sábado, 25 de febrero de 2017

Una vaga encoberta d'estibadors ja s'ha iniciat a València

Foto: Buque atracado en una terminal del puerto de Valencia. (EFE)
Vaixell atracat en una terminal del port de València. (EFE)

El Govern va donar ahir llum verda al reial decret amb el qual pretén establir la llibertat de contractació en el sector de l'estiba, tradicionalment monopolístic, per complir amb el que exigeix ​​la sentència emesa pel Tribunal Europeu de Justícia en 2014. El Consell de Ministres va aprovar la norma sense haver arribat a un acord amb els estibadors, que segueixen endavant amb la vaga de tres setmanes en dies alterns que començarà a partir del 6 de març.

Sis de cada deu contenidors de mercaderia que entren a la península Ibèrica ho fan a través del Port de València, el més important des del punt de vista del proveïment del país. És el que subministra a Madrid, per ser el més proper a la capital d'Espanya, i per tant el més sensible. No és estrany, per tant, que els estibadors hagin centrat els seus esforços en aquesta instal·lació. Estratègicament, pressionar en aquest punt és el que provoca conseqüències més greus i el que repercuteix en més població.

Empreses de transport i fonts portuàries, de fet, han confirmat que des del passat dijous els retards i la caiguda de la productivitat al Port de València s'han incrementat considerablement. Les fonts consultades asseguren que els estibadors de la ciutat del Túria porten des de llavors mantenint marxes lentes en la seva tasca diària, una actitud que ha provocat una reducció de la productivitat al voltant del 30% en la descàrrega i en la càrrega de gènere i que ha estat iniciativa de Coordinadora de Treballadors del Mar, el principal sindicat del sector.

Protestas de trabajadores de la estiba. (EFE)
Protestes de treballadors de l'estiba. (EFE)

La Coordinadora de Treballadors del Mar i sindicats com UGT subratllen la dificultat de calcular un 'sou mitjà' que valgui per a tots

L'Associació Nacional d'Empreses Estibadores i Consignatàries de Vaixells (Anesco), de fet, ha denunciat que els treballadors estan duent a terme "vagues encobertes selectives il·legals" a través de la implantació de "baixos ritmes coordinats", "especialment en els ports de València, Alacant i Cadis, que generen una reducció de la productivitat del 23% ".

A València, en concret, aquestes marxes lentes estan tenint ja conseqüències sobre l'operativitat i la logística. Des que Coordinadora les va posar en marxa, una dotzena de vaixells han hagut de desviar les seves rutes i amarrar dàrsenes com les de Sines, Giogatauro o Barcelona, ​​fet que ha provocat unes pèrdues encara no quantificades per al Port de València. Sí que han calculat ia les fonts consultades que la instal·lació ha ingressat 12.000 contenidors menys per aquesta contrarietat.

Encara no hi ha xifres oficials de les pèrdues, però les fonts consultades apunten que s'han ingressat 12.000 contenidors menys

Els ritmes lents, a més, també estan provocant retards en la gestió dels vaixells que arriben a València. En concret, les mateixes fonts consultades expliquen que actualment es triga el doble a gestionar l'entrada d'un vaixell, el que té conseqüències directes també en el servei de transport, que és el que pitjor ho passa sempre que hi ha una crisi de l'estiba. Els camions passen més temps al port, la càrrega no arriba a la seva hora i això provoca enormes tensions.

La importància del Port de València com a base de distribució per a la resta d'Espanya és crucial. Tot i que Algesires és el que més contenidors rep, la immensa majoria d'ells (el 90%) només fan escala a la instal·lació gaditana abans de partir per altres països, pel que no acaben a la Península, el que fa que aquest punt no sigui un bon lloc perquè els estibadors pressionin. Al contrari que València, que és el port més sensible des del punt de vista del subministrament.

Tres dies d'aturades continuats en aquest últim port, asseguren fonts del sector, provocarien el desproveïment de les principals indústries del país que depenen del comerç internacional, com les fàbriques de cotxes, les grans superfícies comercials d'alimentació o el sector tèxtil.

Des que va començar el conflicte, expliquen les mateixes fonts, les empreses d'estiba i desestiba han valorat la possibilitat de sancionar els treballadors per aquestes marxes lentes, però en cap moment ho han dut a terme. Els estibadors, per la seva banda, neguen qualsevol vaga encoberta. En declaracions a El Confidencial, el president del comitè d'empresa de la Societat de l'Estiba del Port de València, Óscar Martínez, membre de Coordinadora, rebutja de ple la idea. "No sé en quines dades es basen per dir que estem produint menys, però nosaltres no tenim ninguns objectius de productivitat establerts per calcular això", assegura.

El sindicalista, però, si admet un desànim entre els estibadors arran de la iniciativa del Govern de liberalitzar el sector.

No hay comentarios:

Publicar un comentario