jueves, 2 de febrero de 2017

"Operació Pika" Cop al finançament del CDC d'Artur Mas

Detinguts alts càrrecs de l'antiga Convergència en una operació contra el seu finançament irregular

Nueva operación de la Guardia Civil y anticorrupción contra la presunta financiación ilegal de Convergència
Sixte Cambra i almenys dos polítics de CDC detinguts per finançament il·legal EFE

El titular del jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell, Josep Bosch, ha donat aquest dijous el tret de sortida a la tercera fase de l'operació Petrum, més coneguda com el cas del 3% i que aquesta vegada ha estat batejada com a operació Pika . Totes aquestes investigacions giren entorn al presumpte finançament il·legal de l'antiga Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a partir de donacions que la formació hauria rebut d'empresaris a canvi de contractes milionaris a l'obra pública.

Aquesta tercera fase té la ciutat de Barcelona com l'escenari d'obres emblemàtiques que s'haurien concedit en l'última dècada a canvi de suborns que, presumptament, van engrossir les arques del partit nacionalista, rebatejat com Partit Demòcrata de Catalunya, (PDeCAT). La llista de treballs investigats és àmplia, 1 desena d'obres multimilionàries entre les quals destaca la construcció del dic Est del Port de Barcelona i la reforma de la plaça de les Glòries. Quatre són els ens públics adjudicataris d'obres sota sospita i que han estat registrats aquest dijous: Infraestructures.cat (el principal licitador de la Generalitat i que ja va ser registrat fa dos anys en el marc d'aquesta mateixa investigació); Bimsa (l'equivalent d'Infraestructures.cat però a l'Ajuntament de Barcelona), l'Autoritat Portuària (que és un òrgan autònom de l'Estat), i el Consorci d'Educació de Barcelona.

La llista de treballs investigats inclou un desena d'obres multimilionàries entre les quals destaca la construcció del dic Est del Port de Barcelona i la reforma de la plaça de les Glòries

Com en les dues fases anteriors, les entrades i registres han estat acompanyades de detencions. Arrestos d'important calat polític i institucional. L'últim que ha transcendit a primera hora de la tarda ha estat el de qui va ser gerent de CDC, Andreu Viloca, ja detingut en el marc d'aquesta mateixa investigació. La Guàrdia Civil, a instàncies de la fiscalia anticorrupció, va començar l'operació detenint a primera hora al president del Port de Barcelona, ​​Sixte Cambra, amic personal de l'expresident Artur Mas. Cambra ha estat arrestat al seu despatx del Port, se li han llegit els drets, i després li registre ha estat posat en llibertat. Una altra de les detencions rellevants ha estat la de qui va ser tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona durant el mandat de Xavier Trias, Antoni Vives. Home de màxima confiança de l'exalcalde convergent, a les quatre de la tarda, seguia sota custòdia de la Guàrdia Civil. El mateix que l'actual director de l'Empresa Municipal de l'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, ​​Bimsa, les dependències estan sent registrades encara. Una altra de les detencions de la jornada ha estat la de l'actual director general de Fira de Barcelona, ​​Constantí Serrallonga. Si és el cas, l'arrest està relacionat pel seu treball com a gerent de l'Ajuntament de Barcelona, ​​i no pel seu actual càrrec a la Fira, que desenvolupa fa menys d'un any. Serrallonga també ha quedat en llibertat després del registre.

Però sens dubte un dels arrestos que més preocupa a hores d'ara als actuals líders del PDeCAT és el de Francesc Sánchez, home de partit i de confiança de Mas i que a primera hora de la tarda seguia sota tutela de la Guàrdia Civil. Algunes fonts no oficials no van descartar el trasllat de Sánchez davant del jutge del Vendrell.

Operación de la Guardia Civil contra la financiación ilegal de CDC
Operació de la Guàrdia Civil contra el finançament il·legal de CDCOperación de la Guàrdia Civil contra el finançament il·legal de CDC

Dels 28 registres que s'han realitzat, el fiscal Bermejo ha volgut estar present en el de les instal·lacions del Port de Barcelona. No ha estat per casualitat. En aquest cas, la fiscalia anticorrupció està sobre la pista de dues grans obres adjudicades, l'ampliació de la terminal i el dic est. És curiós perquè els treballs del dic ja van ser denunciats, investigats i el cas està a punt d'arribar a judici. Una altra de les obres que estan sota sospita en aquesta investigació són la reforma de l'avinguda del Paral·lel, la reurbanització del carrer Lluçà al barri del Carmel, la millora del passeig del Mirats de les Aigües i la construcció d'un carril bici a la Sagrera. Aquest seria el paquet relacionat amb les obres de Barcelona. Fora de la capital, els investigadors estan repassant la facturació dels treballs per ampliar la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat a Sabadell, la construcció de l'Institut Lluís de Peguera de Manresa, així com la licitació de treballs generals de manteniment d'equipaments escolars públics .

En l'operatiu policial estan participant més d'un centenar de guàrdies civils. Com en les altres fases d'aquesta operació, el jutge Bosch ha preferit seguir l'avanç dels registres i les detencions des del seu despatx al Vendrell. Entre els empresaris detinguts estan Sergio Lerma, gerent de la constructora Oproler Madrid, que ja va ser arrestat a la fase anterior de l'operació, així com Josep Manel Bassols, qui en el seu cas ja és la tercera vegada que es arrestat pel 3%. La investigació va començar a Torredembarra a partir de la denúncia d'una exregidora sobre tripijocs de l'alcalde ia l'agost de 2015 la Guàrdia Civil va entrar a Catdem, la fundació de CDC

En el cas de l'adjudicació de la reforma de la plaça de les Glòries els investigadors sospiten que el consistori Amano el contracte a favor d'una Unió Temporal d'Empreses (UTE), integrat per les societats Copisa, Arnó, Comsa i Rogasa. A més dels registres a la ciutat de Barcelona, ​​la Guàrdia Civil està buscant documentació en altres 11 localitats, Sant Boi de Llobregat, Rubí, Hospitalet de Llobregat, Manresa, Lleida, el Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Girona, Berga, Madrid i Majadahonda.

Durant els últims anys dos anys, la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona, al costat de varies unitats centrals de l'institut armat han treballat, dirigits per dos fiscals anticorrupció, a partir de la gran quantitat de documentació confiscada en els registres anteriors i, sobretot , a partir del relat realitzat per diversos imputats que haurien acceptat col·laborar en l'avanç de la trama.

El fiscal anticorrupción Fernando Bermejo, con corbata negra, sale de las oficinas del Puerto de Barcelona, acompañado por varios mandos de la Guardia Civil
El fiscal anticorrupció Fernando Bermejo, amb corbata negra, surt de les oficines del Port de Barcelona, ​​acompanyat per diversos comandaments de la Guàrdia Civil

Tot i que els dos fiscals anticorrupció que dirigeixen l'operació del 3%, José Grinda i Fernando Bermejo, s'han alternat aquesta investigació amb altres de gran complexitat com algunes en què estan implicats membres del clan Pujol Ferrusola, el cas ha seguit molt viu a les dependències de la policia judicial de la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona i al modest despatx d'un magistrat del Vendrell, que quan va assumir el cas tot just tenia poc més de 30 anys i escassa experiència.

Tota aquesta investigació va començar a Torredembarra, a partir de la denúncia d'una exregidora, Montserrat Gassull, sobre els tripijocs del llavors alcalde Daniel Massagué. El jutge, al costat de la fiscal Macarena González, van tirar d'aquell cabdell, i el fil els va portar amb tenacitat i no sense pressions fins a l'antiga seu de CDC al carrer Còrsega de Barcelona.

Agents de la Guàrdia Civil custodien l'entrada de la seu de Bimsa (Barcelona d'Infraestructures Municipals SA) (Alberto Estévez / EFE)

El 28 agost 2015 el jutge va ordenar el registre de la seu de Catdem, la fundació de CDC, que en trobar-se en una planta de l'antiga seu va provocar la imatge de la Guàrdia Civil entrant a la seu de la partit que va fundar Jordi Pujol . En aquella fase es van detenir tres membres de la família Sumarroca, propietària de la constructora Teyco.

Precisament el jutge del Vendrell va signar una comissió rogatòria a Andorra sol·licitant qualsevol moviment sospitós de blanqueig de capitals de la família Sumarroca. Després d'aquests primers registres, a l'octubre d'aquest mateix any, la investigació va donar un salt qualitatiu amb el registre de la seu de infraestructuras.cat, l'empresa pública més licitadora de Catalunya.

El seu director general, Josep Antoni Rosell, va ser detingut al costat del tresorer del partit, Andreu Viloca, i set empresaris que presumptament van camuflar com donacions a CDC suborns per a l'obtenció de contractes d'obres públiques. A la primera fase de la investigació el jutge va posar el focus en aquelles obres que els Ajuntaments van donar a donants de la fundació CatDem. El següent pas va ser examinar les obres que el dels governs d'Artur Mas van atorgar a constructores catalanes, entre el 2010 i el 2015.

Dels 28 registres que s'han realitzat, el fiscal Bermejo ha volgut estar present en el de les instal·lacions del Port de Barcelona. No ha estat per casualitat. En aquest cas, la fiscalia anticorrupció està sobre la pista de dues grans obres adjudicades, l'ampliació de la terminal i el dic est. És curiós perquè els treballs del dic ja van ser denunciats, investigats i el cas està a punt d'arribar a judici. Una altra de les obres que estan sota sospita en aquesta investigació són la reforma de l'avinguda del Paral·lel, la reurbanització del carrer Lluçà al barri del Carmel, la millora del passeig del Mirats de les Aigües i la construcció d'un carril bici

No hay comentarios:

Publicar un comentario