sábado, 18 de junio de 2016

"Brexit" tacat de sang


S'ha suspès la campanya pel referèndum sobre la Unió Europea per l'assassinat de la diputada laborista Jo Cox de 41, casada i mare de dos nens que ha deixat en estat de xoc als líders i a l'Opinió Pública del Regne Unit. La diputada i el seu espòs Brendan Cox han estat molt actius en la campanya a favor de seguir a la Unió Europea, el que ha suscitat conjectures sobre una motivació política de l'assassinat. Sigui l'acció d'un boig, o tingui una motivació política, és difícil saber si aquest atemptat influirà en una consulta decisiva per a Gran Bretanya i per al projecte europeu.

La consulta serà clau per al futur del Regne i per al futur de la Unió Europea. Té serioses implicacions econòmiques pels forts llaços comercials, financers i empresarials que hi ha entre les dues parts. I també posseeix importants connotacions polítiques, sobretot perquè pot deslligar una altra ronda d'escepticisme respecte a la integració europea.

David Cameron és conscient del desafiament que ha plantejat a Europa i a la seva nació. Em recorda al piròman que cala foc a uns matolls, creient que els rostolls no cremaran la muntanya, però de sobte una ratxa de vent aviva el foc i supera el cèrcol de pedra de l'era. Si podrà apagar-lo, no ho sabrem fins a la nit de dijous que; però el que és segur és que per torticeros interessos partidistes ha posat en risc a la seva nació i a tot Europa.

Davant el que pugui passar, els bancs centrals més involucrats ja han afirmat que es troben preparats per mitigar l'impacte en cas que triomfi l'Brexit. El Banc d'Anglaterra, que manté els tipus d'interès en el mínim històric del 0,5% des de 2009, ja ha anunciat que Reforçarà la liquiditat del sistema si resulta necessari. I el mateix passa amb el Banc Central Europeu o amb el Banc Nacional de Suïssa, que també han reconegut que estan preparats per actuar en cas que els britànics decideixin sortir de la UE.

Més inquietant, en canvi, és preguntar-se si l'assassinat de Jo Cox ha estat un fet aïllat, o la fogonada de certa polarització en les societats europees que està incubant una violència contra les institucions democràtiques i els seus representants.

No hay comentarios:

Publicar un comentario