sábado, 1 de abril de 2017

Puigdemont - "Plantarem cara ..."

“Plantaremos cara”
Carles Puigdemont amb Raül Romeva i el delegat de la Generalitat a EUA Andrew Scott Davis (foto: Jordi Bedmar)

Aquesta setmana s'han complert els 18 mesos des de les eleccions a la Generalitat del 27-S. O sigui, que si CDC i ERC haguessin complert la promesa que van fer en aquell moment, a Catalunya ja hauria haver-se proclamat la independència. I si s'hagués confirmat el pronòstic del PP, el suflé independentista s'hauria desinflat. No ha passat ni una cosa ni l'altra. Tots dos, Puigdemont per una banda i Mariano Rajoy per l'altre, intenten carregar-se de raons per no donar-la al altre.

Les ultimes enquestes realitzades per la mateixa Generalitat indiquen un avantatge d'un avantatge progressiu de 4,4 punts que volen romandre dins el Regne d'Espanya davant els catalans que volen independitzar-se d'Espanya, perillant ia la majoria que tenen en Parlament.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, des de la Delegació de la Generalitat a Nova York, ha assegurat que el procés seguirà endavant tot i el recurs d'inconstitucionalitat contra els Pressupostos de 2017 que ha presentat aquest divendres el Govern espanyol. "Això no obstruir l'acció del Govern de Catalunya en tots i cadascun dels aspectes que formen part del nostre pla executiu", ha assegurat Puigdemont

El cap de l'Executiu català ha reblat que el referèndum és un "compromís irrenunciable", i ha subratllat que "seran els catalans, no el Govern central, ni el Tribunal Constitucional, ni tampoc el Govern de la Generalitat els que decidiran què ha de ser Catalunya ". "Que el Govern espanyol faci el que vulgui, però no podrà aturar ni menysprear l'autogovern de Catalunya ni la voluntat dels catalans", ha afirmat Puigdemont.

El president de la Generalitat ha manifestat que "el que esperaríem del Govern espanyol és que col·laborés en l'exercici d'aquest compromís democràtic, no posés pals a les rodes". També ha considerat que "era previsible" el recurs del Govern central contra els comptes de la Generalitat, però ha avisat que "plantarem cara a aquests recursos i ens defensarem".

Decisions solidàries i col·legiades de tot el Govern

"Totes les decisions han de ser solidàries i col·legiades", expliquen a l'Executiu català. Això inclouria consellers imprescindibles per facilitar la celebració de la consulta i que exhibeixen un perfil moderat, com és el cas del titular d'Interior, Jordi Jané. D'ell dependrà (i del director general dels Mossos, Albert Batlle) que, arribat el cas, els agents de la policia autonòmica acabin acatant només les ordres que arribin des del Palau de la Generalitat o, per contra, atenguin les que els dicti la Fiscalia General de l'Estat en tant que els Mossos exerceixen de la policia judicial.

Si es confirmés aquesta firma col·lectiva és probable que la resposta de l'Estat sigui la d'una inhabilitació col·lectiva. La declaració que impedeixi als consellers seguir exercint les seves actuals funcions no ha de ser immediata, assenyalen fonts governamentals, encara que assumeixen també que seria ràpida. Ho seria per Junqueras, que, segons totes les enquestes, està cridat a ser el pròxim president de la Generalitat --a tret que tingui prohibit presentarse-- i per Santi Vila, actual conseller de Cultura, de perfil moderat, i que apareix en les travesses com un dels possibles candidats del PDECat. Tant Junqueras com Vila són dos dels membres del Govern que més mesuren les seves paraules en les intervencions públiques.

De totes maneres, tant si es realitza el referèndum com si no passa de ser una convocatòria --una opció cada vegada més probable--, l'antiga Convergència i ERC coincideixen que la seva intenció és que les eleccions no se celebrin fins a principis del 2018 . l'única cosa que podria precipitar el calendari, sigui el de la convocatòria de la consulta com les seves conseqüències, seria seure a Carme Forcadell a la banqueta. Tots dos, el sobiranisme i el PP, saben que és el botó vermell que activaria la mobilització independentista al carrer.

Cosa que no ha passat amb la condemna d'Artur Mas, que encara té ascendent entre l'electorat convergent, molt menys en el republicà i poc o cap a la CUP, com va quedar demostrat aquesta setmana en la seva compareixença al Parlament per donar compte de la presumpta corrupció a CDC.

Els preparatius

El secretisme amb què l'Executiu dissenya la consulta comença a posar nerviosos als seus socis de la CUP, que reconeixen que, ara que ja han donat el seu suport als pressupostos, ho tenen més complicat per condicionar el Govern. Insisteixen a reclamar que s'anunciï ja la data i pregunta del referèndum, però al Palau de la Generalitat no tenen pressa per acontentar. El escrache a la seu del PPC protagonitzat per Arran ha molestat perquè en Junts pel Sí interpreten que accions com aquesta són un argument per als que busquen desautoritzar el 'Procés' comparant-lo amb la violència que es va viure a Euskadi.

Per la seva banda, els cuperos consideren que mentre el Parlament està realitzant la seva part del treball, el Gabinet de Puigdemont-Junqueras es limita a assegurar que està ja tot a punt. "¿Cens, funcionaris, campanyes per instar a la participació?", Es pregunta, expressant els seus dubtes, una dirigent cupera. Interpel·lat el Govern, en públic per boca del vicepresident Junqueras, i en privat, per la d'altres responsables, la resposta és sempre la mateixa: "Organitzativament està tot preparat". Però no donen més pistes. En tot cas, aquest dilluns es va celebrar una de les periòdiques reunions secretes en què participen consellers tant del PDECat com d'ERC i la conclusió en tots dos casos és que els preparatius estan ben encarrilats.

Un altre dels misteris encara no desvetllats és el contingut de la llei de transitorietat, l'aprovació permetrà "transitar des de l'ordenació jurídica espanyola a una ordenació jurídica pròpia", segons va resumir Junts pel Sí en el seu moment. Sí que se sap que el text defineix que l'objectiu de Catalunya és esdevenir una "república de dret, democràtica i social" ia partir d'aquí hauria d'aclarir com es realitzarà el referèndum i què passarà si guanyés el 'sí' a divorciar de la resta de Espanya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario