martes, 28 de junio de 2016

¿Que ha passat a Units-Podem?


Havien encarregat a un dels càterings mes famosos la amb tota classe de delicadeses, mariscs, xampany francès, per a uns professors que havien estat aquests els últims anys captant a damnificats per la crisi que han optat per la solució bolivariana, i amb ella substituir la casta dominant PP i PSOE. Fins que es van començar a conèixer les dades reals de l'escrutini la passada nit electoral semblava destinada a ser la d'un gran triomf de Pablo Iglesias i els seus, molt per sobre del PSOE.

La realitat del recompte de vots va revelar una cosa molt diferent: Units Podem començava molt per sota del que s'esperava i des d'aquest sòl no aconseguia pujar al llarg de tota la nit. El resultat final és que no només no hi ha hagut sorpasso sinó que els d'Esglésies han perdut més de 1.100.000 vots respecte al resultat que Podem i IU van tenir el 20D per separat i repeteixen els 71 escons de llavors. Una xifra que pot amagar la magnitud d'un trencadissa que resulta molt més evident si es té en compte que, d'haver-se presentat junts al desembre haurien tingut 85 diputats. Han perdut un milió de votants des de desembre passat.

Més enllà de l'evident error de les enquestes a peu d'urna, hi ha algunes raons que podrien explicar el daltabaix que ha patit Podem. Cap ha estat definitiva, però la suma de totes elles si podria ser la causa de l'desastre.Cuando el sorpasso es donava per fet que ha passat ha estat el contrari: Units Podem s'ha enfonsat A mesura que passaven els minuts i no aconseguien remuntar el PSOE , l'alegria inicial va ser camboando en cares serioses ja que ningú havien previst que això arribés a ocórrer. Els líders van acabar sortint del teatre per la porta de l'aparcament.

Els mitjans s'havien meravellat d'idees de màrqueting polític com el programa electoral amb forma de catàleg d'Ikea, però el resultat d'aquestes innovacions tampoc sembla haver estat l'esperat. Com no estat capaços de reconèixer que el que ha passat és fruit dels seus errors ara en els mitjans socials comencen a elucubrar sobre rebuscades conspiracions en el procés del recompte dels votos.¿Qué els ha passat a Pablo Iglesias i els seus?

Què ha passat?

Una de les raons potser la podem trobar en el mateix pacte amb Esquerra Unida: mentre que des de la seva irrupció en les eleccions europees del 2014 Esglésies i els seus s'han esforçat per allunyar-se de les posicions d'extrema esquerra de les que naixien -i que sempre han estat les seves-, el pacte amb IU mostrava a bona part de l'electorat que aquest trànsit a la socialdemocràcia potser no s'havia arribat a realitzar. Els resultats han tornat a revifar l'enfrontament entre Esglésies i Errejón, que li haurien donat la raó en els seus plantejaments.

Els desastrosos resultats en ajuntaments de les principals capitals en les que governa Podem -València, Barcelona, ​​Cadis, Saragossa, La Corunya i, sobretot, Madrid-, sembla clar que els últims mesos de gestió dels "Ajuntaments del Canvi" han suposat una llosa en les aspiracions electorals de Podem. Precisament en aquestes ciutats és on han tingut el descens més de vots.

Però potser el fet que més ha influït en aquesta campanya i en el desastre electoral de Podem, hagi ocorregut el Regne Unit amb la seva decisió de sortir de Europa. El moment ha estat perfecte: el dijous al matí, a només 72 hores abans que els espanyols ens apropéssim a les urnes esclatava la bomba de l'Brexit a Gran Bretanya. La por dels votants a la sortida d'Europa com havien pregonat no fa gaire temps els seus líders ha estat important.

Podem és una amalgama tan complexa que sembla impossible mantenir-la unida sense l'argamassa del poder o, almenys, de la promesa propera del poder. Però almenys per bastant temps han assolit el sostre i s'ha quedat molta gent fora. I sense totes aquestes marques locals és impossible que Podem pugui "prendre el cel per assalt", tal com va prometre el propi Pablo Iglesias allà per octubre de 2014.

La conseqüència d'aquest resultat a mig termini només pot ser la pròpia disgregació de l'heterogeni bloc que avui dia és Units Podem, format no només pel partit morat, Esquerra Unida i Equo, sinó també per tota una col·lecció de marees, partits locals i associacions regionals cada un dels quals té els seus propis interessos i els seus propis líders.

No hay comentarios:

Publicar un comentario