lunes, 3 de julio de 2017

La venjança de Soria


El diari el Mundo ha publicat les filtracions sobre el llibre que José Manuel Soria hauria escrit que confirmen les friccions en el si del Consell de Ministres en la legislatura anterior. Especialment, el que va ser titular d'Indústria apunta directament contra Cristóbal Montoro, a qui culpa de la seva caiguda política, segons publica el diari El Mundo. Però també contra la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, una altra de les seves grans enemigues de portes cap a dins. Soria va dimitir després esgrimir Montoro un compte de la seva mare a Suïssa.

En aquest llibre sobre les seves vivències polítiques, Sòria llança fortes crítiques a Montoro, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, i a grans grups elèctrics i audiovisuals, entre altres. El mateix Sòria ha informat ja del contingut del seu llibre a membres del Govern i del PP, segons confirmen fonts del seu entorn a EL MÓN.

Aquestes fonts puntualitzen que encara no ha decidit si ho va a publicar, encara que està acabat i compta amb 150 pàgines. Soria va declinar fer comentaris a aquest diari sobre el seu llibre i va assenyalar que manté la seva política de no fer declaracions des de la seva dimissió.

Revela com a detonant de la seva dimissió que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va alarmar a Mariano Rajoy amb una vella compte suís de la seva mare. Relata que ell havia liquidat i declarat al Fisc aquest compte, però es va negar a haver de parlar de la seva mare al Parlament per apartar-la de la polèmica. Li va semblar indignant l'actitud de Montoro i ho va prendre com una venjança per desencontres del passat en el Govern.

"El que diu ara l'entorn de Sòria no és el que ell va dir públicament en el seu moment", han recordat fonts oficials de la Moncloa. I tot el mateix dia en què l'Executiu es reunia de forma extraordinària per aprovar el sostre de despesa i revisar a l'alça les previsions de creixement.

El moment és especialment complicat per Montoro. A més de la seva reprovació al Congrés i de les informacions sobre Equip Econòmic, ara surt a la llum la seva guerra amb el altre temps poderós Soria. El ministre d'Hisenda va comparèixer juntament amb Íñigo Méndez de Vigo i Luis de Guindos, com és tradició després d'una reunió governamental d'aquestes característiques, i es va haver d'enfrontar a preguntes molt delicades. Ell va deixar clar que pretén resistir perquè "té molta feina", però va deixar anar que hi ha una campanya per apartar-lo de l'Executiu. "Hi ha interessos en què em retiri" però "això és la política", va afirmar.

Durant la roda de premsa, Montoro va evitar les concrecions. No va confirmar ni desmentir res. "No puc donar cap informació sobre cap contribuent (...) No parlo ni faig valoracions al respecte", va dir sobre el compte suïssa de la mare de Sòria, que hauria utilitzat davant Mariano Rajoy per ajudar a la seva caiguda política. Després, en conversa informal amb els periodistes, va admetre, sense entrar en detalls, que va existir "un debat al Govern" sobre les elèctriques i que estava en el bàndol contrari al de Soria.

Se li va preguntar expressament sobre les raons que pot tenir Soria per provocar aquest cisma. "Cada un tindrà els seus motius. Aquest és un país lliure i tothom té dret a explicar-se", va contestar, sense entrar en el cos a cos. Fonts de l'Executiu van precisar, però, que aquests motius han de ser "personals" i van insistir en les versions contradictòries de l'exministre. Van treure a col·lació una entrevista en la qual li van preguntar si havia dimitit per "embolics familiars" i aquest va respondre que "no". "Tots sabíeu que no es podia ni veure ni amb Montoro ni amb Soraya", van explicar des de Gènova, on van estar molt atents a la compareixença de Moncloa. "Tot apunta una venjança", segons un alt càrrec del PP.

No hay comentarios:

Publicar un comentario