martes, 28 de junio de 2016

les opcions que tindrà Rajoy per formar govern


La 'segona volta' de les eleccions generals han desbrossat el camí de la investidura per a Mariano Rajoy. Però això no vol dir que vagi a tenir-ho senzill per revalidar el càrrec. El president del Govern en funcions necessita l'ajuda, en forma almenys d'abstenció, d'un per ara reticent PSOE. Tot i que el candidat del PP aconsegueixi guanyar-se el suport dels grups més proclius al pacte, entre ells Ciutadans, la col·laboració socialista seguiria sent imprescindible. Només una peculiar carambola lliuraria a Pere Sánchez d'haver de ajudar Rajoy.

Quines opcions té Rajoy de ser investit en primera volta?

Només dos, que de moment semblen poc plausibles. Per assolir la majoria absoluta (176 vots), el líder del PP hauria d'aconseguir segur el suport del PSOE i, més accessori, el de Ciutadans. Una 'gran coalició' PP-PSOE suma 222 diputats i un tripartit PP-PSOE-Ciutadans, 254. Aquest seria el pacte preferit per la gran majoria d'espanyols, però el gran problema és que convertiria a Podem a l'única oposició d'esquerra amb moltes possibilitats en convertir-se d'aquí a quatre anys a President del Govern d'Espanya

Només amb el 'sí' de Ciutadans, a Rajoy li faltarien sis escons per a ser reelegit a la primera. Aquests vots podrien aportar fàcilment PNB o Coalició Canària, altra cosa seria formar govern amb ells al que només Ciutadans podria acceptar a formar part amb un programa de regeneració democràtica, condicionat fins al Moment a què no fos Rajoy el president. Si com Ciutadans ja ha manifestat això no fos possible i es quedés a l'oposició el PP podria governar en minoria, però difícilment podrà tirar endavant ja que hauria de pactar una a una les lleis que fos presentant al Congrés

Quines opcions té Rajoy de ser investit en segona volta?

Tres, i totes requereixen l'abstenció socialista. De fet, el president en funcions podria ser investit de nou sol amb el 'sí' del seu grup (137 vots) sempre que el PSOE s'abstingui. Si Rajoy opta per un acord més estable, la suma amb el seu aliat natural, Ciutadans (169 vots), li deixa a set escons de la majoria absoluta. Donant per fet que Units Podem, ERC, CDC i Bildu mai ajudarien al candidat del PP, i menys encara si ja té un pacte amb Albert Rivera, les possibilitats de Rajoy es redueixen al PNB (5) i Coalició Canària (1). Però encara li faltaria un diputat per aconseguir més 'sís' que 'nos' a la segona votació (perquè en cas d'empat a 175, la investidura no prospera). De nou l'abstenció del PSOE es fa indispensable.

Hi ha alguna opció per a Rajoy que no requereixi l'ajuda del PSOE?

Només un. Un cop arramado el suport de Ciutadans, PNB i Coalició Canària (175 vots en total), el diputat que li faltaria al PP podria ser Pedro Quevedo. És el representant de Nova Canàries, escissió de Coalició Canària que ha concorregut a les eleccions en coalició amb el PSOE, però que s'integrarà en el grup mixt. Quevedo ja ha obert la porta a una abstenció, tot i que ha assegurat que consultarà la seva decisió amb els socialistes. La seva abstenció faria que Rajoy aconseguís la majoria absoluta en la primera votació o tingués majoria simple en la segona, i faria innecessària l'abstenció del PSOE.

Té alguna opció Pedro Sánchez de ser president?

Aritmèticament sí, però políticament ho té molt cru. Partint de la base que el PP mai li ajudaria a ser investit, el candidat del PSOE hauria de forjar-el suport de Units Podem i Ciutadans, és a dir, la mateixa combinació que va buscar en lalegislatura fallida i va fracassar en l'intent. Una segona possibilitat seria pactar el 'sí' de la coalició de Pablo Iglesias i l'abstenció de Ciutadans, però de nou xocaria amb la mateixa incompatibilitat. La suma del PSOE i Units Podem és de 156 escons, és a dir, a 20 de la majoria absoluta. Si no es pot comptar amb Rivera, Sánchez requeriria el suport d'almenys tres forces nacionalistes, entre elles ERC i CDC, els vots sempre ha rebutjat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario