viernes, 14 de abril de 2017

Francesc Homs, el 'gerro xinès' de la política catalanaPDECat no sap què fer amb aquest important membre de la vella guàrdia convergent, que ja actuava com un expresident molt abans de ser inhabilitat per organitzar el 9N

"Què fem amb Francesc Homs?". Fa molts mesos que aquesta pregunta circula en PDECat, formació que busca desesperadament deixar anar llast de la vella Convergència. Però han donat amb un os dur de rosegar. Es tracta de Quico, ja que així és com es coneix en el partit a l'exconseller de Presidència i exportaveu de PDECat al Congrés dels Diputats. "El que li passa a Quico és que no assumeix que mai serà president i actua com si ho hagués estat", expliquen fonts de Junts pel Sí.

Per PDECat, Homs s'ha convertit en aquest gerro xinès de què parlava Felipe González, en al·lusió als antics caps de Govern, molt valuosos però als que costa trobar-los una ubicació. Molt abans que el Tribunal Suprem el condemnés a inhabilitació per participar en l'organització de la consulta del 9N, la destinació d'Homs (Vic, 1969), el fidel escuder d'Artur Mas, s'havia convertit en un problema per a la refundació de CDC . Aquest llicenciat en Dret, militant convergent des de 1993, ponent de la reforma de l'Estatut i responsable d'un fallit intent de crear la Casa Gran del Catalanisme, va ser un dels damnificats a la purga imposada per la CUP, que també es va emportar a Mas.

ENCARA 'ESTÀ' A PRESIDÈNCIA

Però la seva empremta roman en el departament de Presidència, on encara té a càrrecs de confiança que el mantenen al corrent del que passa a Palau. Posats a comparar, asseguren en PDECat que les ingerències d'Homs són més freqüents que les de l'expresident Mas.

De la seva fidelitat a la causa dóna fe la seva conversió a la causa independentista. Tot i que ja havia donat senyals de radicalitat --mai va amagar que prohibia als seus fills veure la televisió en castellà--, Homs va abraçar l'agitació secessionista regalant frases del tipus "Espanya ha perdut", "Vostès tenen un objectiu polític molt clar, que és la liquidació de Catalunya. I a més des d'una visió imperialista "o" Si ens quedem on som, morirem »

EMULANT MAS

Però després de la condemna pel 9N, es va disparar el protagonisme d'Homs, arribant fins i tot a emular el ganxo mediàtic d'Artur Mas després de ser inhabilitat pels mateixos fets. "A veure què ens explica aquesta tarda Quico", comentava un dirigent convergent amb certa sorna el passat 4 d'abril, hores abans que l'exdiputat pronunciés una solemne conferència al Col·legi de Periodistes amb el títol Del 9N al referèndum. Allà va revelar que tornava al sector privat, però també que assessoraria gratis al president Carles Puigdemont en aquesta recta final del Procés.

"M'han dit que sóc més útil dins que fora", va comentar entre els seus. Va fer una última intentona: preguntar al Suprem si podia ser eurodiputat. Ara no, li van contestar. Òbviament. Una altra cosa és que, complerta la condemna, pugui aspirar a ser candidat a Estrasburg en 2019. Queda temps. Però no sembla que aquesta possibilitat entusiasmi a PDECat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario