lunes, 24 de abril de 2017

Alleugeriment momentani a França


Les primàries franceses han donat el millor resultat possible entre les opcions presentades. La victòria de MACRON un candidat sense partit darrere davant el perill antisistema i populista de Le Pen va a donar un lleuger respir a una Europa desencaixada pel Brexit i per l'avanç dels antisistemes siguin de dretes o esquerres.

Amb més del 90% dels vots escrutats, Emmanuel Macron encapçala el recompte amb el 23,51%. Després del líder d'Al Marche se situa Marina Le Pen la candidata del Front Nacional amb el 22,06%. Ja en tercer lloc està François Fillon, candidat de la dreta gaullista agrupada al voltant de Els Republicans i amb un 19,73%. Després apareix la gran sorpresa de les eleccions, Jean-Luc Mélenchon, amb un 19,48% -sorpresa relativa, perquè des de fa quinze dies els sondejos li donaven prop del 20% dels vots- i una tendència ascendent que fins i tot podria servir-li per arrabassar la tercera plaça a Fillon al final del recompte.

Mai es pot preveure què passarà en la segona volta, però tot apunta que Macron serà el proper president de la República. I que guanyarà amb certa claredat. No només per haver guanyat amb certa claredat en aquesta primera volta, sinó també perquè rebrà el suport dels seus principals rivals.

Els percentatges de vot de Le Pen i Mélenchon haurien de preocupar els candidats dels partits tradicionals i al propi Macron. L'enfonsament de les formacions clàssiques de dreta i esquerra -representades en aquests comicis per Els Republicans de Fillon i el Partit Socialista de Hamon- és històric.

Els dos grans partits posaran els seus vots a aquest candidat que ha sorgit en menys d'un any en una legislatura que va es va a estrenar comptarà amb tota mena de dificultats per dur endavant qualsevol projecte. Al capdavall, parlem de dos partits que porten com a primera proposta del seu programa una refundació de la República, amb un plantejament econòmic que implicaria un enorme retallada de llibertats per als seus ciutadans, el tancament de les seves fronteres i la ruptura de la UE i l'euro. Un 40%? No sembla gens tranquil·litzador.

No hay comentarios:

Publicar un comentario