viernes, 20 de mayo de 2016

¿Operació Chamartín o Madrid Porta Nord?


L'Ajuntament de Madrid, dirigit per Manuela Carmena, va decidir la setmana passada de forma unilateral destrossar amb la 'operació Chamartín', a la qual ha rebatejat amb el nom de 'operació Porta Nord de Madrid. En la proposta s'han tombat els gratacels que estaven cridats a ser els més alts de la UE, però el més perillosos és que s'ha fet sense consens amb els propietaris dels terrenys i tampoc amb els propietaris dels drets de gestió d'aquest mateix espai, és a dir, Carmena no s'ha consensuat el seu pla ni amb Foment, ni amb la Comunitat de Madrid, propietaris costat de l'Ajuntament el 82% de la superfície. A més, ha apartat la iniciativa privada, liderada per Districte Castellana Nord, un conglomerat format per BBVA i la constructora San José.

Al gener de 2015 el president de BBVA, Francisco González, la ministra de Foment, Ana Pastor, l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella, i el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, presentaven el projecte Districte Castellana Nord que contemplava la prolongació del Passeig de la Castellana a 3,7 km, la construcció de 17.000 habitatges, gratacels, parcs, zona d'oficines i centre tecnològic, el soterrament de vies de tren, l'obertura de noves estacions de metro, una via ciclista de més de 12 quilòmetres i que es desenvoluparia durant els propers 20 anys. La inversió és de 6.000 milions d'euros.

La presidenta de la Comunitat, Cristina Cifuentes, ha criticat que l'Ajuntament presenti "de manera unilateral" un projecte per a l'Operació Chamartín amb infraestructures públiques però rebaixant l'edificabilitat, el que el converteix en una "carta als reis mags pagada amb els diners d'altres ".

L'Ajuntament no ha parlat amb els legítims propietaris dels terrenys, que són també de la CC AA i del Ministeri de Foment. Tampoc amb els propietaris dels drets de gestió.

Cifuentes ha dit que no ha parlat amb els promotors ni amb Foment, però sobretot veu "greu" que l'Ajuntament no l'hagi informat ni demanat una reunió per presentar el projecte, cosa que hauria de ser "lògic" tenint en compte que la Comunitat és propietària de part dels terrenys i perquè el projecte implica modificar el Pla General de Madrid, que "necessàriament ha de ser aprovat pel Govern regional".

Referent a això, ha insistit que és una "tremenda frivolitat" haver de pensar sobre un projecte "d'aquest calat" per informacions a la premsa. "Si no es posa en contacte amb nosaltres per reunir-nos i veure el projecte, almenys que ens ho mani", ha exigit.

Perquè, ha seguit dient, si hagués de pensar exclusivament pel que ha llegit a la premsa, el pla de l'Ajuntament li sembla "una carta als reis mags", en pretendre que es construeixin infraestructures públiques sense posar un euro les administracions i disminuint d'una manera tan radical l'edificabilitat de la zona ".

"A final, qui paga tot això, qui paga aquesta carta als reis mags d'Podem? ¿El pagarà Podem, ara Madrid o el PSOE? O ho anem a haver de pagar tots els madrilenys?", Ha preguntat , recordant que els promotors s'havien compromès a pagar, entre altres infraestructures, la millora del nus nord i del nus de fuencarral.

"Si l'Ajuntament decideix de manera unilateral rebaixar l'edificabilitat, ¿qui pagarà? A mi això em sembla que és una carta als reis mags però pagat amb els diners d'altres. Veurem si els promotors efectivament estan per la tasca de treure endavant el projecte ", ha insistit.

Reunió de tots els implicats en el projecte


Per intentar reconduir aquest assumpte, totes les parts implicades s'han reunit aquest divendres junta a l'alcaldessa. El Ministeri de Foment, la Comunitat de Madrid i el concessionari de l'antiga operació Chamartín (BBVA i la constructora San José) veuen "inviable" el projecte Madrid Porta Nord, que l'Ajuntament de Madrid ha projectat per a la zona nord de la capital i han demanat a l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, que "reflexioni" sobre això.

La ministra de Foment, Ana Pastor, el president del BBVA, Francisco González, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, i l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, s'han reunit aquest divendres per parlar del projecte Madrid Porta Nord, que suposa la possibilitat de construir 4.600 habitatges, de les que mil serien protegides.

Aquest projecte que va presentar la setmana passada el govern municipal suposa enterrar el pla anterior, Districte Castellana Nord, que preveia la construcció de 17.000 habitatges en 3,1 milions de metres quadrats.

Aquest projecte que va presentar el govern municipal suposa enterrar el pla anterior, Districte Castellana Nord, que preveia construir17.000 habitatges

"Hem constatat que tant la Comunitat de Madrid, com el Ministeri, Adif i Renfe i el concessionari veuen que el pla és inviable. Demanem reflexió i en el termini de 15 dies ens tornarem a reunir per veure si es poguessin acostar postures", ha afirmat Pastor.

En declaracions als mitjans després de la reunió, Ana Pastor ha dit que tant la Comunitat, com el concessionari i el Ministeri han transmès a l'Ajuntament que "ha de reflexionar perquè han posat sobre la taula un projecte que, si més no, afecta els interessos de tots els madrilenys "i" des del punt de vista econòmic no és viable ".

La presidenta de la Comunitat de Madrid ha considerat que Madrid Porta Nord suposarà un "perjudici clar per als madrilenys perquè" es deixaran de construir una sèrie d'infraestructures molt necessàries per a la ciutat de Madrid "i suposarà la" pèrdua de molts llocs de treball ".

La ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, i l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena. (EFE)

"Defensarem sempre el projecte que generi més llocs de treball i majors infraestructures", ha avançat Cifuentes, que ha lamentat que l'Ajuntament, "de manera unilateral, hagi decidit fer taula rasa" per "fer altra cosa que no és el projecte que Madrid necessita ".

Per part de l'Ajuntament, l'alcaldessa ha relatat que encara que els presents han mostrat la seva "disconformitat" amb el seu projecte, hi ha hagut alguna cosa important i és que han arribat a un punt que cal que hi hagi una reflexió.

Carmena: "No coneixen el projecte"

El projecte de Carmena, "Madrid Porta Nord" redueix en 12.000 habitatges construïbles l'operació, mentre que la superfície urbanitzable es queda en el 50% respecte a la 'Operació Chamartín ", fins a un total de 1,7 milions de metres quadrats. El pla es carrega la creació de 121.000 llocs de treball, i per finançar-anava a cotitzar en borsa, ara serà, sense finançament privat, el contribuent qui es faci càrrec de la despesa.

L'alcaldessa, quan ha advertit les reticències de tots els implicats ha considerat que "no coneixen bé el projecte", ha indicat que amb "aquesta taula rasa de vint anys" des del consistori proposen que el projecte surti ja. I és que volen que les obres de l'estació de Chamartín facin fora a caminar abans que acabi la seva legislatura.

Respecte als dubtes sobre el finançament de les infraestructures públiques, ha assegurat que Madrid Porta Nord "no presenta cap càrrega per a les arques públiques", sinó "tot el contrari" i ha asseverat que amb les plusvàlues derivades de l'edificabilitat que han projectat es podria sufragar l'estació.

Preguntada per la postura de la concessionària, ha afirmat que l'ha "sorprès una mica" que el banc assegurés que per a ells "això és una petitesa" i que "no tenia massa interès".

Maqueta de Madrid Porta Nord presentat per Carmena.

Menys metro, menys Rodalies, un parc més petit i que no enterra les vies del tren a la sortida de Chamartín. També menys habitatges, menys oficines, gratacels que amb prou feines poden cridar-se així i una factura molt més elevada per al contribuent. Aquest podria ser el resum de Madrid Porta Nord, el projecte de l'Ajuntament de Manuela Carmena per a la coneguda abans com Operació Chamartín.

Un projecte que està decidit a tirar endavant. Per a això, començarà la setmana que ve els tràmits necessaris per enterrar definitivament l'anterior. Tal com vam apuntar, el nou pla d'Ara Madrid va ser presentat sense haver superat diversos obstacles legals per posar-lo en marxa; un dels quals obliga a tancar el procediment administratiu de Districte Castellana Nord, que continua obert. "L'Ajuntament ha de resoldre abans el pla parcial que DCN va posar sobre de la taula. El correcte és finalitzar aquest procediment administratiu i a partir d'aquí proposar una cosa nova", expliquen fonts municipals a Libertad Digital.

Aquest va ser aprovat per l'anterior Junta de Govern d'Ana Botella i només faltava elevar-lo a la comissió de Desenvolupament Urbà Sostenible i aquesta, al seu torn, al Ple de l'Ajuntament. Doncs bé, l'Executiu de Manuela Carmena ha accelerat la marxa, incloent aquest divendres en l'ordre del dia de la comissió [que se celebrarà dimecres que ve] aquest assumpte per sotmetre-ho a consideració negativa i elevar-lo després al Ple que es farà a final de maig. Un mes abans de les eleccions generals pel que el PSOE es troba encara sense les mans lligades per votar al costat Ara Madrid el seu rebuig.

No obstant això, Madrid Porta Nord necessita el vistiplau de la resta de les administracions implicades [Foment i Comunitat de Madrid, fonamentalment] a les que no se'ls ha informat d'aquest nou pla. Tampoc a l'inversor privat, que té els drets d'explotació d'aquests terrenys, almenys fins a final d'any. A això cal sumar-li el fet que el plantejament que hi havia fins ara sobre de la taula ja tenia autorització [havia estat aprovat per la Junta de Govern del consistori en l'anterior legislatura]. Per tant, el que es faci nou haurà de buscar almenys el mateix consens que va aconseguir aquella proposta.

Per aconseguir-ho, el primer serà comparar ambdós plantejaments. Hi ha diferències molt significatives entre el que proposa l'equip municipal i el que DCN havia pactat amb ADIF, la Comunitat i l'Ajuntament d'Ana Botella. Les següents són les més rellevants:
castellana Nord

Castellana Norte
Maqueta del Operació Chamartín

Comparació entre els dos projectes

Menys habitatges i oficines: és el més destacat, perquè ataca la viabilitat econòmica del projecte. El projecte de Ara Madrid redueix de 17.000 a menys de 4.600 el nombre d'habitatges previstos i de 3,1 milions de metres quadrats edificables es passa a 1,7 milions. Això es tradueix en menys edificis i més baixos. La proposta de DCN recollia cinc noves torres, amb una alçada similar a les quatre ja existents a l'antiga Ciutat Esportiva [entre 230 i 250 metres i de 45 a 58 plantes] i una torre més que s'anuncia com el gratacel més alt de la UE [arribaria a superar els 300 metres d'altura i les 70 plantes]. Al davant, Madrid, Porta Nord no preveu cap edifici de més de 40 plantes.

Metro i rodalies: és una de les grans sorpreses del projecte de l'Ajuntament. DCN havia proposat una reordenació del sistema de transport públic del nord de la ciutat que incloïa intercanviadors, noves línies d'autobús, 12 quilòmetres de carril-bici, etc ... I sobretot, un ramal a la línia 10 de metro que tindria tres noves estacions i una nova estació de Rodalies. Doncs bé, tot això cau ara en el projecte de Carmena i es queda reduït a una estació de metro a l'actual línia 10, entre Montecarmelo i Les Taules.

El parc sobre Chamartín: és l'estrella del projecte de DCN. Són 200.000 metres quadrats de zona verda sobre les vies de Chamartín, que inclouen un hort urbà de 30.000 metres quadrats, el més gran de la ciutat. Aquesta zona verda seria la segona més gran de la capital d'Espanya darrere del Retiro (i sense comptar la Casa de Camp, clar). Doncs bé, en el projecte de la corporació municipal les vies queden a l'aire, tot just amb un parell de passarel·les per passar d'un costat a un altre. És una solució més barata, però sorprèn en un equip municipal que presumeix de verd.

Nus Nord i de Fuencarral: és el tema que més dubtes genera, entre altres coses perquè potser sigui el més urgent. Els veïns de la zona saben que el Nus Nord és un embut, potser el pitjor punt negre pel que fa al trànsit del nord de la capital. El projecte de districte Castellana Norte preveia una sèrie de modificacions substancials que incloïen la integració dels barris de Fuencarral i Begoña [ara mateix gairebé aïllats de la resta de la ciutat] a través d'una enorme glorieta al final de la Castellana que desviés la major part del trànsit a través de túnels. En aquest punt, la proposta de l'Ajuntament és molt escarida i simplement fa referència a la millora d'aquests grans nusos de comunicacions. El cost que DCN es comprometia a assumir era de gairebé 150 milions d'euros. En la proposta de Madrid Porta Nord no s'especifica quant costaria el nou disseny.

El cost: potser el més important de tot i un tema del qual no s'està parlant massa. Segons la memòria econòmica de DCN, el cost total del projecte puja a 6.049.000 d'euros, dels quals 3.530 són promoció residencial i terciària (oficines). La resta són infraestructures. Però l'empresa s'ha compromès a pagar de la seva butxaca 1.416 milions: 731 en urbanització, 252 en cobriment de les vies de Chamartín, 146 en la reforma del Nus Nord, 138 en la nova línia de metro, 81 en obres per al Canal de Isabel II i 68 en el Nus de Fuencarral. Després, a les administracions públiques els queden altres 1.103 milions d'inversió dividits entre Adif (522 milions), Comunitat (296) i Ajuntament (285).

És a dir, l'Ajuntament de Madrid es trobaria amb un nou desenvolupament urbanístic de més de 2.500 milions d'inversió en infraestructures i li costaria només 285 milions [sense comptar que només en ingressos fiscals la corporació cobraria més de 800 milions i altres 600 en concepte de propietari de part del sòl]. Semblava un negoci rodó.

Però si el projecte de DCN cau, també cauran les infraestructures. Reduir a la meitat els pisos i les oficines tindrà un impacte directe en l'obra pública. Per això els plans de l'Ajuntament són molt menys ambiciosos. Treure el parc sobre Chamartín, no fer la nova línia de metro o plantejar una reforma del Nus Nord menys costosa és l'única forma que té que quadrin els comptes.

Amb un afegit més: ja hem vist que entre DCN i Adif assumien el 77% del cost total amb el projecte vigent fins ara. Si tira endavant la proposta de Carmena, serà l'Ajuntament el que haurà de pagar-ho tot. És a dir, hi haurà menys parc, menys metre, menys reformes en els accessos a Madrid ... i als contribuents totes aquestes retallades en serveis els sortiran més cars.

Optimisme "més enllà d'ideologies i prejudicis"

El regidor d'Urbanisme, José Manuel Calvo, era un dels màxims interessats en que el projecte inicial no tirés endavant. En una entrevista amb Efe, es mostra entusiasta i molt optimista amb el seu projecte. "No tinc cap dubte que hi ha desenvolupadors privats que van a tenir moltíssim interès a entrar en aquest projecte; segurament és el millor àmbit d'oportunitat que tenim a Madrid", assegura. "Té una rendibilitat enorme", ressenya.

Sobre la possibilitat que DCN -que en virtut d'un conveni amb Adif és la gestora del sòl- porti als tribunals el pla municipal, el regidor respon que en el marc actual no pot exigir a l'Ajuntament "absolutament res" ja que per ara s'ha posat sobre la taula "un document per parlar amb la resta d'agents implicats". "Tots els passos els donem amb la màxima seguretat jurídica", assenyala el delegat, qui tot i això diu que l'Ajuntament impulsarà les iniciatives que consideri "amb independència de les mesures que prenguin els particulars en defensa dels seus drets".

Calvo parla també de les diferències entre un projecte i un altre. En concret, sobre el fet que no es cobreixin les vies del tren en el seu nou pla. "No pot ser que se li imputi a un privat ni a ningú la construcció d'una llosa totalment innecessària que costava 900 milions", explica. "Amb independència que el futur Govern sigui de dretes, d'esquerres o de centre, estarà interessat en reformar l'estació de Chamartín, és una reivindicació històrica, els madrilenys volem tenir al nord una estació del segle XXI i la reforma cal abordar-la com més aviat millor ", sosté.

Calvo, que assegura haver enviat a tots els agents implicats la documentació sobre el pla, diu haver mantingut un "diàleg permanent" sobre el projecte amb DCN i en concret amb el seu president, amb qui s'ha reunit "més de quatre vegades", una d'elles en el mes passat juntament amb l'alcaldessa, Manuela Carmena. "Una anècdota: precisament l'alcaldessa i jo vam tenir dimecres una reunió amb els dos arquitectes que van desenvolupar el projecte inicial de l'Operació Chamartín, Simon Smithson i Richard Rogers. Ells són urbanistes i comparteixen el pla de l'Ajuntament", explica el delegat de DUS .

"Qualsevol tècnic, més enllà de la ideologia i dels prejudicis que pugui tenir, coincideix que el projecte que presenta l'Ajuntament és molt raonable, planteja una ordenació possible i viable i té moltíssimes possibilitats de desenvolupar-se", assegura.

Vista la poca acceptació que ha rebut en la reunió d'avui el projecte de l'Ajuntament pot avançar que no podrà dur-se a terme, i la veritat és que en aquest moment Carmana i el seu equip han aconseguit carregar-se un projecte que portava més de vint anys de negociacions havia aconseguit el finançament i posar d'acord a totes les parts per iniciar la seva realització.

No hay comentarios:

Publicar un comentario