miércoles, 18 de mayo de 2016

El viatge de Zapatero a Caracas ... Per negocis?


Rodriguez Zapatero està de nou a Veneçuela on la situació és molt més inestable del que ho era a Síria o Líbia actuant com a mediador en l'enfrontament entre el dictador Nicolás Maduro i la Cambra de Diputats que intenta dur a terme un procés de destitució del tirà cada vegada mes embogit que vol donar un pas més i està prepatarando "Un estat de Commoció" que estimar-te de l'estat de setge militar anul·laria per decret el parlament, mentre el poble pla està patint tota mena de precarietats.

Compte Veu Pòpuli que la tebior amb la qual la presidenta andalusa, Susana Díaz, va respondre aquest dimecres a Madrid a la pregunta d'un periodista sobre el viatge de Zapatero a Veneçuela en un moment en què Nicolás Maduro precisa de propaganda internacional i Podem, en Espanya, de nous vots per conquistar l'hegemonia de l'esquerra, es converteix en una reacció abrupta quan membres de l'executiva socialista propers a Pedro Sánchez es pronuncien des de l'anonimat sobre la visita de l'expresident al país llatinoamericà. "És tota una provocació que només beneficia Maduro i Pablo Iglesias. Sospitem que obeeix a compromisos ocults amb aquest país que procedeixen de la seva etapa de Govern", comenta un alt dirigent socialista.

Es refereix, en concret, a la venda d'armes que el Govern de Zapatero, amb José Bono com a ministre de Defensa, li va fer a la Veneçuela d'Hugo Chávez el 2005, un any després d'arribar a la Moncloa. En aquella data, quan la relació del Gabinet espanyol amb Washington estava sota mínims per la sortida de les tropes de l'Iraq, Zapatero i Bono van gestionar personalment la venda de deu avions de transport i 8 patrulleres al règim chavista, operació que es va fer a través del suposat pagament de comissions i que està sent investigada encara en seu judicial. Chávez va explicar que amb aquestes armes es disposava a combatre el terrorisme.

Al PSOE es recorda que quan Zapatero va perdre les eleccions i va abandonar el Govern a finals de 2011, es va estrenar per primera vegada com a conferenciant precisament a Veneçuela, convidat per una assemblea d'empresaris a la ciutat de Maracaibo. Alguns diaris locals van publicar que va cobrar 40.000 euros per una sola lliçó sobre economia i la seva experiència al capdavant de l'administració espanyola.

L'enuig del PSOE amb Zapatero no s'atura només en l'opacitat que segueix tenint en la seva relació amb el règim chavista, ja que es recorda que ara fa un any Maduro va posar dificultat a Felipe González per entrar a Caracas, fins al punt que va haver de abandonar-al no rebre autorització per part del Govern veneçolà per visitar l'opositor Leopoldo López a la presó de Ram Verd, on portava més d'un any pres.

La consigna que de moment s'ha imposat al PSOE és la del silenci, ja que Pedro Sánchez, el desplaçament a Alemanya per aprofundir en el problema dels refugiats està passant desapercebut, no vol entrar de nou en un enfrontament obert amb Zapatero a escasses sis setmanes de les eleccions.

Sobre el paper, l'expresident ha anat a Veneçuela per intervenir en el xoc que protagonitza el règim de Maduro amb l'oposició, excursió en la qual va acompanyat de l'expresident dominicà Leonel Fernándezy del panameny Martin Torrijos. La versió de Zapatero és que ha respost a una invitació d'Unasur, un organisme internacional integrat pels dotze països de la regió sud-americana que persegueix la construcció d'una identitat comuna. No obstant això, al PSOE consta que el suggeriment va partir del Govern de Maduro, igual que un altre desplaçament que va fer a Caracas el passat desembre, en vigílies de les eleccions celebrades en aquell país, ocasió en la qual va rebre nombrosos elogis de les seves autoritats, tot el contrari que González després de la seva ferma suport als opositors empresonats. Aquest va arribar a dir que el dictador Augusto Pinochet respectava molt més els drets humans a Xile que Maduro a Veneçuela.

A Ferraz es relacionen els compromisos de Zapatero amb Veneçuela a la venda d'armes durant la seva etapa de Govern. En qualsevol cas, les reticències dels grups d'oposició fan inviable, a ulls del PSOE, qualsevol tipus d'arbitratge, de manera que alguns dels seus dirigents insisteixen a veure el viatge com a resposta a un "contracte" que ha hagut d'assumir amb el règim chavista "perquè no tenia un altre remei".

"Una de dues, o és molt deslleial amb Espanya, el Govern i el Partit Socialista o per algun motiu que tots intuïm no tenia més remei que acudir a la crida d'auxili de Maduro", conclou un dirigent de Ferraz, conscient de l'aprofitament que el PP pot fer en plena campanya electoral de la foto de l'expresident amb Maduro i del fàcil que resultarà també per Pablo Iglesias blanquejar la seva connivència amb el règim veneçolà.

No hay comentarios:

Publicar un comentario