jueves, 30 de junio de 2016

L'hora dels pactes

Rajoy se reunirá el martes con representantes de Coalición Canaria

Mariano Rajoy ja de tornada de Brussel·les, es va tancar aquest dijous al seu despatx i va començar a despenjar el telèfon. En principi, una simple presa de contacte amb els seus interlocutors per acarar agendes i comprovar la possibilitat d'una reunió, tot sol, la setmana que a la Moncloa, però que li va servir també per testar l'estat d'ànim dels mateixos. "Ho està portant ell directament", van deixar anar des del seu entorn per explicar l'absència d'informació. "El va a fer discretament i a la seva manera", van ratificar. Voleu que els seus interlocutors siguin discrets davant la premsa i no es dediquin a "radiar els contactes", ja que podrien avortar alguns acords.

Contra tot que s'esperava no ha estat Pedro Sánchez el primer a ser anomenat, encara que no es descarta que donada la discreció que es pretén omplir ja s'hagués produït. Fins a dos membres de la direcció nacional van confirmar que la informació des de Presidència sortia a compte gotes. "Pot ser que ja hagi cridat a Pedro Sánchez i no s'assabenti ningú", deixava anar un càrrec molt pròxim al líder popular. "Aquí no ens arriba res. Està sent una mica caòtic", va reconèixer una font habitual de la seu nacional. D'altres es van limitar a jugar amb la hipòtesi d ' "un Pedro dels nervis, sense parar de mirar el telèfon".

L'única cosa que pot dir és que Sánchez segueix ha estant en silenci, no se sap si meditant un canvi de postura cap a una actitud mes flexible pensant en el pròxim congrés del partit. És gairebé impossible que el PSOE presti el seu suport per a la gran coalició que pretén Rajoy, Pedro Sánchez ho ha dit en tot moment i els seus militants no entendrien aquest viratge que deixaria Podem com l'única oposició a l'esquerra. Una altra cosa pot ser la seva abstenció total o parcial per facilitar la investidura.

Mariano Rajoy ha començat a amb una trucada al president de Coalició Canària, Fernando Clavijo amb el qual es va a reunir dimarts que ve. L'únic vot d'aquesta formació que va a ser favorable a la investidura a canvi de determinades concessions per a les illes, segons ja ha confessat la seva diputada electa Ana Oramás.

Un cop complertes les altres reunions amb els líders dels altres partits sense haver arribat a cap acord suficient, arribarà el moment de la negociació entre PP-Ciutadans, l'única que en aquest moment seria més o menys possible per arribar a formar un govern que per a la investidura necessitaria el suport o abstenció d'altres formacions. Per arribar a això caldrà salvar un munt d'esculls, a part que Rivera aparqui el seu rebuig a Rajoy, que seria incorporar al programa del PP les reivindicacions per a canvis legislatius profunds on es necessitaria la col·laboració del PSOE, la regeneració de les institucions i una actuació decidida contra la corrupció.

De moment tot són temptejos i declaracions que no ens donen una pista sobre les futures converses que es van a realitzar la setmana vinent. Si finalment Rajoy no obté els suports suficients haurà noves eleccions.

2 comentarios:

  1. Jordi Pinyol Gomez

    A per les terceres!!! Que vagin fent que nosaltres ens anem...

    ResponderEliminar
  2. Rosa Orellana Pleguezuelo

    Q pena por D ,,, ojala q esta gente no salga , y si sale q dure pocoooo !! Ya subida de Luz ,,, no me explico como se le puede votar después de lo visto y lo sufrido , nuestros hijos no tienen trabajo y todo lo han robado ! Es un partido imputado entero ,,,!

    ResponderEliminar