jueves, 4 de agosto de 2016

Baltasar Garzón al servei de Nicolas Maduro


L'alarma en el Govern de Nicolás Maduro pel creixent nombre d'investigacions obertes als EUA contra destacats elements del chavisme, sobretot per la seva implicació en el narcotràfic internacional, ha portat al chavisme a reclamar l'assistència de Baltasar Garzón, exmagistrat de l'Audiència Nacional espanyola.

Garzón treballa en un informe per qüestionar la validesa dels procediments utilitzats per EUA i que pot ser usat en la defensa de diversos imputats, com els nebots de Maduro que es troben presos a Nova York. Aquesta mateixa setmana, les autoritats nord-americanes van anunciar la imputació de dos alts funcionaris veneçolans, el general Néstor Reverol, que fins al juliol era el cap de la Guàrdia Nacional, i de Edylberto Molina, agregat militar a l'Ambaixada de Veneçuela a Alemanya. Són acusats d'ajudar al narcotràfic quan eren director i sotsdirector de l'Oficina Nacional Antidrogues.

Per preparar el seu informe, Garzón es va reunir a final de juliol a l'illa veneçolana de Margarita amb el general retirat Hugo Carvajal, la detenció és també reclamada per EUA Carvajal passa per ser un dels capos de l'anomenat Cartell dels Sols, l'estructura que ha vingut operant a Veneçuela el que nombrosos testimonis apunten com narcoestat. Durant molts anys cap de la Direcció d'Intel·ligència Militar, Carvajal va ser detingut al juliol de 2014 a l'illa caribenya de Aruba, de sobirania holandesa, a petició dels EUA, que va reclamar la seva extradició. Aquesta no es va produir a causa de les pressions de Caracas, de manera que Carvajal va poder tornar a Veneçuela, on va ser rebut amb especials honors per Maduro.

Garzón, qui en 2012 va ser expulsat de la carrera judicial espanyola per prevaricació, va arribar el dijous 28 de juliol a Porlamar, principal ciutat de Margarita i capital de l'estat de Nova Esparta. Va aterrar allà en una avioneta procedent de la República Dominicana, en la qual va viatjar en companyia del també espanyol Abel Torres Serrano i l'empresari veneçolà Carlos Eduardo Urbà, amo de l'aeronau.

Fonts d'intel·ligència que van alertar de la presència de Garzón a Margarita desconeixen quina funció exercia Torres en aquest viatge. En qualsevol cas, asseguren que Urbà compta amb un «ampli dossier de corrupció», vinculat sobretot a operacions amb la petroliera estatal PDVSA, i té estreta relació amb Hugo Carvajal, pel que ell devia haver intervingut per a la trobada.

Carvajal va acudir a rebre'ls i després van marxar tots, en un automòbil de la Governació de Nova Esparta i amb escortes oficials, a uns apartaments de luxe posats a disposició pel governador de l'estat, Carlos Mata Figueroa, algú a qui alguns testimonis també vinculen amb el cartell dels Sols. Dos dies després, el 30 de juliol, els visitants van tornar a agafar l'avió privat i van marxar de Margarita.

Garzón ha confirmat la trobada amb Carvajal. D'acord amb la resposta donada des del despatx d'advocats Ilocad, que dirigeix ​​Garzón, aquest està coordinant un equip multidisciplinari internacional per a l'elaboració d'un informe «sobre l'origen, desenvolupament, consistència i respecte de les normes de degut procés en les investigacions obertes als Estats Units ». Per a això, segons el despatx de Garzón, «s'han mantingut i es mantindran les reunions que siguin necessàries i precises amb totes les persones (...) que vulguin col·laborar».

El comunicat afirma també que Garzón no actua com a advocat de Carvajal i que el seu treball, que abasta diversos països i es realitza «amb absoluta autonomia, objectivitat, imparcialitat i sense ingerències», conclourà amb la presentació de l'informe i les seves recomanacions als organismes nacionals i internacionals.

Precisament l'argument que EUA no va respectar les normes de degut procés ha estat al·legat per la defensa dels dos nebots de Maduro presos a Nova York, Efraïm Camps Flors i Franqui Flors de Freitas, els quals, segons la Fiscalia del Districte Sud de Nova York, estaven operant l'enviament de uns 800 quilos de cocaïna als Estats Units. Els advocats dels dos Flors reclamen al jutge la supressió d'evidències al·legant que es van violar els seus drets constitucionals. La Fiscalia va replicar fa deu dies publicant proves que indiquen que van ser detinguts a Haití el novembre de l'any passat per policies locals i agent de la DEA convenientment identificats i que van fer les seves primeres declaracions autoinculpatòries després de ser advertits del seu dret al silenci.

Banca privada d'Andorra

No és la primera vegada que l'antic «jutge estrella» espanyol, que en 1993 i 1994 va estar en el Govern de Felipe González com a responsable del Pla Nacional sobre Drogues, apareix relacionat amb la crònica negra del chavisme. Arran de l'escàndol de 2015 sobre comptes amb possible origen il·lícit en Banca Privada d'Andorra (BPA) i la seva filial espanyola Banc de Madrid, diverses d'elles pertanyents a veneçolans que s'havien enriquit durant el chavisme, es va saber que el despatx de Garzón va assessorar a BPA per aixecar anteriorment el bloqueig al compte de Diego Salazar, testaferro del president de la petroliera PDVSA i els moviments van portar a destapar el cas. Garzón va al·legar llavors que la seva relació havia estat directament amb el banc, no amb Salazar. Va adduir que el seu despatx d'advocats s'havia limitat a elaborar un informe per al gabinet jurídic de BPA.


D'altra banda, el general Carvajal, amb el qual es va entrevistar Garzón a finals de juliol, ha estat des de fa temps objecte d'investigació als Estats Units. A més de la imputació anunciada en 2014 per un enviament de 5,6 tones de cocaïna, ja en 2008 l'Oficina de Control de Béns Estrangers (OFAC) del Departament del Tresor va actuar contra ell per «assistir materialment les activitats de narcotràfic de les Forces Armades revolucionàries de Colòmbia (FARC) ».

Segons la OFAC, la tasca de Carvajal, llavors cap de la Direcció d'Intel·ligència Militar, incloïa «evitar que els carregaments de droga van ser presos per les autoritats antinarcòtics veneçolanes i proveir armes a les FARC, permetent mantenir el seu feu al cobejat departament d'Arauca . D'acord amb aquesta investigació, Carvajal també va donar suport a les FARC amb documents d'identificació del Govern de Veneçuela perquè els guerrillers de les FARC poguessin viatjar a o des de Veneçuela amb facilitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario