sábado, 22 de abril de 2017

Veneçuela - Tercer dia de disturbis

Un home nu amb un llibre a la mà s'enfronta als blindats de la Ponicia Nacional Bolivariana

Caracas, la ciutat més ferotge del planeta, no oblidarà en molt de temps l'onada de violència que es va desencadenar a la nit de dijous. Una jornada en què les protestes van donar pas a la repressió, els disturbis i els saquejos, majoritàriament en La Vall, la parròquia on Nicolás Maduro assegura que va néixer. Un aquelarre violent que s'ha cobrat la vida de 12 persones i de diversos ferits, un d'ells molt greu.

La tensió entre el Govern de Nicolás Maduro i l'oposició ha derivat a Veneçuela en un clima d'esclat social. Durant la nit d'aquest dijous i la matinada de divendres, es van produir xocs a La Vall, al centre de Caracas, on, segons el ministre de Comunicació veneçolà, Ernesto Villegas, tres persones van morir per armes de foc i nou van resultar electrocutades durant el saqueig d'un forn.

Els veïns van adonar a través de les xarxes socials d'aquests actes de pillatge, de l'actuació de les forces de seguretat -que van dispersar les protestes amb gasos lacrimógenos- i d'un ambient proper a la insurrecció popular. La ministra d'Exteriors, Delcy Rodríguez, s'ha referit a un atac a un hospital maternoinfantil i ha responsabilitzat "bandes armades contractades per l'oposició". Els líders opositors, entre ells Henrique Capriles, del partit Primer Justícia i governador de l'Estat Miranda, van rebutjar l'acusació encara que van denunciar la repressió policial.

Moren 12 persones a saquejos a l'oest de Caracas

A Veneçuela a tres persones moren per armes de foc i nou electrocutades durant l'assalt a un forn, segons el ministre de Comunicació veneçolà, Ernesto Villegas La xifra de morts durant les protestes contra Maduro ja puja a 21

"Tot va iniciar per una protesta dels veïns, però hi va haver gent que va baixar dels barris i es va aprofitar dels gasos i dels trets per saquejar. Portaven més armes que la policia, semblava una guerra", ha detallat la propietària d'un negoci saquejat , que prefereix mantenir l'anonimat. L'apagada informativa que el chavisme s'imposa sobre els canals locals va convertir les xarxes socials en la finestra on es podien seguir uns esdeveniments que de nou han commocionat el país.

A l'habitual repressió de les forces del chavisme (bombardeig amb lacrimògens, fins i tot contra les habitatge) va seguir aquesta vegada el saqueig salvatge de diversos establiments. Però va ser en un d'ells, el forn "El Mayer del Pa", on es va desencadenar la tragèdia, a l'electrocutar a vuit persones que intentaven portar-se una nevera. El propietari d'un altre establiment va morir d'un tret i dues persones més van caure abatudes pels trets, segons la Fiscalia.

Els saquejos, com de costum, van ser producte del vandalisme i de la desesperació en un país castigat per la major crisi econòmica i social que es recorda, barrejada en aquesta ocasió amb delinqüents que van arribar fins al lloc armats, segons han denunciat líders veïnals de la Vall . "Els saquejos van ser promoguts pel govern, per aquests grups paramilitars que estan creant un estat d'ingovernabilitat. La Guàrdia Nacional i la Policia Bolivariana es van inhibir per culpar-nos a nosaltres", es va defensar el diputat José Guerra, elegit pels veïns de La Vall ia qui el govern acusa d'accions terroristes.

Oficials de policia i investigadors criminals visiten un forn després de ser saquejada.

El govern va contraatacar des de molt d'hora, amb l'habitual guió bolivarià. "La dirigencia opositora està en complot amb les bandes criminals per atacar al poble més humil", va resumir el vicepresident Tareck El Aissami, que va insistir en la tesi de la conspiranoia i del cop d'estat.

L'executiu de Maduro tampoc va dubtar a assenyalar a "bandes paramilitarizadas contractades per l'oposició" de provocar el desallotjament de 50 nens de l'Hospital Infantil de la Vall, un succés difós per tots els seus canals. En canvi, veïns i metges asseguren que els gasos lacrimògens llançats per la Guàrdia Nacional als voltants van afectar als pacients, el que va obligar al desallotjament, tal com va passar fa una setmana en una clínica de les Mercès. "El que busca el govern és que la protesta legítima sigui desvirtuada", va sentenciar ahir el governador Henrique Capriles.

La violència va córrer com la pólvora a altres zones de la ciutat i del país. En Petare, a l'est de Caracas, va morir el jove Mervis Guittian (26 anys), aconseguit per la bala d'un fusell. La seva família acusa la Guàrdia Nacional.

Amb aquest assassinat i sumant les víctimes dels saquejos, s'eleven fins a 22 els morts en el "marc de les protestes" d'abril. L'oposició no renuncia a la seva agenda de lluita, que avui prossegueix amb la "marxa del silenci" pels caiguts i dilluns amb un "gran Trancón" en tots els carrers del país.

Els saquejos i protestes al centre de Caracas eleven el clima d'esclat social

 . Protestes a Veneçuela. Un home ferit al costat de membres de la Guàrdia Nacional Bolivariana.

L'oposició està determinada a continuar el pols amb el Govern al carrer. Aquest divendres va convocar concentracions veïnals "d'avaluació, motivació i organització per a la continuació de la lluita per la democràcia". Avui es mobilitzarà de nou en una marxa en record de les persones mortes durant els enfrontaments amb les forces de seguretat, que des del començament de l'onada de protestes, fa tres setmanes, han estat almenys una desena. Enmig d'especulacions sobre atacs, morts, incursions dels col·lectius armats afins al chavisme, els episodis de violència s'han convertit en una arma llancívola de les autoritats i dels manifestants.

L'Executiu, que només es refereix a les protestes en termes de "cop d'Estat", vincula els disturbis a l'oposició. Nicolás Maduro ha assenyalat obertament a les forces que integren la Taula d'Unitat Democràtica (MUD). Els opositors responsabilitzen a la policia. "Un altre veneçolà assassinat i família endolada per la bogeria repressiva", va denunciar Capriles en referència a la mort per tret en els últims xocs de Melvin Guaitan, un "humil treballador" del barri Sucre Petare.

Photo published for FOTOS | Paramilitares del chavismo convirtieron a El Paraíso en un infierno la noche del 20A
El carrer després de la batalla

La nit de dijous les barricades van passar de la plaça d'Altamira, al municipi Chacao, al centre. Entre llançament de bombes lacrimògenes i incendis van ser saquejats desenes de comerços. Vuit persones van morir electrocutades en intentar saquejar una fleca, segons va poder confirmar aquest corresponsal al lloc dels fets. El desproveïment de menjar i medicines obliga a milers de veneçolans a esperar hores, tots els dies, per poder comprar una barra de pa i altres productes bàsics.

A aquestes circumstàncies es va sumar també l'empitjorament de les relacions entre el Govern i algunes companyies estrangeres. El mateix dia en què General Motors anunciava la suspensió d'operacions a Veneçuela, el president Maduro va anunciar una investigació a Movistar, la filial de Telefònica al país. "L'empresa Movistar de Veneçuela, així ho denuncio, he demanat una investigació, perquè es va sumar a la convocatòria colpista contra el país, i no és la seva funció, l'empresa Movistar ha de saber-ho, no és la seva funció", va mantenir en una compareixença a la televisió. "He demanat una investigació per establir els fets".

No hay comentarios:

Publicar un comentario