lunes, 3 de abril de 2017

Alfonso Dastis i els efectes col·laterals del Brexit

España ya no vetaría a Escocia

Al Regne Unit comencen a posar-se nerviosos per les conseqüències que comencen a amenaçar als seus territoris. Pel que sembla no han mesurat les conseqüències que es produiran en el moment de la seva sortida a Escòcia que ja està demanant un nou referèndum per sortir del Regne Unit i per tal de no perdre els avantatges de la UE. El següent és Gibraltar que a la Primera ministra Teresa May se li va oblidar incloure-la en la carta lliurada per a la ruptura el qual va votar per quedar-se a la UE i ara veu que amb la sortida va perdre irremeiablement la seva condició de paradís fiscal. Tot el que eren avantatges per instal·lar empreses més o menys legals allà instal·lades. ara van a convertir-se ineludiblement en problemes per als que hi tenen empreses i per als treballadors que allà van a treballar.

Una declaració desafortunada del ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis referent al fet que pogués autoritzar la permanència d'Escòcia a la UE en el cas del referèndum favorable a separar-se de la UK, quan això encara no s'ha produït, contradient l'estratègia i cautela del propi Mariano Rajoy. Quant ha fet aquesta declaració els separatitas l'han vist amb candeletes per la seva desesperada situació i la impossibilitat existent fins ara de poder integrar-se a la UE en el cas de secessió.

El Govern espanyol ja no vetaria l'entra d'una hipotètica Escòcia independent a la Unió Europea, en cas que la ruptura amb el Regne Unit es produís de manera "legal i constitucional". Així ho ha assegurat Alfonso Dastis, en una entrevista que ha concedit als diaris 'The Guardian' i 'El País', on ha afirmat que "no bloquearíamos" l'ingrés d'Escòcia a la UE.

"No volem que passi, però si succeeix legal i constitucionalment, no ho bloquearíamos", ha asseverat Dastis en declaracions al diari britànic. El ministre d'Afers Exteriors ha matizaado després que "Espanya no veu amb bons ulls que cap estat europeu iniciï processos de fragmentació", però en cas de ruptura, Escòcia hauria de sol·licitar l'adhesió i "seguir els passos estipulats".

Un exministro británico propone apoyar la independencia de Catalunya para presionar a España sobre Gibraltar

El referèndum separatista catalá a l'ONU

Però Dastis ja havia encès la foguera. D'una banda, li ha donat una gerra d'aigua a l'assedegat de bones notícies Puigdemont que ja ha dit que si Espanya accepta la separació i posterior entrada d'Escòcia, hauria de permetre el referèndum per a la separació de Catalunya.

Dos parlamentaris anglesos han amenaçat a Espanya, Maikel Hovard amb l'armes com la guerra de les Malvines com si ja haguéssim consumat una invasió si es prenen mesures restrictives des d'Espanya i un altre Norman Tebbit, que ha publicat una columna al Telegraph en què avisa a Espanya que està "jugant amb foc" amenaça de portar la independència de Catalunya a les Nacions Unides com un xantatge qualsevol.

"Dubto que el president Trump tingués interès en que el Penyal no estigués en mans angleses", afegeix el polític britànic, que llança després el seu avís a Espanya, referit a Catalunya i el procés separatista: "Si jo estigués al 10 de Downing Street -la residència de la primera ministra-, faria saber a Madrid que estic sospesant convidar a Londres als líders separatistes catalans, o fins i tot portar a l'ONU el seu desig d'independència ". "Els catalans són diferents dels espanyols", diu, "són un poble obert que ja comerciava amb Cornwall i Gal·les fa mil anys".

Després de posar sobre la taula l'assumpte català, Tebbit continua amb les seves pressions cap al Govern espanyol, que, al seu parer, està "jugant amb foc". A més, afirma que Alemanya té un fort interès en què les relacions comercials amb el Regne Unit es mantinguin, més que en donar suport a Espanya "en una batalla que va perdre fa 300 anys".

L'exministre afegeix al seu article que el seu govern no pot "abandonar al poble de Gibraltar ni sacrificar un punt estratègic vital a Occident". "No és moment per tonteries diplomàtiques", insisteix. Sobre el Penyal, es reafirma en la postura de Regne Unit: Gibraltar, afirma, no és una colònia sinó territori britànic i és Espanya qui demana trencar la llei, en al·lusió al Tractat d'Utrecht, en reclamar el territori.

El cabreig s'intensifica quan la UE concedeix a Espanya el poder de vet a qualsevol acord amb Gibraltar que es pugui gestar en el procés de ruptura entre UK i UE. Mai hi havia hagut millor ocasió per a Espanya perquè se solucioni definitivament el contenciós. Tal com estan les coses, és qüestió de no cometre errors i seure a esperar, ja que a partir d'ara l'avantatge és d'Espanya, si UK comet qualsevol ximpleria contra les fronteres espanyoles, seria contra les fronteres de UE.

No hay comentarios:

Publicar un comentario