martes, 18 de abril de 2017

Veneçuela - Un fusell per a cada milicià


El chavisme segueix entestat a demostrar al món que no accepta les manifestacions opositores contra el règim i per l'anunciada de dimecres que ha organitzat una altra que a la qual ha anomenat "marxa històrica". Aquesta mobilització oficialista va ser convocada per al mateix dia en què l'oposició ja havia anunciat que anirà cap al centre de la capital partint des de 26 punts diferents, en rebuig al Govern del president Nicolás Maduro. L'aliança opositora Mesa de la Unitat Democràtica (MUD) va cridar els ciutadans a marxar cap a la Defensoria del Poble, al centre de la ciutat, a on han intentat arribar en cinc ocasions abans de ser reprimits violentament per les forces de seguretat.

Maduro prepara una 'força de xoc' contra les marxes opositores. Per això el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va anunciar que s'ha aprovat un pla per ampliar a 500.000 els membres de la Milícia Bolivariana que, armats amb fusells, es desplegaran a totes les zones per a la defensa del país.

El president va indicar que la meta final, "gran però indispensable", és "anar a l'organització i entrenament d'un milió de milicians (...) organitzats, entrenats i armats per defensar la pau" davant de supòsits intents de l'oposició de promoure una intervenció internacional. "Un fusell per a cada milicià", va dir el cap d'Estat en cadena obligatòria de ràdio i televisió.

60.000 motoritzats

Però això no sembla suficient ja que a més d'això, llançarà als seus carrers aquest mateix dia a uns 60.000 motoritzats, coneguts per ser una de les fores de xoc més violentes del chavisme. Així almenys ho ha anunciat Diosdado Cabello, un dels homes forts del govern i primer vicepresident del governant Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV). El règim busca contrarestar la pròxima protesta opositora contra el cop d'estat amb una altra marxa en què llançarà a les seves forces de xoc.

En una roda de premsa va dir que aquests es mobilitzaran a la ciutat i que sortiran des de dos punts de l'oest de Caracas: "Són 60.000 motoritzats que van a sortir des de La Vall i van a sortir des de Caricuao. Voldríem veure els dirigents de l'oposició al capdavant de la seva marxa amb les seves activitats per tombar el Govern revolucionari ". La seva amenaça va seguir apuntant que "el 19 d'abril, tota Caracas serà presa per les forces revolucionàries i no ens esvalotin que nosaltres sabem per on hem d'anar, el nostre poble està ansiós".

L'Oficina de l'alt comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans va advertir al Govern de Nicolás Maduro que el lliurament d'armes a civils només exacerbarà la tensió i el conflicte a Veneçuela. "El que es necessita en aquest context de conflicte és que la tensió s'apaivagui, no s'incrementi, i com més armes al carrer més possibilitats que puguin ser usades", ha indicat el portaveu de l'Oficina, Rupert Colville.
"I donar armes als civils implica moltíssim risc", ha afegit.

Colville va recordar a l'executiu bolivarià que la llibertat d'assemblea i manifestació és un dret humà universal i que per tant s'ha de respectar. "Reiterem al Govern que no hauria d'haver detencions massives ni indiscriminades i que l'Executiu ha de fer tot el possible per apaivagar la tensió".

Colville va sol·licitar al govern de Maduro que porti a terme "una investigació imparcial" de tots els actes violents ocorreguts en el context de les protestes i especialment "els que han acabat amb la mort de persones". "La situació està molt volàtil i qualsevol mort violenta ha de ser investigada de manera profunda i imparcial", ha reiterat, en referència a les sis morts violentes en el context d'agitació civil que viu el país.

538 arrestos durant protestes

El director de l'ONG Fòrum Penal veneçolà, Alfredo Romero, ha informat que durant les protestes opositores de les últimes dues setmanes han estat arrestades 538 persones de les quals 241 es mantenen després de les reixes.

L'advocat va explicar a través del seu compte de Twitter que aquest balanç abasta un període de temps que va des del 4 d'abril fins el matí d'aquest dilluns. A més va indicar que del total, almenys 32 persones ja van ser formalment privades de llibertat per dictamen d'algun tribunal del país caribeny.

No hay comentarios:

Publicar un comentario