jueves, 9 de junio de 2016

26J El "sorpazzo de Podem al PSOE?


Com és habitual, el CIS ha donat a conèixer abans de començar la campanya electoral la que serà l'última enquesta fins a la celebració de les eleccions el 26 de juny.

Si es compleixen els pronòstics del CIS conegut aquest dijous, el PSOE passaria de comptar amb el 22% del suport aconseguit en les passades eleccions a disposar de només el 21%, el que es traduiria en la pèrdua d'entre 10 i 12 escons. L'enquesta anticipa, doncs, un futur poc prometedor per Pedro Sánchez, ja que si d'aquí a dues setmanes es confirma que es queda entre 78 i 80 diputats, hauria batut el rècord de conduir al seu partit als pitjors resultats de la seva història en dues eleccions generals consecutives.


El PSOE no només perfora en aquest baròmetre terra electoral del 20D sinó que passa de la segona posició a la tercera, en ser avançat per la coalició que engloba aPodemos i Esquerra Unida. D'aquesta manera, deixaria de ser la primera referència de l'esquerra, amb 4,4 punts per sota de Units Podem i les confluències, ja que la força liderada per Pablo Iglesias i les seves organitzacions satèl·lit obtindrien el 25,6% del suport a les urnes i entre 88 i 92 diputats. Al desembre, Podem i les seves confluències més IU, van esgarrapar el 24% de les paperetes i van sumar 71 seients al Congrés.

L'enquesta del CIS descansa en una mostra de 17.488 entrevistes realitzades entre el 4 i el 22 de maig a 50 províncies després que es formalitzés l'aliança entre Podem i IU. El baròmetre confirma al Partit Popular en primera posició amb el 29,2% dels vots i entre 118 i 121 escons, enfront dels 123 aconseguits en la XI legislatura que acaba de agonitzar. Ciutadans obtindria el 14,6% dels vots i entre 38 i 39 diputats, un o dos menys que el 20D. Entre aquestes dues forces sumarien, doncs, entre 156 i 160 escons, de manera que quedarien, com a mínim, a 16 de la majoria absoluta.

Si es compleix l'aritmètica parlamentària avançada pel CIS, el bloc de centre esquerra (PSOE + Units Podem) reuniria un mínim de 166 diputats i un màxim de 172, enfront dels 156/160 del bloc format pel centredreta (PP + ciutadans). No n'hi hauria prou un pacte a dues sinó que seran tres els partits que podran formar majoria. El PSOE tornaria a ser l'àrbitre malgrat la seva nova pèrdua de vots.

La conclusió a la qual condueixen aquests resultats és que tant un com l'altre haurien de comptar, molt probablement, per poder formar Govern amb l'aval dels grups minoritaris, ja sigui del PNB, que es quedaria amb 5 escons, o amb els vots de les forces independentistes. Convergència perdria 1 o 2 dels 8 diputats aconseguits al desembre, mentre que Esquerra Republicana quedaria entre 8 i 9.

El bloc del centre esquerra suma més percentatge de vot i escons que el del centredreta. Un panorama obert, doncs, a una nova negociació que les principals forces polítiques consideren serà més àgil que la de l'20D causa de la pressió ambiental i al sentiment compartit que cal evitar a tota costa anar a unes terceres eleccions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario