viernes, 7 de julio de 2017

Noves esquerdes entre Podem i Barcelona en Comú

Resultado de imagen de ada Colau Pablo iglesias Xavier Domenech

Nova mostra de que la direcció nacional de Podem i la de la seva filial catalana no remen, precisament, en la mateixa direcció. Superat el disgust, al madrileny carrer de Princesa on les hosts de Pablo Iglesias tenen la seva seu, del fracàs en la construcció de la confluència catalana entre la força lila i el nou actor construït al voltant d'Ada Colau, el referèndum ha obert una nova via d'aigua a la casa podemista.

Aquest divendres, així que havia acabat el líder d'Podem, Albano Dante Fachín, de cridar a la participació en l'1-O, això sí, sense donar-li el caràcter vinculant que pretén el Govern, el mateix Iglesias, i la seva mà dreta, el secretari d'Organització, Pablo Echenique han carregat contra l'1-O i, per extensió, contra Fachin.

"No cal criminalitzar aquesta mobilització política, però jo, si fos català, no participaria en aquest referèndum", ha dit Iglesias a Cadis, esbossant així la idea d'un boicot a l'1-O. El líder d'Podem ha expressat el seu respecte per la decisió de Podem, però ha estat molt clar en afirmar que la postura de la direcció estatal coincideix amb la de l'alcaldessa de Barcelona i el coordinador general de Catalunya en comú, Xavier Domènech.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha desautoritzat la direcció catalana del seu partit, Podem, després de trucar aquesta a participar a la consulta unilateral de l'1 d'octubre a Catalunya. "Hem de respectar les decisions dels òrgans però la nostra posició és clara. Nosaltres estem amb Xavi Domènech i Ada Colau, que han plantejat el sensat: l'1 d'octubre pot ser una mobilització legítima però això no és l'exercici del dret a decidir mitjançant un referèndum amb garanties i eficàcia jurídica ", ha manifestat Iglesias en la Universitat d'Estiu de Podem a Cadis.

El secretari general de Podem no comparteix la decisió en un assumpte d'aquest calat amb la direcció catalana del seu partit, però no prendrà mesures. "Respectem les decisions que prengui en aquest cas la direcció", ha manifestat Iglesias. Podem, quant marca catalana de Podem, no té independència jurídica de Podem ni estatut de federació.

Albano Dante Fachin, al costat de la secretària d'organització, Ruth Moreta, en una roda de premsa.

FACHIN REFORMA EL SEU EXECUTIVA I ES DISTÀNCIA DE GINER

Fachin ha reestructurat la seva executiva i s'ha distanciat del teòric número dos del partit, el diputat Joan Giner recentment destituït del càrrec de secretari d'organització. Giner romandrà en la direcció però ja no assumirà l'àrea de la secretaria política. En declaracions a TV3 i al Twitter, el parlamentari ha qualificat la decisió d ' "error democràtic" i ho ha defensat la necessitat d'integrar "diferents visions plurals". "No hem rebut explicacions però seguiré treballant amb lleialtat", ha assenyalat. Giner és membre de Revolta Global, la branca catalana del corrent anticapitalista. Revolta discrepa de Podem en dos punts: considera el referèndum és vinculant i era partidari de no trencar els ponts amb els comuns. Giner, però, ha descartat que la decisió sobre l'1-O hagi estat el detonant perquè el manifest es va aprovar per unanimitat. Fachin ha minimitzat el conflicte, l'ha situat en una simple reforma de l'organigrama i ha assenyalat que Giner seguirà en la direcció. Qui també la integrarà a partir d'ara és la diputada Àngels Martínez Castells. La reestructuració implica la sortida de dos anticapitalistes i l'arribada d'un tercer del mateix sector.

La direcció de Podem ha divulgat aquest migdia un manifest en què crida a participar i votar en el referèndum d'autodeterminació que vol convocar Carles Puigdemont com a forma de protesta ciutadana contra "l'immobilisme i l'autoritarisme" del Govern del Partit Popular. La posició, que inclou fer campanya tot i que sense reclamar el sentit del vot, es va acordar al Consell Ciutadà del partit que es va reunir dijous a la nit per ratificar els resultats del debat dels cercles de la formació. El manifest recull que el Partit Popular no té "legitimitat" per "amenaçar" i "boicotejar" la consulta.

La decisió ha estat qüestionada també per Pablo Echenique, secretari general de Podem, que, en declaracions a TVE, ha afirmat que si fos català no aniria a votar perquè el referèndum és, segons ell, una "consulta sense garanties". El manifest de Podem també plasma que la consulta l'1 d'octubre no compta amb els requisits indispensables i de reconeixement internacional però prioritza la mobilització com a element indispensable. El text apel·la a l'esperit del 15-M per fomentar la participació i recorda que un dels seus objectius és trencar amb el "règim del 78".

En un acte a l'auditori de l'Ateneu de Barcelona, ​​Albano Dante Fachin ha presentat el manifest que va més enllà de l'esborrany que l'executiva de Catalunya en Comú ha preparat i que discutirà aquest dissabte a Terrassa per fixar la seva estratègia de cara al proper 1 de octubre. Els comuns, en principi, només consideren la consulta una mobilització però no criden a participar-hi. El partit d'Ada Colau i Xavier Domènech és partidari d'esperar a setembre per veure com es desenvolupen els esdeveniments i debatre llavors com s'impliquen en la consulta. De moment, deixen en l'aire la seva posició definitiva i es planteja, com ja ha fet Podem, que siguin els inscrits els que finalment votin en una consulta l'estratègia definitiva.

Fachin ha precisat que no demanaran un vot concret però ha recordat que Podem no és un partit independentista i que és favorable a la construcció d'un estat plurinacional i fraternal amb la resta de pobles d'Espanya. "En el nostre univers no entra el sí però l'important és la participació", ha insistit. L'objectiu d'Podem ha estat fugir de la "equidistància" i ha rebutjat la neutralitat.

"No podem mantenir una neutralitat quan escoltem la ministra de Defensa apel·lant a l'Exèrcit com en els temps més foscos d'aquest país", ha dit. La seva intenció és no quedar alineats en en bloc del PP, PSC i Ciutadans que, al seu parer, és el que impedeix trobar una solució política a un conflicte enquistat. Acompanyat per bona part dels membres de la seva executiva, Fachin ha assenyalat que el resultat de l'eventual consulta no serà vinculant però que una potent mobilització deixarà en evidència al Govern de Rajoy.

No hay comentarios:

Publicar un comentario