viernes, 24 de febrero de 2017

Operació Pika - El aconseguidor és Viloca

Andreu Viloca

El dia 2 d'aquest mes es van produir 18 detencions per ordre d'Anticorrupció. Entre els detinguts per ordre d'Anticorrupció, l'extresorer Andreu Viloca; considerat l'actual president del Port de Barcelona, ​​Sixte Cambra, amic íntim de l'expresident Artur Mas; Francesc Sánchez, exalt càrrec de CDC i important assessor econòmic i jurídic dels convergents, també molt proper a Mas; l'exdirector d'infraestructures de la Generalitat, Josep Antoni Rossell; l'ex gerent del consistori de la ciutat Comtal, Constantí Serrallonga; l'extinent de l'Ajuntament de Barcelona Antoni Vives o, l'exconseller de Copisa Xavier Tauler, també imputat en el cas Pujol. La major part dels arrestats van quedar en llibertat quan van finalitzar els registres.

En aquesta causa, s'investiguen delictes d'organització criminal, tràfic d'influències, falsedat documental, blanqueig de capitals, suborn, malversació de cabals públics, finançament il·legal de partit i prevaricació.

Andreu Viloca, responsable de finances de Convergència Democràtica de Catalunya i administrador de la Fundació Catdem, era el "aconseguidor" de les mossegades del 3 per cent amb la qual diferents empresaris haurien finançat presumptament durant lustres a la formació convergent.

"Donacions" de les constructores

En un informe que forma part del sumari dels agents sostenen que Viloca "acumula al seu despatx de la seu de CDC multitud de documents relacionats amb licitacions i adjudicacions de contractes públics. En alguns casos, fins i tot hi ha papers que presumptament formen part d'expedients administratius concrets . Encara més càrrega indiciària revesteix pel que fa al fil argumental que exposa aquesta instrucció, el fet que les institucions i organismes públics que apareixen relacionats en els esmentats documents estiguin controlats d'una o altra forma per la federació de partits CiU, ja sigui pels vincles polítics dels càrrecs electes que presideixen els mateixos, ja sigui pels nomenaments de dirigents realitzats pel Govern de la Generalitat "

El modus operandi es repetia sempre. Aquestes adjudicacions coincidien en el temps amb reunions que els empresaris mantenien, prèvia i posteriorment, amb Viloca. Després d'analitzar la documentació confiscada al seu despatx a l'agost de 2015, en l'operació Petrum II, els agents de l'Institut Armat la Guàrdia Civil ho té clar: la figura clau en l'entramat del 3 per cent de CiU és el tresorer de la formació Andreu Viloca.

Els investigadors del 3 per cent a Catalunya continuen recollint documentació a través de la qual acreditar els "suborns" duts a terme a canvi d'adjudicació d'obra pública a ajuntaments, diputacions i organismes de la Generalitat sota el paraigua dels diferents governs de dirigents de convergència Democràtica de Catalunya. L'operació Pika ha assestat el tercer cop mortal al finançament irregular de la formació política que durant dècades va governar en aquesta autonomía.En el punt de mira d'aquestes adjudicacions irregulars, tres organismes públics: Infraestructuras.cat, Autoritat Portuària de Barcelona i Barcelona Infraestructures Municipals SA (BIMSA), aquesta última depenent de l'Ajuntament de Barcelona.

Entre les adjudicacions d'obra pública investigades es troba a Girona les obres del Mirador de les Aigües, la construcció del carril bici, les obres de reurbanització del carrer Luca i el carrer Mare de Déu del Carmel d'aquesta ciutat o l'estació de Sabadell.

Per la seva banda, a Barcelona s'investiga també el cas de la plaça de les Glòries, el de l'avinguda del Paral·lel o el cas del Consorci d'Educació de Barcelona, ​​relacionat amb les obres de manteniment dels edificis públics escolars a la ciutat comtal. A més, se sospita que van ser adjudicades de forma irregular l'ampliació del Port de Barcelona i la construcció de l'anomenat Dic de l'Est de l'espai portuari, d'aquí, que s'hagi detingut Cambra. En el cas concret de les obres del túnel de la Plaça de les Glòries de la capital barcelonina, els treballs se'ls va adjudicar una UTE formada per les empreses Comsa, Ragasa i Copisa, totes elles ja sota sospita del pagament de 'mossegades'.

La construcció del carril bici de Girona, l'ampliació del Port de Barcelona o les obres del túnel de la Plaça de les Glòries han posat en el disparador excàrrecs de CDC i diferents empresaris catalans. Anticorrupció parla de "suborns" a constructors a canvi de tripijocs en adjudicació de fins a deu obres públiques. El modus operandi es repetia sempre. Aquestes adjudicacions coincidien en el temps amb reunions que els empresaris mantenien, prèvia i posteriorment, amb Viloca. L'extresorer ho manejava tot. Entre els principals imputats, dos homes de confiança d'Artur Mas.

Operación de la Guardia Civil contra el 3 por ciento. EFE

No hay comentarios:

Publicar un comentario