martes, 14 de junio de 2016

L'aniversari de CarmenaManuela Carmena ha complert un any al capdavant de l'Ajuntament de Madrid. No es pot donar una qualificació positiva d'una gestió plena de sectarisme, rectificacions constants i falta de sintonia amb la resta de l'equip de Ara Madrid.

El PP a través d'Esperanza Aguirre acusa Carmena "Avui Madrid capital ha més atur que fa un any; s'empara a qui incompleix la llei; es justifiquen, per exemple, les okupacions i usurpacions d'habitatges i locals i el sectarisme inunda l'acció del govern de Carmena, amb destitucions, cessaments il·legals i rectificacions de lleis com la de Memòria Històrica ". Aquest és el resum que realitza el PP, que per donar a conèixer la seva alternativa i la seva tasca d'oposició ha posat en marxa la campanya Et mereixes un Madrid millor.

A més, ha presentat una vinyeta en la qual que es caricaturitza a l'equip de Govern de Ara Madrid com si visquessin al 13 Rue de Cibeles. El pòster satíric es repartirà com a propaganda electoral a les taules informatives del partit.

"La manca de certesa i la divisió interna del govern municipal generen inseguretat jurídica i desconfiança entre els inversors", causes que, segons el PP, han provocat que, per primera vegada, la desocupació a Madrid superi a la desocupació a la Comunitat de Madrid.
C 's: "El pitjor és que queden tres anys"

El mandat de Carmena va començar amb la promesa d'eliminar els desnonaments sense comptar que això no està a les mans, Luis Cueto, coordinador general de la Alcaldia de Madrid (nebot de Carmena) va reconèixer que "l'Ajuntament no pot paralitzar desnonaments" i que prometre la paralització va ser un error. Així, van crear una oficina d'intermediació, van declarar la ciutat lliure de desnonaments per acabar reconeixent que segueixen els desnonaments perquè no poden paralitzar les resolucions judicials. Ara aquesta oficina l'estan tranformando per la manca de persones que acudeixen a ella per assessorar-se.

Després de denunciar la desnutrició massiva d'un alt percentatge de la població infantil, 25.000 nens, van rectificar i van acabar lloant les polítiques prèvies d'enviament de menús a domicili posat en marxa per l'equip Ana Botella.

Per solucionar el problema de la brutícia de Madrid l'alcaldessa va anunciar que l'Ajuntament estàveu "intentant posar en marxa un servei social de treball universitari" perquè els joves universitaris barranc Madrid. Va proposar que cooperatives de mares (i pares, corregeix alhora) s'encarreguin de la neteja dels col·legis i instituts madrilenys, en substitució dels contractes integrals de neteja.

L'anunci de trencar els contractes amb S & P i Fitch, que s'ocupaven de la qualificació del deute de Madrid. Graven i filtren converses amb membres de les agències de qualificació. En aquest moment estan pensant en subscriure nous contracte ja que l'absència de qualificació del crèdit espanta la possibilitat de finançament.

Absència d'iniciatives.

Sobre aquestes dades es va pronunciar també aquest dilluns la portaveu de Ciutadans al consistori, Begoña Villacís. Hi ha "un 0,8% de desocupació més, això és una dada objectiva. Abans ens portàvem 6 punts en atur amb Espanya i ara ens portem 4". I "generem més atur que la Comunitat de Madrid per primera vegada en la història".

La portaveu de la formació centrista va destacar fins a cinc "dades objectives" més: "la bretxa de gènere ha augmentat; per cada home que ha trobat feina, quatre dones ho han perdut".

"¿Reequilibri territorial? No ens ho sembla perquè els quatre districtes més castigats per la desocupació, en els quals més s'ha incrementat, són, per aquest ordre: Pont de Vallecas, Villaverde, Usera i Carabanchel". Un altre dels aspectes negatius destacats per Villacís és el fet que el govern municipal "presumeix d'inversions que, si un es posa a examinar-les, resulta que vénen de Luxemburg, Lichtenstein, etc, que són a més inversions financeres que són no productives, a alhora que paralitzen les inversions que realment creen llocs de treball com pot ser el Mercat de Legazpi, com pot ser l'operació Chamartín, com pot ser Wanda ".

A més, "per primera vegada en molts anys, un de cada cinc madrilenys treballa per al sector públic. I els únics que han aconseguit millorar la seva dades de l'atur són ocupació pública i empleades de la llar".

Paralització econòmica

Per la seva banda, la portaveu del PSOE a l'Ajuntament, Purificació Causapié, aprofita aquest aniversari per publicar un article de balanç a El País, article que gairebé podria estar estar signat per la pròpia alcaldessa. Sota el títol. Un any de treball útil, Causapié arrenca el text afirmant que "els socialistes vam saber estar a l'altura de les ànsies de canvi que van expressar els madrilenys i donem suport l'inici d'una nova etapa en la corporació municipal".

A partir d'aquí, és un elogi rere l'altre al treball realitzat pels socialistes i per l'Executiu local. Només dedica dues línies a posar algun però a la tasca del govern: [...] la "gestió està sent lenta i ineficaç, i en massa ocasions carregada d'errors". I llança un consell: "[...] l'equip de govern ha de ser capaç de traslladar les idees a ordenances, plecs, licitacions, concursos i projectes. El mateix procés que requereixen les nostres propostes per a l'eliminació del copagament en teleassistència, el pla de discapacitat , l'Oficina contra els Delictes d'Odi, el pacte contra la violència de gènere ... qüestions totes elles que esperem estiguin aviat en marxa ".

Està realment el Govern de Ara Madrid frenant l'economia de Madrid ?; ¿És una acusació fàcil per part de l'oposició i d'aquells que estan en contra o, fins i tot, tenen por tot el que tingui alguna cosa a veure amb Podem ?; ¿O realment hi ha dades que així ho assenyalen? Doncs la realitat, gairebé un any després que Manuela Carmena rellevés a Ana Botella com a alcaldessa de la capital d'Espanya, és que sí: hi ha dades que així ho corroboren.
La Confederació Empresarial de Madrid (CEIM) explica que "les xifres de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre del 2016 mostren que la taxa d'atur de la ciutat de Madrid és de 17,1%, mentre que a la regió és de 16,8% ". Aquesta circumstància, la que la capital presenti una taxa d'atur superior a la del conjunt de la Comunitat, és totalment atípica. De fet, la primera vegada que es va produir en la història va ser "a l'EPA del tercer trimestre de 2015", quan "la diferència era d'una sola céntima, ja que la taxa a la ciutat va ascendir a 16,28% mentre que a la resta de la regió se situava en un 16,27% », expliquen des CEIM.

Davant d'aquestes xifres pot ser que hi hagi qui assenyali, i no sense part de raó, que en el tercer trimestre de l'any passat Carmena tot just portava uns mesos com a regidora municipal. El problema és que en les següents dades, que sí que són atribuïbles a la gestió de Ara Madrid, la situació no només no s'ha revertit, sinó que s'ha vist accentuada.

En la inversió estrangera, per la seva banda, també s'ha produït un canvi substancial des que es va produir el relleu al consistori. "De moment, només comptem amb dades desagregades per comunitats autònomes corresponents a l'any 2015, però les xifres disponibles no són gens optimistes", explica Juan Ramón Rallo, doctor en economia i director de l'Institut Juan de Mariana. «A la Comunitat de Madrid, on evidentment la ciutat de Madrid porta la veu cantant, la inversió estrangera es va desplomar un 33% durant el segon trimestre de 2015 respecte al mateix període de 2014, mentre que en aquest mateix període a la resta de Espanya es va produir un va augmentar en aquest aspecte del 0,7% », desenvolupa Rallo. «I això que durant el primer semestre de 2015 la inversió forana venia creixent a un molt bon ritme, proper al 60%», afegeix.

Aquesta caiguda, per tant, coincideix amb l'arribada de Carmena a Palau de Cibeles i, entre altres aspectes, l'inici dels problemes amb Wanda per la remodelació de l'Edifici Espanya. El desacord amb l'home més ric de la Xina, a més del consegüent soroll mediàtic, ha provocat que molts altres inversors d'aquest país estiguin a l'espera a conèixer la seva resolució per decidir si realitzen noves apostes a la regió i, fins i tot, el país. Així ho ha afirmat l'ambaixadora xinesa, Luy Fan, tal com publicava Expansión el passat divendres.

Però no menys important que aquesta qüestió ha estat el fracàs de l'operació Chamartín. En aquest punt, els defensors de la gestió de Carmena d'assenyalar que no se li pot culpar de ser incapaç de dur a terme en un any un projecte que el PP no va segellar en gairebé 25. Però la veritat és que en economia no només són importants els fets, sinó que també la sensació, la confiança i la imatge transmesa tenen una gran importància. I, en aquest punt, el que ha quedat entre bona part de la comunitat inversora és que Ara Madrid ha engegat a rodar un projecte que semblava encarrillado.

Preguntat per aquesta qüestió, Rafael Doménech, economista en cap d'Economies Desenvolupades de BBVA Research, va evitar pronunciar-se de manera directa durant la presentació de l'informe Situació Madrid que ahir va portar a terme. Però el que sí que va afirmar és que "tot el que es faci per guanyar certesa atraurà ocupació i inversió" i ha advertit que l'economia de la Comunitat de Madrid està creixent tres dècimes menys per la "incertesa política".

Els populars creuen que la "incertesa" generada al voltant dels principals desenvolupaments urbanístics de la ciutat va a "impedir la creació de prop de 200.000 llocs de treball", només en els desenvolupaments urbanístics de Chamartín, l'Edifici Espanya, les cooperatives de Raimundo Fernande Villaverde i Quatre Camins i l'Operació Campament. "S'estima que la inversió perduda per Madrid arribaria als 6.700 milions d'euros als quals caldria afegir els 3.000 milions d'euros perduts que el Grup Wanda anava a invertir en el desenvolupament de l'Operació Campament".

En concret, el portaveu adjunt dels populars, Iñigo Henríquez de Luna, va fer referència a l'Operació Chamartín, "un projecte de consens que ha estat enterrat a les braves per l'Ajuntament i substituït per un altre inviable, en no ser consensuat amb la resta d'administracions ni amb l'inversor principal "; al "sainet i embolic" viscuts en la negociació amb l'inversor entorn del Edifici Espanya, així com al "xantatge obstaculitzador" sofert per les famílies cooperativistes de Raimundo Fernández Villaverde i les cotxeres de Quatre Camins.

No hay comentarios:

Publicar un comentario