miércoles, 12 de abril de 2017

Junts pel si, en estat de desconfiança mútua

junqueras-puigdemont-govern-efe.jpg

Diferents declaracions contradictòries dels membres rellevants de l'aliança Junts pèls Si, la fomació que està pilotant el referèndum que proposa la separació de Españam mes les votacions en contra d'una proposta d'ERC al Parlament votada en contra pel PDECat, cosa que no havia passat fins ara, va provocar a la nit una reunió dels seus respectius dirigents, Puigdemont i Junqueras mes Carme Forcadell en un intent de canalitzar la situació.

Tan necessitat estava ahir el PDECat, com a conseqüència de la seva reconversió des de CDC, de disposar d'unes senyes d'identitat que l'identifiquin com una opció política amb personalitat pròpia que està disposat fins i tot a trencar la disciplina de vot de Junts pel Sí i votar diferent de ERC per accentuar el seu perfil. Aquesta és, si més no, la instrucció que la direcció executiva que encapçalen Marta Pascal i David Bonvehí ha comunicat als diputats de la formació al Parlament, amb la voluntat que es materialitzi amb la màxima naturalitat i sense buscar en cap cas la confrontació amb el soci.

El PDECat i ERC, en realitat, ja han votat diferent al Parlament en més d'una ocasió en el que va de legislatura. Ho han fet, normalment sempre en mocions, en qüestions com el tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i els Estats Units, el conflicte entre Israel i Palestina, la gestió dels purins o, sense anar més lluny en el ple de la setmana passada , la remunicipalització de serveis públics privatitzats o externalitzats i de la gestió de l'aigua. La diferència és que abans des del PDECat es procurava mantenir la cohesió de Junts pel Sí encara que fos a costa de votar en contra dels propis criteris ia partir d'ara es encoratjarà el vot en coherència amb els propis principis a risc que no es coincideixi amb ERC i de provocar la pèrdua de votacions, que s'assumiran com la conseqüència normal de la defensa d'un determinat model polític.


A tot això se li afegeix el cansament de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell deixarà la política farta dels seus socis del 'Procés'. Diu que no repetirà i està més que cansada de ser menyspreada. A la presidenta de la Cambra legislativa catalana l'acusen de falta de coneixement de les dinàmiques de la política. Les crítiques de l'oposició sobre el seu desconeixement en la matèria són acerbes, encara que no és menys cert que ella s'aprofita d'aquesta situació per portar l'aigua al seu molí i posar la institució al servei de la seva causa.

Forcadell no vol homenatges, com el que li preparen el proper dia 19 els diputats i exdiputats independentistes. Les fonts subratllen que la presidenta de la Cambra legislativa catalana ha hagut d'encaixar en els últims dies fortes pressions dels partits que l'han triat perquè segueixi al peu de la lletra les instruccions que li donen des JxS. De moment, han aconseguit que continuï al capdavant del Parlament a causa de que la fase que ara comença és clau per al bon desenvolupament del procés d'independència.

A ERC les coses no estan tampoc definides. Davant la inhabilitació d'Artur Mas i el desig de Puigdemont de no repetir, la perspectiva d'una dissolució de la legislatura i una probable victòria d'ERC sense el PDECAT en les noves eleccions, volen reservar la figura d'Oriol Junqueras per President de la Generalitat. Esquerra ha demanat, en els últims dies, "unitat d'acció" davant el referèndum per evitar que tota la responsabilitat recaigui en el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, el que podria significar la seva inhabilitació. És imprescindible no cometre errors no deixar empremtes que puguin portar a una inhabilitació de l'únic polític amb prestigi que queda per prendre les regnes d'una separació d'Espanya.

Perquè si PDECat ha decidit que ha arribat l'hora de posar l'accent en la seva faceta ideològica votant per separat al Parlament, ja que "ja no hem de demostrar que som independentistes", explica una font d'aquesta formació, ERC es prepara ja per governar sense el suport de la dreta secessionista i, si cal, ajornar la independència de nou a fi a un pacte amb els comuns i amb el PSC. Tot i que els socialistes catalans adverteixen que no serviran de comodí per a perpetuar un enfrontament amb el Gobierno.Junqueras es nega a donar ordres per escrit sobre el referèndum.

Junqueras insisteix que no cal més rastre que l'acord de govern, però topa amb els recels dels consellers del PDeCAT, que consideren que el líder republicà pretén eludir una inhabilitació que cercenaría les seves aspiracions, alimentades per les enquestes, a presidir la Generalitat .

De cara a la galeria, la unitat és absoluta en el si de l'executiu autonòmic. Tot i els requeriments de la Fiscalia a les empreses proveïdores de la Generalitat i de la suspensió per part del Tribunal Constitucional dels apartats

No hay comentarios:

Publicar un comentario