miércoles, 26 de abril de 2017

Via lliure a un Parlament Exprés

Ines Arrimadas retraient el suport de Puigdemont a les manifestacions de Lluís Llach

La Generalitat i el parlament autonòmic de Catalunya ja disposen d'un nou reglament de la cambra, unes normes fetes a mida per poder aprovar les lleis de transitorietat jurídica i desconnexió per la via d'urgència, en lectura única i en el ple que els vingui de gust a els partits separatistes.
La reforma del reglament parlamentari, arbitrada en una comissió en la qual només participen els grups de Junts pel Sí (ERC i el PDeCAT) i la CUP, habilita la majoria separatista per manejar al seu antull el contingut i desenvolupament de les sessions plenàries i plantejar en qualsevol moment l'aprovació de les anomenades lleis de desconnexió de l'ordre constitucional. D'aquesta manera, es pretén retardar i entorpir els recursos jurídics de l'oposició davant la hipòtesi de la convocatòria d'un referèndum i la teòrica aplicació del seu resultat.
El Parlament català ha donat llum verda, només amb els vots de Junts pel Sí i la CUP, a la reforma del reglament de la Cambra catalana que permetrà aprovar la llei de desconnexió per la via d'urgència abans de l'estiu.

El ple ha debatut la proposta de reforma redactada en ponència conjunta només per JxSí i la CUP. Ciutadans, PSC, CSQP i PP havien presentat esmenes a la totalitat, però han estat rebutjades amb els 72 vots en contra de les formacions independentistes i 62 a favor.

Votació final al juny


Un cop aprovada en el ple, la proposta continuarà la tramitació en comissió i ponència abans que torni al ple perquè se sotmeti a una votació final, que podria tenir lloc al juny.

La proposta modifica diversos articles del reglament i afegeix nous. Però el punt més polèmic és aquell que incorpora la possibilitat que una proposició de llei es tramiti en lectura única (urgència) si ho demana un grup parlamentari. D'aquesta manera, la llei de transitorietat, coneguda com de desconnexió, es pot aprovar en una única sessió parlamentària i sense debat dels grups, alhora que es redueix la capacitat de reacció de les institucions de l'Estat, que sens dubte impugnaran aquesta llei de independència exprés. Una llei el contingut del qual desconeix i que conté la regulació de referèndum sobre la secessió.

Actualment, les proposicions de llei només es poden debatre per aquest procediment d'urgència si està signada per tots els grups parlamentaris. Així mateix, els projectes de llei es tramiten per aquest procediment si ho acorda el ple a sol·licitud del Govern català.

Jordi Turull, encarregat de defensar la proposta, ha recordat que el reglament del Parlament s'ha reformat 11 vegades, pel que no és una mesura excepcional. No ha entrat a analitzar l'objectiu d'aquesta reforma, que és aprovar la llei de desconnexió per la via d'urgència, i ha recordat que també incorpora articles per aplicar la conciliació horària i que els diputats puguin delegar el vot també a les comissions, i no només als plens com ara, amb motiu d'una baixa per maternitat o paternitat o un hospitalització, malaltia greu o incapacitat prolongada. No obstant això, en el torn de rèplica, ha criticat la "hipocresia" dels partits de l'oposició, que critiquen la forma --la urgència-- quan en realitat rebutgen el fons --la autodeterminación-- i actuen "en connivència amb la fiscalia i el Tribunal Constitucional ".

Suport a Lluís Llach

En un pla encara més simbòlic, les crítiques de tota l'oposició a les amenaces del diputat Lluís Llach als funcionaris que no acatin la nova "legalitat catalana" han servit perquè Puigdemont improvisés un homenatge al cantautor i ratifiqués la predisposició de l'executiu de la Generalitat a aplicar no només el corró parlamentari perquè les noves lleis tinguin efecte des del moment de la seva aprovació.

Inés Acostades, portaveu del primer grup de l'oposició, durant la seva intervenció avui a la sessió parlamentària de control, en què ha qualificat de "vergonyós" que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont "aplaudeixi" al diputat de Junts pel Sí Lluís Llach.

No hay comentarios:

Publicar un comentario