jueves, 9 de febrero de 2017

La policia deté el gendre Vicente Sala

 Miguel López, el dia del funeral de la seva sogra. Foto: RAFA MOLINA

Miguel López Pérez va ser detingut aquest dimecres a Alacant com a presumpte autor material dels dos trets que van acabar amb la vida de la seva sogra. va ser detingut aquest dimecres a Alacant com a presumpte autor material dels dos trets Manuel López administrador únic del concessionari Novocar, "ja s'havia marxat" quan un empleat va descobrir el cos María del Carmen Martínez, vídua de l'expresident de la CAM Vicente Sala. Afegeixen que Miguel López va haver de tornar precipitadament al lloc en el qual havia estat assassinada la seva sogra i que va ser ell qui "va col·laborar en tot moment amb la policia" i va comunicar la tràgica notícia a la seva esposa i cunyades a mesura que van anar arribant al concessionari.

Els investigadors consideren que va actuar en solitari, per la qual cosa no es preveuen més detencions. López està casat amb Fuensanta, la filla menor del matrimoni Sala-Martínez, que tenia un fill i dues filles. López té tres fills, dos nois i una noia, un dels quals estudia a Estats Units i va ser el que va publicar en xarxes socials, poques hores després de l'assassinat, una foto seva amb una samarreta en la qual es podia llegir: "escac i mat ". La foto va ser retirada hores després, segons va publicar El Mundo, però a la Policia va tenir temps de fer una captura de la imatge i aportar-la a la causa. No obstant, segons fonts de la investigació, ni la dona ni els fills del detingut estarien implicats en el crim.

Els agents van trobar dos casquets de bala a terra, al costat del cotxe de Maria del Carme Martínez. Eren del calibre 38 especial, una mesura pròpia de revòlvers, mentre que els projectils trobats en el seu cos eren puntes de nou mil·límetres. En teoria, les dues mesures són compatibles. Però la diferència indicava que les bales eren de terminació casolana, ja que les cases comercials no combinen en els seus cartutxos beines i bales amb diferent terminació.

Això tenia dues implicacions per als investigadors. D'una banda, seria més complicat seguir la ruta de la munició, ja que havia estat comprada per parts i segellada en un torn per algú amb coneixements específics. Però de l'altra, només una persona acostumada a recompondre bales amb aquest tipus d'eines estava en el punt de mira dels investigadors. Això tancava molt el cercle. I més quan els agents van saber que Miguel López, gendre de l'assassinada i detingut aquest dimecres com a principal sospitós del crim, tenia des de fa anys una llicència de tir olímpic.

Mas notícies

Per això, hores després de la detenció, els policies que investiguen el cas van registrar a consciència tant el concessionari com altres dos immobles controlats amb el gendre de María del Carmen Martínez a la recerca de l'arma amb la qual presumptament es va cometre el crim. Sobre els investigadors pesava també una altra idea: és comú que els especialistes d'aquesta disciplina esportiva fabriquen el seu propi munició. Però disparar una bala de 9 mil·límetres amb un canó el 38 (que és més ample) fa que la punta quedi sense les estries úniques que serveixen per identificar cada arma. Un altre problema afegit. Un altre detall que coneixeria un expert en tir i que -de ser cert- perjudicaria la investigació.

 Foto: Miguel López (c), yerno de la viuda del expresidente de la CAM Vicente Sala, detenido como presunto autor del crimen. (EFE)

Miguel López tenia llicència d'armes i practicava el tir olímpic. Després de la seva detenció, segons les mateixes fonts, no va confessar el crim i va afirmar a la policia que esperava que anessin a arrestar-lo, ja que per Alacant s'havia corregut la remor d'una imminent detenció d'un membre de la família. Des del primer moment es va investigar al cercle més proper a Maria del Carmen Martínez amb la premissa d'un mòbil de tipus econòmic.

Prova de pólvora negativa

Miguel López va ser identificat des del primer moment com l'última persona que va veure a la seva sogra amb vida. Aviat van aparèixer els primers rumors d'una família trencada. D'uns germans barallats pels diners i una mare disposada a apostar pel model de gestió plantejat per la seva primogènit: es va acabar el repartiment a parts iguals. Els diners arribaria ara en proporció al grau implicació i hores invertides en el grup d'empreses familiar.

El mòbil per al crim estava servit. Però la prova de mesurament de pólvora feta a Miguel hores després que aparegués el cos havia donat negatiu. Alguna explicació lògica? Només tres: o els agents s'han confós i l'empresari és innocent, o Miguel va disparar amb guants. La tercera és una variació de l'anterior; que disparés l'arma, es rentés i es canviés de roba abans que arribessin els investigadors.

Hi ha una altra peça que no encaixa al puzle de Miguel empunyant una arma: el soroll de la pistola. Tant els treballadors del concessionari com el mateix empresari van declarar davant els agents que no hi va haver cap soroll en el moment de la mort de la vídua de Vicente Salas. Cap detonació que els alertés dels trets. Els investigadors valoren la tesi que el detingut, en muntar les seves pròpies bales, pogués carregar-les amb menys pólvora del normal per aconseguir molt menys soroll. Lògicament, la bala perdria velocitat i trajectòria. Però això no suposa un problema si els trets, com en el cas de Maria Consuelo Martínez, són a boca de canó.

Res a les cambres

Durant dies, els agents van valorar també la possibilitat que l'assassinat fos un treball realitzat per un professional. L'ús de bales modificades era també compatible, però hi havia un problema: ni una sola persona estranya entrava o sortia del concessionari en el moment del crim. La vídua de Vicente Sala havia mort al safareig, l'única zona sense càmeres de l'edifici. Però era impossible que l'assassí es desplacés fins allà sense ser captat per alguna d'elles. No hi havia rastre. Ni dins de l'edifici ni a la vintena d'establiments limítrofs, les càmeres de seguretat han estat també analitzades a consciència. No hi ha figura sospitosa que entri o surti de la zona a l'hora del crim. Res a avali la tesi d'una tercera persona aliena al concessionari capaç de prémer el gallet i desaparèixer sense ser vist.

Va arribar llavors el moment d'analitzar el lloc del crim: un safareig que Maria del Carmen Martínez difícilment trepitjava, ja que encara que el Porsche Cayenne que portava aquell dia era de la seva propietat, ella solia conduir un cotxe més modest. Quines probabilitats hi ha que la vídua de Vicente Sala coincideixi amb el seu assassí, preparat per a l'assalt, en aquella zona sense càmeres, sense saber per endavant que acudiria? Cap. I qui va organitzar la trobada? Segons els informes policials va ser el seu gendre, ara detingut, l'encarregat de fixar la cita perquè la víctima recollís el vehicle a dos quarts de la tarda. Poc després de rebre les claus, va morir.

No hay comentarios:

Publicar un comentario