miércoles, 22 de febrero de 2017

La "machirula" demana la llibertat de la "pototera" argentina

Foto:  Irene Montero con la camiseta en honor a Milagro Sala. (Efe)
Montero, amb una samarreta de l'activista argentina a saludar Macri

La portaveu d'Units Podem al Congrés, Irene Montero, ha acudit aquest dimecres a la cambra baixa abillada amb una samarreta en la qual es pot llegir 'Llibertat Miracle', en reivindicació de l'excarceració de l'activista indígena Miracle Sala que està presa en Argentina.

Montero ha estat present amb la peça reivindicativa durant el besamans oficial ofert a Macri al Congrés. Amb aquesta protesta la formació estatge s'ha mostrat molt crítica en considerar que el president argentí és "responsable de vulneracions dels drets humans".

Podem ha criticat amb duresa el Partit Popular per reclamar amb insistència l'alliberament del líder opositor veneçolà, Leopoldo López, alhora que calla sobre l'empresonament de Milagros Sales per ser Macri aliat i amic.

Miracle Sala, de 52 anys compleix un any a la presó i, a mesura que es duen a terme les primeres audiències davant la justícia, el seu tancament s'està convertint en un mal de cap per al president argentí, Mauricio Macri.

Detenció arbitrària

El passat mes d'octubre, el grup de treball de Nacions Unides sobre detenció arbitrària va qualificar l'arrest de l'activista precisament en aquesta categoria i que viola els estàndards del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, del que l'Argentina forma part.

Sala, líder de l'organització Tupac Amaru, una organització social amb més de 70.000 afiliats, i diputada del Parlament del Mercosur (Parlasur), va ser detinguda a Jujuy pels delictes de "instigació a cometre il·lícits i tumult" durant unes protestes per la retallada de subsidis davant la Casa de Govern.

La seva detenció, que va tenir lloc el passat 16 de gener, ha provocat un clima de tensió a l'Argentina davant el temor que el president, Mauricio Macri, reprimeixi i criminalitzi la protesta social, una cosa que fins i tot Amnistia Internacional ha criticat.

La detenció va ser promoguda pel governador de Jujuy, Gerardo Morales, que ha vinculat a la detinguda amb el narcotràfic i negat que Sales es tracti d'una presa política, al·legant "les causes de la detenció són fets i delictes comuns".

La presidència del Parlasur ha assegurat que la detenció de Sala és una obstrucció que impedeix que aquesta compleixi la seva funció com a parlamentària, per la qual va ser elegida al desembre de 2015. El secretari general de l'OEA, Luis Almagro, també va demanar a Macri seu alliberament .

En un informe, la CIDH va reiterar que la presumpció d'innocència és la "base" per la regla que tota persona sigui jutjada en llibertat i que la "presó preventiva és excepcional, només pot estendre per un període raonable i no pot ser usada com una mesura punitiva "

Però, ¿qui és Miracle Sala?

Miracle Sala era la màxima dirigent d'una organització suposadament assistencial, Tupac Amaru, que sota l'empara i amb els diners que el kirchnerisme li lliurava a cabassos va construir a la província de Jujuy el que molts han definit com un "Estat dins de l'Estat" en el que la intimidació i la violència eren moneda comuna, tal com han arribat a relatar exmembres de l'organització al Congrés argentí.

La veritable cara de Miracle Sala, la "presa política" argentina defensada per Podem

Violenta, mafiosa i corrupta, l'activista kirchnerista defensada per Podem ja va ser condemnada i està acusada d'una altra fenomenal col·lecció de delictes.

"Miracle, personalment, li va partir a cops de culata el crani en tres parts i li va trencar el nas. Amb quinze patoteros (matons) li van acabar de donar una pallissa. Les parets van quedar banyades en sang", així narrava en ABC un testimoni la forma de actuar de Miracle Sala, l'activista indígena argentina que ha estat condemnada a presó ia la qual des Podem defensen com una "presa política".

L'han defensat tant Irene Montero, que portava a la sessió d'aquest dimecres al Congrés una samarreta demanant la seva llibertat, com Íñigo Errejón, que ha parlat d'ella en una pregunta al ministre d'Exteriors en la sessió de control; com tot el partit que ha aprofitat la visita de Macri per muntar un numeret en contra del president d'Argentina.

Una dona compte, per exemple, que els esbirros de Sala "esquarterar i van degollar" a la seva parella de gossos deixant-los amb un cartell que deia "això et passarà a vós si seguiu fotent". El seu pecat era denunciar en els mitjans de comunicació les pressions a què se la sotmetia des de l'associació. Una altra explica entre llàgrimes que, quan torni a Jujuy, "no sé que passarà amb mi", el que ens dóna una idea de l'ambient de por en què es viu a la província; "Espero que es quedi sempre a la presó", conclou aquesta mateixa dona.

Per descomptat, un cop que va tenir problemes legals, Sala i els seus partidaris no han dubtat a atacar fins i tot als fiscals que estan estudiant el seu cas, un dels quals, el fiscal general de Jujuy, Sergio Enrique Lello Sánchez, ha estat amenaçat de mort .

"On vols que et deixem el cadàver del teu amic?" va ser el que va haver d'escoltar la seva dona per telèfon en una conversa que no ha estat l'únic senyal d'amenaça percebuda pel fiscal: "No és la primera vegada que rebo una amenaça per telèfon. També m'han seguit amb vehicles. Hi ha gent que ronda la fiscalia general. Ja això ho vinc notant fa dos o tres mesos ", ha declarat.

"Dret a tirar pedres, a cremar gomes"

Sala i els seus no van limitar l'ús de la violència i la intimidació a tractar d'acovardir a persones sinó que també han carregat contra les institucions i ho han fet en públic: al desembre de 2015 i al comandament d'una manifestació va intentar prendre la Legislatura de Jujuy, equivalent al parlament regional.

Anys abans, el 2007 i en una altra manifestació en la qual la pròpia Miracle reclamava el "dret a cremar gomes, dret a tirar pedres, dret a garrot" s'incendiava la Casa de Govern de la província.

Corrupció

Les acusacions, però, no són només de violència sinó també de corrupció: l'actual governador de Jujuy, Gerardo Morales, va arribar al càrrec el desembre de 2015 i és el primer no peronista en dècades i té clar que el que va muntar l'activista era una immensa xarxa de corrupció: "Miracle Sala es va robar tot, nois", deia en una entrevista recollida per Clarín.

Una dada revelat per mitjans argentins ens dóna una idea del que ha passat amb part dels diners que, segons molts, l'organització de Sala ha desviat en benefici propi: un dels seus catorze fills es va comprar set cotxes en cinc anys.

De fet, fa només una setmana es va dictar l'obertura de judici oral contra Sala, acusada de "frau a l'administració pública, associació il·lícita i extorsió", en un judici en el qual ja hi ha gairebé una dotzena d'imputats i en el qual es l'acusa d'haver desviat 60 milions de pesos, dels quals 29 havien estat cobrats per les cooperatives de Tupac Amaru per construir una sèrie d'habitatges que no s'han executat.

Finalment, cal assenyalar que encara que s'acusa Macri de mantenir a la presó a Sala sense estar condemnada, la veritat és que ja ha rebut una condemna en una de les moltes causes que té obertes: tres anys de presó per un delicte de danys.

No hay comentarios:

Publicar un comentario