sábado, 15 de julio de 2017

Pujol Corporation 64 - Oriol, dos anys i mig de presó per les ITV


Oriol Pujol anirà a la presó pel cas de les ITV. El fill que va continuar la saga política ha acceptat dos anys i mig de presó pel cobrament de comissions a canvi d'arribar a un acord amb la Fiscalia que salva a la seva dona.

Serà amb tota probabilitat el segon dels Pujol que trepitgi la presó, després que el seu germà gran Jordi Pujol Ferrusola romangués un temps com a principal sospitós del blanqueig de capitals familiar. Segons fonts del Ministeri Públic ha acceptat una condemna a dos anys i mig de presó pel cas de les ITV. D'aquesta manera, admet la comissió de delictes de suborn, falsedat documental i tràfic d'influències amb el cobrament de comissions il·legals en el marc del cas ITV. A canvi, la seva dona Ana Vidal podrà substituir la pena de presó pel pagament d'una multa l'import encara no s'ha fet notori.

Marit i dona reconeixen que van recaptar mossegades d'empresaris als quals, amb la seva influència política, van ajudar a obtenir adjudicacions d'estacions d'ITV. L'acord arriba després de més d'un any de negociacions i s'ha materialitzat en una vista celebrada al Jutjat d'Instrucció 9 de Barcelona, ​​el pas previ a l'obertura de judici amb jurat popular. Es tracta d'un pacte parcial ja que no s'han sumat ni el patró Sergi Alsina ni qui va ser número dos de la Diputació de Barcelona, ​​Josep Tous. Serà el tribunal que jutgi el cas el que decidirà en els pròxims mesos si dóna per bona la conformitat formalitzada aquest divendres a l'exdirigent de Convergència.

Intervenció corrupta, "intensa i decisiva"

La Fiscalia Anticorrupció va concloure fa un any que Oriol Pujol, gràcies a la seva condició de diputat per Convergència i Unió al Parlament català, va utilitzar la seva influència política per afavorir a empresaris del sector de les ITV. També va dictaminar que el fill de l'expresident va cobrar comissions per aquests beneficis d'un d'ells, amic personal, que va camuflar els pagaments amb falsos conceptes com treballs d'assessoria de la dona del polític que mai es van produir.

L'acusació pública demanava cinc anys i dos mesos de presó i una multa de 310.000 euros per a Oriol Pujol pels delictes de tràfic d'influències, suborn, i falsedat continuada en document mercantil. Per a la seva dona, Anna Vidal, rebaixava les seves pretensions al cap de tres anys i quatre mesos de presó. Segons la Fiscalia, ella es va embutxacar fons entre 2010 i 2012 per aquests serveis no prestats a l'empresari íntim del seu marit, el també acusat Sergi Alsina, i en concepte real de comissions a canvi de favors polítics.

Els empresaris que van participar de la trama acollida per Oriol Pujol pagaven per la intervenció del polític, "intensa, decisiva i clarament beneficiosa per als implicats gràcies als rellevants càrrecs polítics que ostentava", va explicar el Ministeri Públic en el seu informe. Afegia que "gràcies a la tasca fonamental de l'acusat Pujol Ferrusola, l'operació mercantil per la qual va ser contractada l'empresa de l'acusat Sergi Alsina Jiménez -entre altres-, va tenir un èxit esperat".

El sector de les ITV


Les maniobres en benefici de Sergi Alsina no es van circumscriure al sector de les Inspeccions Tècniques de Vehicles, en aquest àmbit va col·laborar amb altres empresaris. La relació dels propietaris d'establiments per passar la ITV amb Oriol Pujol va començar el 2010 en base a les dades de la Fiscalia.

El fill de l'expresident Jordi Pujol va suggerir aquell any al Govern català que contractés a l'empresari vinculat a la trama Josep Tous per dissenyar el pla territorial de les estacions d'ITV. Segons Anticorrupció, aquella decisió amagava la voluntat que el projecte afavorís els interessos privats d'un altre empresari acusat, Ricard Puignou, en la negociació sobre les estacions.

La Fiscalia segueix demanant sis anys i dos mesos de presó i una multa de 250.000 euros per a Sergi Alsina per tràfic d'influències, falsedat documental continuada i dos delictes de suborn. També sol·licita un any de presó per Ricard Puignou i Josep Tous per suborn; la mateixa pena de presó per a Sergi Pastor, si escau per suposat tràfic d'influències i acompanyada d'una multa de 250.000 euros.

No hay comentarios:

Publicar un comentario