viernes, 24 de junio de 2016

U.K. - Bye ... byeAnem a dormir ahir amb la seguretat que res anava a canviar les relacions amb el Regne Unit amb la Unió Europea. Les enquestes, institucions, bancs, cases d'apostes, tots ens deien que el referèndum convocat per David Cameron amb la intenció de recuperar el control del partit conservador, amb el resultat de les votacions ha aconseguit fer miques el seu partit, el seu país i tota la Comunitat Europea, totes les borses europees han donat el major baixada dels últims anys (especialment l'espanyola) i hi ha una fundada alarma que arriba a tots els racons del món. En un termini de dos anys es va a procedir al divorci.

Amb els resultats d'aquest referèndum, el Regne Unit queda pràcticament partit en dos, Anglaterra i Gal·les van votar per la sortida de la UE i en contra Escòcia que ja està parlant d'un nou referèndum per separar-se de UK per no perdre els privilegis de la UE i Irlanda del Nord que estan per unir-se a la república d'Irlanda.

La pregunta és quin país serà el següent a abandonar el projecte europeu, hi ha prou indicis per a témer que altres països com Holanda, Hongria, França, on els moviments d'ultra dreta cada vegada mes fortes, estan prenent posicions i puguin seguir per efecte contagi el camí britànic.

A Espanya la decisió ha causat enorme preocupació, Mariano Rajoy ha comparegut aquest matí per Tv per tranquil·litzar els 200.000 espanyols que treballen o tenen interessos al Regne Unit i els prop de mig milió de britànics de la tercera edat que resideixen al nostre país, tenen propietats i estan utilitzant els nostres serveis sanitaris.

L'economia espanyola manté un superàvit comercial amb el Regne Unit per valor del 1,3% del PIB. A diferència d'altres economies de la UE, Espanya manté superàvit tant en la balança de béns com de serveis. Regne Unit és el quart mercat més important per a les exportacions de productes espanyols, i representa un 7,3% del total. Així mateix, és un mercat especialment important per a les exportacions espanyoles en els sectors del transport (vehicles, trens i avions) i alimentari (fruites i verdures).

Menció especial va ser el canvi de la situació dels habitants del Camp de Gibraltar, tant els ciutadans anglesos com els espanyols que van al Penyal a treballar. A partir del moment de la desconnexió no van a gaudir dels avantatges que els està donant la seva condició de comunitaris. Caldrà negociar noves condicions, Gibraltar passarà a ser un país estranger qualsevol, com el Marroc.

Falten dos dies per a les eleccions a Espanya, no sabem com va a afectar aquesta notícia al vot dels espanyols, PP, PSOE, i Ciutadans han manifestat la seva voluntat de seguir sense cap vacil·lació el camí europea. Units - Podem és molt més dubtós en aquesta qüestió, tot i Pablo Iglesias ha declarat la seva voluntat de romandre a la UE. A la vista hi ha les recents votacions contràries a la permanència d'Espanya davant el Parlament Europeu.

2 comentarios:

  1. Josep Maria Llauge Coma

    David Cameron va dir que si Catalunya s'independitza quedaría fora de la UE. Doncs mira, ja en serem 2

    ResponderEliminar
  2. Antonio Segura Palenzuela

    Oh q be fora d la ue estarem millor i d la otan i d la unesco i farem una catalunya com la galia d'asterix, el palurdismo d algunos no tiene parangon

    ResponderEliminar