lunes, 30 de mayo de 2016

Junqueras impulsa el EUROCAT, la moneda catalanaEl diari La Gaceta ha publicat que la Generalitat de Catalunya segueix treballant en el desenvolupament de les estructures per a la independència, com apressa la CUP. L'avantprojecte de pressupostos de la Generalitat preveu consolidar el Departament de Relacions Exteriors i l'Agència Tributària Catalana i les dota amb 50 milions d'euros cadascuna; i, segons publica aquest dilluns La Razón, el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, impulsa en ple risc de fallida el EUROCAT, la moneda catalana.

Assegura que Junqueras té sobre la taula des del passat 26 d'abril el projecte per crear una moneda catalana, i que "a l'Executiu no descarten que qualsevol dia poguessin intentar donar un cop d'efecte per aquest costat".

Destaca que la iniciativa planteja "obrir un camí de sobirania financera davant la falta de solucions financeres a Catalunya". "I per això apunten en la direcció de crear un nou sistema monetari i financer a Catalunya, que funcioni de forma paral·lela a la moneda convencional i que permeti injectar liquiditat a les pimes i a la Generalitat", afegeix.

Així mateix, indica que per a posar-lo en marxa, la proposta passa per establir un sistema de crèdit mutu multilateral, que els catalans s'atorgarien entre si, de manera que, en no poder utilitzar-se fora de Catalunya, s'activaria l'economia local, segons argumenten.

D'altra banda, el citat diari ressalta que aquesta moneda catalana no pot substituir l'euro perquè no tindria la confiança i solidesa necessàries per a ser utilitzada de forma generalitzada, i hauria de conviure amb ell.

"El EUROCAT no serviria per pagar el petroli que els catalans necessiten, ni per pagar els deutes de les empreses i particulars catalans. Els promotors del EUROCAT només contemplen que els euros es puguin convertir en eurocats, però no a l'inrevés ", explica.

Cal recordar que la Generalitat ja va encarregar 45.000 monedes per a una suposada "república catalana", que van ser fabricades a la Xina i van arribar al port de Barcelona a finals d'agost de 2014, segons va publicar El Mundo.

Formaven part d'un projecte impulsat per la Generalitat i el Gremi de Filatèlia i Numismàtica per commemorar el 300 aniversari de la Diada. El Ministeri Públic va obrir una investigació després de rebre una denúncia del Ministeri d'Economia que advertia de la possibilitat que l'Administració catalana estigués encunyant moneda amb motiu del tricentenari de la Diada.

Cal recordar que l'article 386 del Codi Penal estableix penes de vuit a 12 anys de presó per "el qual alteri la moneda o fabriqui moneda falsa, el que introdueixi al país o exporti moneda falsa o alterada i el que transport, expengui o distribueixi , de connivència amb el falsificador, alterador, introductor o exportador, moneda falsa o alterada ".

La Fiscalia no va veure indicis suficients que s'hagués comès un delicte de falsificació de moneda, la persecució correspon a l'Audiència Nacional. El Codi Penal estableix penes de vuit a 12 anys de presó per al que alteri la moneda o fabriqui moneda falsa.

Així és el 'EUROCAT'

"Volem posar en marxa un nou sistema monetari i financer a Catalunya: una moneda ciutadana complementària que funcioni de forma paral·lela a la moneda convencional (l'euro)", explica l'associació promotora del EUROCAT, un moviment que promou l'independentisme a través d'lacreacion d'una moneda digital i pròpia a Catalunya.

 Els seus impulsors expliquen que el EUROCAT seria una unitat de compte creat a partir d ' "un sistema de crèdit mutu multilateral que els catalans s'atorgarien entre si". Els seus impulsors, convençuts, asseguren al seu web que, amb la seva idea, "es manté l'equivalència inicial amb l'euro, per facilitar la continuïtat en la gestió microeconòmica com la facturació o la comptabilitat. Aquesta compatibilitat facilitaria l'adaptació de la població, sense perjudicar cap dels avantatges del nou sistema monetari i financer ".

"La sobirania financera és possible ara i també és compatible amb qualsevol dels resultats que es puguin donar a la consulta o referèndum que hagi de celebrar-se", afirmen.

Fases de la implantació

L'Associació Promotora del EUROCAT assenyala que la implantació d'aquesta moneda es durà a terme en diverses fases i per una entitat independent, "com una associació o fundació".

La primera fase del projecte: "Es arribarà amb el sistema monetari complementari que s'ha descrit. Les persones han de ser lliures de participar a més de seguir funcionant en l'economia de l'euro. No obstant això, és possible que hi hagi ciutadans que, encara que volguessin, no podran comprar béns i serveis produïts o comercialitzats per participants en el sistema EUROCAT, a causa que no estan produïts a Catalunya i que per tant el més segur és que no es puguin comprar eurocats ".

En una segona fase: "La ciutadania ha de ser consultada per prioritzar aquells béns i serveis que no estan disponibles a eurocats, per establir mecanismes de convertibilitat EUROCAT / euro, i així poder adquirir béns i serveis nominats en euros amb eurocats".

Pla per guanyar adeptes

Els creadors prometen préstecs gratuïts per convèncer els catalans a que s'atreveixin a utilitzar el seu particular moneda.

"Col·labora per crear un sistema econòmic sa en el qual tu decideixes. Demana a la teva empresa cobrar una part del teu sou en la moneda catalana o Adquireix amb euros i podrà comprar productes i serveis de les empreses participants", asseguren. "La liquiditat, on ha d'estar: a l'economia productiva. Demana l'crèdit sense interessos i la teva participació en el mercat: opta a la renda disponible a la moneda catalana", afegeixen.

No hay comentarios:

Publicar un comentario