domingo, 26 de febrero de 2017

Un expolicia condemnat per assassinat, nou president del Suprem de Veneçuela


La dictadura bolivariana de Veneçuela ja ni tan sols s'ocupa de guardar les formes. Ha nomenat per unanimitat a Maikel Moreno, com el president del Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) de Veneçuela. El polèmic magistrat Maikel Moreno, exoficial de la Sebin, se l'acusa d'estar involucrat en casos de corrupció i va estar pres per dos assassinats

Fins fa una setmana, Moreno, president de la Sala de Cassació Penal del TSJ, va ser qui va ratificar la condemna de l'empresonat Leopoldo López, exalcalde del municipi capital Chacao, de gairebé 14 anys de presó per la seva participació en les protestes contra el Govern de Nicolás Maduro ocorregudes en 2014 i en què van morir 41 persones.

Moreno és un home de pes en el chavisme. Aquest advocat va ser designat agregat comercial de Caracas a Roma, després de ser destituït com a jutge per desacatament a una ordre de la Sala Constitucional del TSJ en 2007. Ara, el nou president del Suprem ha jurat acabar amb la impunitat a Veneçuela. "Jo, des d'aquest moment, al capdavant del Tribunal Suprem de Justícia i conjuntament amb els companys magistrats, estarem 24 hores al dia treballant per acabar amb la impunitat, la corrupció en aquest país", ha declarat.

El passat del president del Suprem és el que ha provocat estrepitoses crítiques. Moreno, que substitueix l'advocada Gladys Rodríguez, és acusat d'haver assassinat a una dona a l'Estat de Bolívar (sud de Veneçuela) el 1987. En aquesta dècada treballava com a oficial de la policia política veneçolana, ara Servei Bolivarià d'Intel·ligència Nacional ( Sebin), i va estar dos anys a la presó per aquest crim.

Després d'aconseguir un benefici processal i reincorporar-se al cos policial, Moreno va ser relacionat amb l'homicidi de Rubén Gil Márquez, succeït durant un tiroteig a Caracas el 1989. Aquesta vegada no va ser trobat culpable per les autoritats veneçolanes, però va ser retirat del seu càrrec com a oficial de seguretat.

La seva qüestionada fama va ressuscitar al Govern d'Hugo Chávez. Moreno ja havia abandonat la policia política per convertir-se en un advocat del Ministeri Públic. El 2007, l'exmagistrat chavista Luis Velásquez Alvaray, un pròfug de les autoritats veneçolanes, va assenyalar l'actual president del Suprem per participar en una organització, anomenada La banda dels nans, que suposadament opera en el sistema judicial d'aquest país sud-americà i submergida en diversos casos de corrupció. Però aquesta denúncia va ser desestimada per la Fiscalia.

Dijous, el diputat opositor Lester Toledo, actualment perseguit pel Govern veneçolà, havia denunciat que Moreno estava en tràmits per obtenir la ciutadania italiana. "Hem demanat amb força a les autoritats (italianes) que han de negar la nacionalitat al magistrat Maikel Moreno, perquè el primer requisit que demana qualsevol país per atorgar la nacionalitat és no tenir antecedent penals i aquest senyor els té de sobres: jutjat per homicidi i un violador de drets humans ", va dir.

La designació de Moreno pot suposar una jugada extremista del chavisme en la pugna entre el Suprem i el Parlament a Veneçuela. Des de l'elecció de l'oposició a l'Assemblea Nacional, el desembre de 2015, s'han invalidats les decisions dels diputats. Els adversaris del Govern temen que el nou president del TSJ pugui donar una urpada per fulminar al Legislatiu. Segons la Constitució de la República -article 263- per ser magistrat de la República es requereix, "Ser ciutadà de reconeguda honorabilitat". El magistrat és catalogat per l'oposició com «un botxí»

No hay comentarios:

Publicar un comentario