jueves, 2 de junio de 2016

El saqueig d'Andalusia 153 - Prevaricació general continuada

Chaves y Griñán comparecen este lunes en la comisión de formación, en vísperas de que asista Susana Díaz

Han hagut de transcórrer cinc anys i mig perquè el jutge de reforç Álvaro Martín, que investiga el cas dels ERO fraudulents,, s'ha dictat acte de procediment abreujat contra els expresidents de la Junta d'Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñán. Al costat d'ells van a seure a la banqueta 24 exalts càrrecs de la Junta, entre ells sis exconsellers.


En un acte d'un centenar de pàgines el jutge processa els expresidents de la Junta i als exconsellers José Antonio Viera, Carmen Martínez Aguayo, Francisco Vallejo, Magdalena Álvarez, Gaspar Zarrías, i Antonio Fdernandez en el marc de la peça separada del procediment específic pel qual es van concedir les ajudes investigades en el cas ERO, l'anomenada peça política de la causa.

El jutge atribueix a tots ells un delicte continuat de prevaricació però aprecia més gravetat en el comportament de Griñán, al qual també atribueix un delicte continuat de malversació de cabals públics. El mateix li passa a Viera, Fernández, Martínez Aguayo i Vallejo, entre d'altres, que podrien enfrontar-se a penes de diversos anys de presó.

En el cas de Zarrías, és processat només per prevaricació i el mateix passa amb l'exconsellera Magdalena Álvarez i exministra. Igualment, dirigeix ​​l'acusació per prevaricació contra Francisco del Río, responsable dels serveis jurídics de la Junta en el moment dels fets.

El jutge considera que han comès la suposada malversació tots aquells que a partir de 2005 van rebre informes de la Intervencióndonde s'advertia de les suposades irregularitats en el procediment que es feia servir per pagar les subvencions.

A més, seran processats els tres exdirectors generals de Treball, Javier Guerrero, Juan Márquez i Daniel Rivera o el exinterventor general Manuel Gómez.

Chaves i Griñán es converteixen així en dos dels 27 acusats que s'asseuran a la banqueta del judici dels ERO, un dels més importants de la democràcia. El llistat complet és el següent:

1. Manuel Chaves González. Expresident de la Junta.
2. José Antonio Griñán. Expresident de la Junta.
3. José Antonio Viera Chacón. Exconseller d'Ocupació.
4. Carmen Martínez Aguayo. Exconsellera d'Hisenda i Administració Pública.
5. Francisco Vallejo Serrano. Exconseller d'Innovació.
6. Gaspar Zarrías Arévalo. Exconseller de Presidència.
7. Antonio Fernández García. Exconseller d'Ocupació.
8. Agustí Barberà Salvador. Exviceconseller d'Ocupació.
9. Just Matins Alcón. Exviceconseller d'Ocupació.
10. Francisco Javier Guerrero Benítez. Exdirector general de Treball i Seguretat Social.
11. Juan Márquez Contreras. Exdirector general de Treball i Seguretat Social.
12. Daniel Alberto Rivera. Exdirector general de Treball i Seguretat Social.
13. Magdalena Álvarez Arza. Exministra de Foment i exconsellera d'Economia i Hisenda.
14. José Salgueiro Carmona. Exviceconseller d'Economia.
15. Antonio Vicente Lozano Peña. Exviceconseller de la Presidència i exdirector general de Pressupostos.
16. Manuel Gómez Martínez. Ex interventor general de la Junta.
17. Miquel Àngel Serrano Aguilar. Exdirector general d'Idea.
18. Jacinto Cañete Rolloso. Exdirector general d'Idea.
19. Antonio Valverde Ramos. Exdirector general d'Idea.
20. Joan Paniagua Díaz. Exviceconseller d'Agricultura i Pesca.
21. Francisco del Riu Muñoz. Excap del gabinet jurídic de la Junta d'Andalusia.
22. Gonzalo Suárez Martín. Exviceconseller d'Innovació
23. Jesús María Rodríguez Román. Exviceconseller d'Innovació.
24. Antonio Estepa Giménez. Exsecretari general d'Hisenda.
25. Juan Francisco Sánchez García. Ex Secretari general de la Conselleria d'Ocupació.
26. Javier Aguado Hinojal. Ex secretari general tècnic de la Conselleria d'Ocupació.
27. Lourdes Medina Varo. Exsecretària general tècnica de la Conselleria d'Ocupació.

L'acte és el resultat de la part política de la macrocausa dels ERO, en la peça de l'anomenat "procediment específic" pel qual es concedien les subvencions, en la qual figuraven com investigats 51 exalts càrrecs i ex membres del consell rector de l'agència Idea, l'organisme que actuava com a caixa pagadora de les ajudes mitjançant les transferències de finançament que rebia de la Conselleria d'Ocupació.

En l'acte conegut aquest dimecres, el magistrat Álvaro Martín ha exculpat 24 persones que figuraven com investigades en la part política dels ERO.

Amb l'acte d'avui s'inicia el procediment abreujat i es dóna pas a la fase de judici oral fonamentat, segons el grup Joly, en els arguments exposats per l'instructor del Tribunal Suprem, Alberto Jorge Barreiro, que al seu torn va seguir l'eix central de l'argumentació de la jutgessa Alaya.

Cal recordar que al novembre de 2015, la jutge María Núñez Bolaños va acordar formar la peça separada del denominat "procediment específic" pel qual es concedien les ajudes dels ERO, que afectava inicialment a 52 persones per "la possible existència d'un delicte continuat de prevaricació ", per fets relatius a la" participació activa i conscient en el disseny i posada en marxa de l'anomenat procediment específic en totes les seves variants ", pel que durant una dècada es van atorgar ajuts sociolaborals i directes a empreses en crisi.


Pedro Sánchez, res d'autocrítica

"Respectar la presumpció d'innocència", van ser les paraules més semblants a una defensa que van poder trobar-se en la declaració del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que va destacar que Manuel Chaves i José Antonio Griñán "ja van assumir les seves responsabilitats" en renunciar l'any passat als seus escons Congrés i Senat, i "no hi ha res més a afegir", va dir Sánchez, evitant fer una enarborada defensa de l'honestedat dels dos expresidents de la Junta d'Andalusia com si va fer el seu número dos, Antonio Hernando.

Les declaracions de Pedro Sánchez d'aquest dimecres, en què ha presumit de contundència, no haurien de fer oblidar a ningú la manca d'autocrítica que per aquest assumpte ha imperat en tot moment al PSOE nacional i en l'andalús. Si Chaves i Griñán, que aquest dimecres s'han donat de baixa com a militants del partit, van dimitir com a diputat i senador, respectivament, no va anar a causa de cap exemplar i voluntària assumpció de responsabilitats, sinó més aviat per les condicions imposades per Ciutadans per recolzar la investidura de Susana Díaz.

El líder socialista sí que va fer per contra una altra defensa: la de la contundència de l'actual direcció del PSOE enfront de la corrupció en ser preguntat si al PSOE li passarà factura aquest processament en les urnes el 26J. "El PSOE està responent amb contundència als nivells d'exigència que la ciutadania estan exigint als seus representants polítics. Jo crec que això és una cosa que estic convençut que els ciutadans estan veient en l'executiva federal que jo dirigeixo".

Una proclama en clau electoral que radica en el seu orgull que "el PSOE té un codi ètic exigent". Un codi ètic que precisament fixa en l'obertura de judici oral el moment processal oportú per a ser expulsat del partit socialista i que ha motivat el pas endavant de Chaves i Griñán per evitar l'escarni públic de ser expulsats del PSOE.

La tebior del secretari general del PSOE amb qui anessin els dos tòtems del socialisme andalús i nacional, després d'haver ostentat també la presidència del partit socialista, es va fer visible en començar la seva declaració amb un "respecte a la feina dels jutges, a diferència del" PP que qüestiona la feina dels jutges ". i, des del punt de vista polític, només va destacar que" és evident que el senyor Chavez i Griñán van assumir la seva responsabilitat política l'any passat i en conseqüència no hi ha mes que afegir ".

Preguntat posteriorment sobre l'honorabilitat de tots dos exalts càrrecs socialistes, va afegir concisament: "jo crec que cal respectar el principi de presumpció d'innocència". I donava a entendre que hi ha hagut converses de la direcció de Ferraz amb tots dos a l'assegurar que "tant Chavez com Griñán aquests últims dies han dit i anunciat que es donen de baixa de militància".

El que és cert és que Sánchez haurà de variar el seu discurs i ja no podrà atacar al Partit Popular acusant-lo de corrupte i menysprear un pacte amb Rajoy per aquesta raó, ara queda demostrat que en el seu partit té els mateixos "valors" pels quals ha estat menyspreant al seu contrincant.

Susana Díaz, per la innocència dels seus predecessors

Per la seva banda, la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, sí que s'ha mostrat convençuda que la justícia aclarirà que els expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñan són dues persones "innocents" i "honrades".

En declaracions als periodistes, abans de participar en un acte del seu partit a Còrdova, Díaz ha manifestat que ella "mai" parla "de les actuacions" judicials "i no canviaré avui -ha dit-". "Sí diré dues coses en les que crec. El primer que són dues persones honestes i que mai s'han beneficiat dels càrrecs que han ocupat. El contrari, sempre ho han exercit amb honestedat", ha postil·lat Díaz.

Susana Díaz també ha quedat tocada per aquesta imputació. ella no ha aparegut al capdavant de la junta d'improvís ja que ha estat en càrrecs importants al costat de diversos dels dirigents imputats durant tot el temps que van ocórrer aquests fets, resulta inimaginable que no conegués el que estava passant. Ara ho té més complicat en la seva batalla amb Pedro Sánchez pel control del PSOE.

No hay comentarios:

Publicar un comentario