lunes, 20 de junio de 2016

¿Recuperar Madrid per a la gent?L'empresa pública Metro, pertanyent a la Comunitat de Madrid, va treure a subhasta a finals de 2014 la parcel·la de 40.000 metres quadrats sobre la qual s'assenta l'antic complex ferroviari. El Grup Ibosa, en representació dels cooperativistes, va adquirir el terreny per 88 milions d'euros i va plantejar al costat de Metro un projecte residencial que contemplava la construcció de 443 habitatges -de les quals 63, el 15%, serien protegides-, a més de la creació d'un parc públic de gairebé 17.000 metres quadrats, d'una plaça, d'un edifici dotacional i d'unes noves cotxeres que quedarien soterrades.

En el projecte es cedeix al consistori una parcel·la de 6.700 metres quadrats, sobre la qual es podrà construir "una biblioteca, centre per a majors ...", el que consideri el govern municipal. I una altra sèrie d'avantatges significatives per als madrilenys i el propi Ajuntament, a més de "generar prop de 2.100 llocs de treball, directes i indirectes".

La Comunitat necessita fer caixa per anar alleujant el deute que suporta i que en el cas concret del metro de Madrid és de 685 milions d'euros dels quals 90 corresponen només a l'any passat. Amb els 88 milions de la venda d'aquest terreny es cobriria gairebé per complet el dèficit del 2015, per la qual cosa l'èxit de dur a terme aquest projecte residencial és molt important per a les arques regionals. Però sembla que Carmena en la seva contesa personal contra Cristina Cifuentes està disposada a posar-li tota classe de dificultats perquè aquest projecte no es dugui a terme.

El canvi de Govern, amb la sortida de l'Executiva del PP encapçalada per Ana Botella i l'entrada de Ara Madrid, amb Manuela Carmena al capdavant, va suposar un punt d'inflexió per a aquest i altres projectes urbanístics heretats dels populars. En el cas del Residencial Metropolitan, la culminació d'aquest tomb quedar plasmada el passat 18 de maig, quan l'Ajuntament va anunciar que paralitzava el projecte urbanístic al·legant que «la proposta, tal com està plantejada, ha de ser desestimada i reconduïda jurídicament, ja que , en cas contrari, s'estaria infringint el que estableix legalment », en referència al Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU).

Al crit de «¡Ajuntament, prevaricació!», Tres centenars de socis de la cooperativa Residencial Metropolitan s'han manifestat aquesta passada setmana al costat del Palau de Cibeles, seu del consistori de Madrid, per demanar al govern municipal que no llast el projecte residencial planejat sobre les antigues cotxeres de Metro de Madrid, al costat de la Glorieta de Quatre Camins.

Els cooperativistes ja han avançat 44 milions d'euros, la qual cosa deriva en una situació d'asfíxia econòmica, a més d'en una sensació d'inseguretat respecte al seu futur. És el cas de Fàtima Feijoo, resident a Tailàndia que espera poder viure a l'habitatge per la qual ja ha pagat el que la mitjana dels cooperativistes (100.000 euros) i que qualifica la situació «com un joc»; o Carmen García, que ja ha abonat al costat del seu marit 200.000 euros i es veu obligada a viure amb els seus dos fills en un habitatge dels seus pares. Ignacio Diezhandino, un altre dels afectats, ha desemborsat 120.000 euros i qualifica la situació com a «surrealista».

Els cooperativistes es queixen que el seu futur "no pot dependre de decisions arbitràries i polítiques que generen una profunda inseguretat jurídica" i treuen pit del seu pla, que aporta millores substancials a barri. I és que no només es soterrarien les cotxeres, també la subestació elèctrica que hi ha dins d'aquest recinte i que es troba al costat d'un col·legi. Sobre aquesta superfície es crearia un gran parc d'ús públic.

"Recuperar la ciutat per a la gent". Si calgués rescatar un lema que Ara Madrid ha utilitzat [i utilitza] amb insistència seria aquest.

No hay comentarios:

Publicar un comentario