viernes, 21 de abril de 2017

El cervell de l'Operació Lezo - Edmundo Rodriguez Sobrino

rodriguez-sobrino-edmundo-770-efe.jpg
Edmundo Rodriguez Sobrino

El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha ordenat l'ingrés a la presó sense fiança per a Edmundo Rodríguez Sobrino, considerat home fort i cervell a Llatinoamèrica de l'expresident madrileny Ignacio González, també detingut en l'operació Lezo, que encara segueix declarant davant del jutge en aquest moment. El jutge creu que va ser el responsable de les propostes perquè el Canal invertís en 2013 un total 31 milions de dòlars en la compra de la brasilera Emissao, empresa que va ser "ultravalorada fictíciament", fins al punt que el seu patrimoni net al tancament de aquell any era de 10,2 milions de dòlars i en tan sols dos anys havia baixat a 5 milions de dòlars.

Sempre en un segon pla, Edmundo Rodríguez Sobrino, actualment conseller delegat de l'editora del diari La Razón, ha tingut dos padrins principalment, un al món de la política, Ignacio González, i un altre en el món dels mitjans de comunicació, el president de La Razón i home fort de Atresmedia Maurici Casals. Sota la protecció de tots dos, Rodriguez Nebot va ostentar durant deu anys el càrrec de president d'una de les filials del Canal Isabel II i des de 1999 el lloc de Conseller Delegat d'Audiovisual Espanyola 2000, la societat editora de La Razón, de la qual controla el 23,9 per cent per mitjà d'una altra societat tenidora d'accions.

Sobrino, primer per la dreta, en una altra imatge.

El que va ser peça clau en les inversions sud-americanes del Canal d'Isabel II no donava senyals de vida en últims mesos. Especialment des que va ser cessat del seu lloc arran de que el seu nom es veiés implicat en els Papers de Panamà. Home de confiança de Maurici Casals en l'estructura de Atresmedia, també com el mateix Casals, està implicat en els Papers de Panamà.

Edmundo Rodriguez Nebot era un dels protagonistes de la denúncia que el 6 de març passat van remetre a la Fiscalia Anticorrupció els grups parlamentaris de Podem, Ciutadans i el PSOE a l'Assemblea de Madrid per denunciar les inversions dels responsables del Canal. Però les indagacions de la Guàrdia Civil i la Fiscalia Anticorrupció entorn d'ell ja havien començat el 2015.

Rodríguez Nebot era el president d'una empresa colombiana anomenada Interamericana d'Aigües i Serveis SA, (INASSA), una entitat de la qual Canal Isabel II posseeix el 81 per cent de les accions. Amb forta presència en nombrosos països sud-americans, és la marca del Canal en aquesta zona del món.

Rodríguez Nebot (a l'esquerra de la imatge) posa amb els reis i Mariano Rajoy.

La seu del diari La Razón va rebre el 2013 la visita dels actuals reis d'Espanya. A la foto de família de l'acte pel 15è aniversari del diari, el president del Govern, Mariano Rajoy, posa a la dreta de Felip VI. Només dues persones separen els dos governants d'un elegant directiu de la casa que els observa amb atenció. Luce corbata morada i el seu mocador treu el cap per fora de la butxaca de la jaqueta. És Edmundo Rodríguez Sobrino, un dels principals objectius de l'Operació Lezo en la qual també ha estat arrestat l'expresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio González.

20 MILIONS

INASSA, amb Rodríguez Sobrino al capdavant, va adquirir el 2013 l'empresa brasilera Emissao Engenharia i Construção a través de la compra d'una companyia instrumental radicada a Uruguai. Aquesta operació s'investiga en una de les peces de la causa per la qual l'empresari ha estat detingut aquest dimecres González, el germà d'aquest i nou persones més per ordre de l'Audiència Nacional. Segons les dades que obren en poder de la Fiscalia Anticorrupció, l'operació comercial es va realitzar al novembre de 2013 per més de 20 milions d'euros. Però quan l'empresa brasilera va aparèixer en els comptes del Canal reflectia un patrimoni net de menys de la meitat del que s'havia pagat per ella només un mes abans.

Edmundo Rodríguez Sobrino va romandre una dècada al capdavant de INASSA fins que va ser cessat a l'abril de 2016 després d'aparèixer en els Papers de Panamà. Concretament seu nom figurava en empreses amb seu a Hong Kong com Àsia Drilling, Luntam Holding, Idra Drilling i Cardalem Societat Anònima. Està última és una empresa establerta a Montevideo (Uruguai).

L'ESPIONATGE A COLÒMBIA

La seva destitució per part de l'actual presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va acabar amb la protecció que durant anys va gaudir a l'ombra de l'anterior mandatari madrileny Ignacio González, al capdavant del Canal Isabel II entre 2003 i 2012 i president de la Comunitat fins a 2015. González i Sobrino van viatjar junts a Colòmbia el 2008 en el viatge en el qual es va produir el polèmic espionatge al president i els seus acompanyants. En els enregistraments amb càmera oculta se'ls veia portar unes estranyes bolsasque, segons van explicar, només contenien tovalloles. En una de les seves converses es se'ls escoltava parlar de bufets panamenys i bancs a Suïssa.

Imatge captada en l'espionatge durant el seu viatge a Colòmbia amb González el 2008.

A més de conseller delegat de l'empresa que edita La Razón -en les pàgines Ignacio González figura com a columnista habitual- Rodríguez Nebot ocupa a més diferents càrrecs en almenys altres sis societats: Gestió de Capital Immobiliari SA, Golf Chamartín SL, Rodríguez Nebot Advocats Associats SL , OEC SP & PO SA, la ja esmentada Iberoamericana d'Inversions i Projectes SA i Agropecuària Palentina SA.

Al costat de Rodríguez Sobrino també ha estat detinguda la seva somrient secretària, Clarisa Guerra Soto. Els investigadors consideren acreditat que tenia ple coneixement de les activitats sota sospita del seu cap i per això agents de la Guàrdia Civil s'han desplaçat també al seu domicili al municipi madrileny de Torrelodones. Clarisa Guerra figura com apoderada costat del seu cap almenys en una de les societats anteriors, concretament en Iberoamericana de d'Inversions i Projectes SA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario