viernes, 27 de mayo de 2016

Es prepara un cap de setmana violent a Barcelona

Uno de los locales afectados por los disturbios de esta semana en Barcelona

El conflicte als carrers de Barcelona pot estar lluny d'apagar-se. Ja s'estan anunciant noves accions dels violents per intentar recuperar el banc desallotjat al barri de Gràcia. Aquest cap de setmana i especialment per a la nit de dissabte amb la incorporació d'anarquistes de la resta d'Europa.

Es recolzen en els aldarulls de Gamonal en què l'Ajuntament de Burgos també va haver de fer marxa enrere en un projecte urbanístic a la ciutat o les "exemplars lluites quotidianes de la PAH". "Ara no ens queda una altra que seguir lluitant en aquesta via cap a la realització dels nostres somnis i la materialització de les nostres utopies", al·leguen. En el seu comunicat, datat el 25 de maig però difós de nou aquest divendres a les xarxes socials, ataca als mitjans de comunicació per relatar "aquesta batalla per la dignitat" com una "anècdota vandàlica" i anuncien que aquest cap de setmana seguiran " en peu de guerra ".

Acusen el "sistema capitalista i patriarcal" d'intentar mantenir-se "intacte": "no permet l'existència pacífica d'alternatives que busquin destruir-lo". "No és la pràctica d'aquesta autodefensa, materialitzada a través de múltiples formes de lluita plenament legítims, des de la desobediència a l'ús de la violència, el mètode que nosaltres haguem triat sinó el camí que ens obliguen a prendre per fer de les vides de totes les persones unes vides dignes ", sentencien.

El moviment okupa és molt heterogeni a Barcelona i que compta amb nombrosos grupuscles, però precisen que els responsables del 'Banc Expropiat' eren de caràcter independentista radical, sent Arran un dels grups més actius. Arran, una organització juvenil d'esquerra independentista, ha defensat la violència com una forma forma "plenament legítima de lluita" per atacar les institituciones dels estats que els "oprimeixen". Sota el títol, 'Que tremolin', el comunicat reivindica també els disturbis de Can Vies 2014 i crida a "aturar els pressupostos de misèria i obediència que presenta la Generalitat".

EFECTE CRIDA

Fonts de les forces i cossos de seguretat indiquen que si bé l'okupació originàriament era de tall eminentment independentista radical, els disturbis generats aquesta setmana poden haver exercit un efecte crida sobre altres moviments radicals a Barcelona de tall anarquista.

Els greus incidents d'aquesta setmana estan protagonitzats per un grup d'entre 50 i 75 persones violentes, la majoria d'elles conegudes pels Mossos d'Esquadra. La policia catalana realitza des de fa anys un seguiment profund dels grups violents antisistema que es mouen a Barcelona ia Catalunya. Per aquest motiu, disposen d'una radiografia molt detallada de com s'estructuren els radicals violents.

Darrere dels disturbis de Gràcia estarien tres grups organitzats: anarquistes, comunistes revolucionaris antifeixistes i independentistes revolucionaris, també coneguts per les sigles IR. Encara que tenen matisos ideològics i estratègies polítiques diferents, es coordinen en situacions de resposta violenta com la d'aquesta setmana a Gràcia o com va succeir fa dos anys després de l'intent de desallotjament de Can Vies. Els components d'aquests grups són residents a Barcelona tot i que fonts de la investigació assenyalen que la durada dels incidents serveix d'efecte crida per a grups violents que viatgen des d'altres zones d'Espanya i des d'Itàlia, principalment, per a incorporar-se a la guerrilla urbana. En aquest sentit, els anarquistes són els que mantenen contactes internacionals, especialment a Itàlia, Grècia i Xile.
Dels tres grups esmentats, els independentistes revolucionaris són els que, segons la investigació, se senten més recolzats des del punt de vista polític i institucional per la seva simpatia amb la formació política de la CUP i la seva decisiva influència en l'estabilitat parlamentària del Govern de la Generalitat.

Aquestes tres faccions radicals tenien presència al Banc Expropiat on convivien amb un altre grup de persones que està desvinculat dels episodis de violència i que s'emmarcarien en l'entorn del moviment 15-M i mantindrien afinitat política amb formacions com BComú o Podem. Aquest últim col·lectiu seria l'únic punt de connexió amb les associacions veïnals i també amb representants polítics.

Fonts de la investigació estan convençudes que els grups violents estan seguint el mateix patró de comportament que es va donar a Can Vies. Fins i tot hauria coincidit en el dia de descans de les ràtzies, ahir dijous igual que fa dos anys. "Intenten allargar al màxim el conflicte fins que sigui insostenible per a l'administració pública i aquesta cedeixi, com va succeir a Sants", expliquen les fonts consultades. En el cas de Gràcia, a més, tenen avantatge perquè "amb molt poca gent es pot fer molt de mal gràcies a la configuració del barri, amb carrers estrets i petites", afegeixen. En aquest sentit, la policia tem que s'estigui preparant una acció contundent per aquest dissabte i que aquesta es vulgui traslladar al centre de la ciutat.

Si se sap qui són, per què no se'ls deté? Per la dificultat que té la policia d'obtenir les proves que incriminin els violents. No obstant això, és fàcil detectar els radicals violents perquè actuen com si haguessin rebut instrucció militar, van encaputxats i amb ulleres de sol, tot i que actuen de nit. En alguns casos van amb cascos i escuts, a més de motxilles carregades de pedres, bengales i pastilles per encendre foc. "Ningú va a manifestacions pacífiques amb aquest arsenal", indiquen.

No hay comentarios:

Publicar un comentario