domingo, 15 de mayo de 2016

L'esborrany de la "Constitució Catalana"


La presidenta del parlament autonòmic català, Carme Forcadell, ha rebut aquest dimecres amb tota la pompa que requeria l'ocasió un exemplar de la proposta de Constitució per a la república elaborada per un grup de 17 persones (advocats, enginyers i periodistes) que s'autoanomenen Constituïm . En el text, es preveu un república presidencialista, sense exèrcit i amb el català i l'aranès com a idiomes oficials. L'espanyol, en canvi, tindria un "estatus jurídic especial", segons el projecte de norma, que "garantiria" el dret dels nascuts abans de 1977 a utilitzar l'espanyol, tant oral com escrit, en les seves comunicacions amb les institucions públiques.

Els nascuts després de 1977 no "tindran dret a dirigir-se a les administracions públiques en castellà", segons l'esborrany de constitució catalana que ahir va explicar l'ex jutge Santiago Vidal al programa .Cat de TV3. Aquesta seria la principal conseqüència de la no oficialitat del castellà en una Catalunya independent. Vidal va dir que els que van néixer abans d'aquest any no havien rebut una escolarització en català i que per aquest motiu "s'hauria de respectar la seva llengua materna". Per als nascuts després del 77, "el català ha de ser la llengua d'ús".

Així doncs, tots els nascuts en democràcia hauran de parlar i escriure en català per llei, hagin passat pel sistema de la normalització lingüística de l'escola catalana o siguin nascuts i educats fora de Catalunya. Això sí, la "Carta Magna" separatista preveu un fàcil accés a la nacionalitat catalana per uns i certes dificultats per als nouvinguts. Es necessitaran cinc anys de residència legal continuada per disposar d'un passaport republicà, però els valencians i mallorquins que vulguin ser catalans no tindran més que demanar-ho. És més, la "Constitució" preveu que aquesta mesura abast també als aragonesos de la Franja i als murcians del Carxe, la serra d'Abanilla, Jumilla i Yecla.

El exjuez Santiago Vidal en TV3L'extensió de la nacionalitat catalana supera fins i tot les fronteres d'Espanya i els seus beneficis arribarien fins als italians de l'Alguer, a la Sardenya, als andorrans i als "nord-catalans" francesos, tot i fins i tot que el "principi de reciprocitat" no es reconegui a Itàlia, França o Andorra. Quant als irredempts espanyols que resideixin a Catalunya des de fa més de cinc anys, la "Constitució" permet que puguin renunciar a la nacionalitat catalana si Espanya no admet la doble nacionalitat. Quant als catalans de soca-rel que vulguin ser només catalans, la norma bàsica estableix que no podran ser privats de la seva "nacionalitat d'origen", que és l'espanyola. Per si de cas.

L'exjutge Santiago Vidal en TV3Según el text lliurat al parlament regional, la república catalana no tindrà Exèrcit, però sí un servei d'intel·ligència de tal magnitud que li permetrà integrar-se com un igual en estructures com l'OTAN. El tipus de república serà presidencialista amb un mandat de cinc anys i Catalunya serà circumscripció única.

Vidal també va dir que els diputats no podrien parlar en castellà a les sessions del Parlament. El va argumentar dient que "hauran d'acatar la Constitució que s'haurà aprovat", i que segons l'esborrany el català serà l'única llengua oficial.

Els disset pares d'aquesta carta magna van ser congregats per Santiago Vidal, l'exjutge que va aconseguir plaça de senador per ERC el 20-D. No obstant això, Vidal es va retirar de l'encomana després de rebre l'acta. El text, que Forcadell no ha dubtat a qualificar com a base de la futura constitució catalana, serà objecte d'estudi parlamentari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario