aportant a la solidaritat nacional i empitjorar la situació del seu finançament.


Avui Sánchez s'ha reunit amb Pablo Iglesias i pel que sembla s'ha tractat aquesta solució que ja havia suggerit per tal de congraciar amb el lider de Podem. Una ideica que lògicament aniria en contra dels interessos de tots els espanyols que hauríem de pagar a través de la Hisenda Publica els malbarataments dels sobiranistes.

Els meus coneixements sobre comptabilitat, em fan explicar que el que es proposa és una autèntica burrada, que només serviria per fer més gran la bretxa entre les regions del nostre país ja que no és que hi hagi falta de finançament, sinó un veritable i escandalós malbaratament per part de la Generalitat que entraria dins del codi penal, sempre a costa de les necessitats de la resta de les comunitats.

Només podria contemplar aquest cas si existís un pla d'estabilització de la despesa dins d'un pressupost absurdament deficitari que dedica els fons destinats a serveis d'Educació, TV3, Sanitat, etc .... per a propaganda, ambaixades, sous escandalosos de polítics i altres despeses sumptuaris.

Només reduint o eliminant de manera dràstica la despesa aquestes partides, es podria fer un pla per reduir el deute. També es podria proposar la treu quan arribi el moment que ja estiguin fora d'Espanya i no vulguin pagar. Llavors podria proposar-se una solució de tipus polític, per tal que deixessin de demanar més diners

No hay comentarios:

Publicar un comentario