viernes, 28 de abril de 2017

Pujol Corporation 59 - La Fiscalia, disposada a demanar presó per a Jordi Pujol i Marta Ferrusola


L'expresident Jordi Pujol sortint ahir del seu domicili (Alberto Estévez / EFE)

La Fiscalia Anticorrupció després de Indagar l'origen de la fortuna de l'expresident i el seu paper en l'evasió creu tenir les proves per demanar presó per al matrimoni Pujol Ferrusola. Podria produir-se dins pocs dies i un cop la parella torni a passar per l'Audiència Nacional i si la dona de l'expresident a nova declaració judicial sobre el desviament de fons d'Andorra a Mèxics no aclareix l'origen de la seva fortuna i el seu paper en les últimes maniobres d'evasió de diners que encara guardaven a Andorra.

Els fiscals Fernando Bermejo i Belén Suarez defensaven que registrar la propietat era "necessari i imprescindible" perquè el contrari podia suposar "un enorme perjudici per a les investigacions perquè es podrien destruir proves essencials per a la investigació", destaca l'escrit. A més, afegeix que Pujol Soley "és el factor comú" que uneix a tots els imputats, els seus set fills.

El vertiginós cop de volant que ha donat el jutge José de la Mata a la investigació del cas Pujol ha deixat a tots noquejats. Semblava que la instrucció que va arrencar el desembre del 2012 sobre l'origen de la fortuna oculta de la família Pujol s'endinsava en un carreró fosc i sense sortida. No només això. La politització de la causa a partir de les maniobres il·lícites que van impulsar els responsables de la Policia Nacional a l'era de Jorge Fernández Díaz va posar en safata que la defensa sol·licita la nul·litat d'una part del procés. Fa res, la unitat de delinqüència econòmica i financera (UDEF) de la Policia Nacional va lliurar al jutge un nou informe en què adverteix que el clan va burlar els controls i va seguir evadint diners tot i estar tots els seus membres investigats.

La Fiscalia va demanar presó per al primogènit i la tornarà a demanar per als pares, als quals responsabilitza de liderar la "organització criminal" de l'existència del jutge De la Mata diu tenir indicis, en l'acte amb el qual es va formalitzar l'ingrés en presó del primer membre del clan que trepitja la presó. Els fiscals Fernando Bermejo i Belén Suárez sostenen que les coses han canviat en aquesta última fase de la investigació. I que els nous informes que ha elaborat la UDEF a partir del resultat de les noves comissions rogatòries els han ajudat a veure "amb molta més claredat" les peces del puzle financer que la família ha utilitzat per ocultar uns diners dels quals segueixen sense aclarir la seva origen. Una organització de la qual mai han estat aliens els pares. Al contrari.

En l'últim escrit de José de la Mata, el magistrat justifica l'entrada a la casa de l'expresident de la Generalitat i de Marta Ferrusola atorgant al polític de 86 anys la figura de "factor comú de tots ells". Mentre que a la dona li atribueix "la disposició dels fons de la família" fins a "que es va procedir per tots i cada un d'ells a l'obertura dels comptes". A més, apareix com la titular d'una de les quatre comptes amb que la fundació Kopeland de Panamà va desviar part dels 30 milions des d'Andorra fins a Mèxic.

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, amb la seva dona Marta Ferrusola (Efe / Andreu Dalmau)

Dimarts, De la Mata i els fiscals van preguntar al fill gran per aquesta fundació. I va explicar que en el seu moment va ser el seu banc d'Andorra el que li va oferir comprar la societat panamenya com a mecanisme "legal" per no pagar impostos al principat. També li van preguntar per la participació de la seva mare en l'operació. Es va limitar a dir que millor ho preguntessin a ella.

En la seva resposta a les inquietuds de la Fiscalia, el jutge De la Mata atribueix a Ferrusola, el control dels fons del patrimoni familiar a diversos comptes bancaris a Andorra, l'origen no ha estat encara acreditat. A més d'ordenar l'entrada i registre en quatre propietats del matrimoni. Aquests registres van tenir lloc aquest dimecres, un dia després que el fill primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, declarés a l'Audiència Nacional i fos enviat a presó.

I això és precisament el que pretenen fer els fiscals, tornar a preguntar a la mare i al pare. Els fiscals són conscients de l'avançada edat del pare i la seva salut. També tenen en compte el magnífic estat de la mare, del que va donar mostres dimecres durant les set hores de registre a casa seva.

La Policia, realitzant el registre a la casa dels Pujol. (Reuters)

No hay comentarios:

Publicar un comentario