domingo, 28 de agosto de 2016

Noves activitats: Empreses de desokupació exprés

Resultado de imagen de desahucio policia

A Barcelona davant la proliferació d'habitatges preses per okupes a través del sistema d'cop de peu a la porta d'un domicili privat i la lenta resposta de la justícia davant la necessitat del propietari legal de veure-la lliure de persones que impedeixen la venda o lloguer legal de l'immoble ha nascut una nova activitat,

Aquesta fórmula de 'desokupació' mitjançant una empresa privada, que té almenys un precedent recent a Gràcia l'abril passat, consisteix a enviar a personal de seguretat especialitzat. De nou era la signatura Desokupa, segons fonts policials, tot i que els veïns afirmen que portaven el logotip de STM Seguretat, vinculada a l'anterior.

Al carrer de la Cera, 15, cinc homes fornits es van presentar a la finca i un d'ells va bloquejar l'accés principal al portal, mentre la resta parlava amb la família filipina que, segons sembla, té ordre de desallotjament en el termini d'unes setmanes. Un home hauria okupat il·legalment el pis fa un temps i rellogar part de l'immoble a una família filipina. Dijous, davant l'arribada i l'aspecte "intimidatori" -segons els testimonis- dels homes de Desokupa, l'okupa inicial va decidir anar-se'n. La família, sense cap contracte i amb menors al seu càrrec, va parlar amb el personal de l'empresa, que va accedir al domicili.

Segons explica l'empresa en el seu web, mitjancen "amistosament amb els ocupants del pis apropiat, segons acords prèviament emmotllats a cada cas particular" i "recolzats legalment". Un cop al pis, intenten convèncer el okupa o al morós, segons els casos, de que marxi. Els Mossos assenyalen que l'empresa és legal.

HISTÒRIA COMPLEXA

Alguns residents de la finca que no aconseguien traspassar el portal del carrer, bloquejat per un dels professionals de la seguretat, van trucar a la policia. Van acudir agents dels Mossos i de la Guàrdia Urbana, així com un tècnic de Ciutat Vella. Els mossos expliquen que van intervenir perquè la família continuï en l'habitatge fins que es compleixi el termini de desallotjament. Una cosa a la que tenen complet dret, encara que la propietat decidís tractar d'accelerar el procediment amb altres mètodes.

A la porta de la finca es van concentrar veïns de la zona, integrants de l'Assemblea del Raval i activistes contra els desnonaments, convocats des de les xarxes socials. "No es pot permetre que vinguin matons a realitzar desallotjaments que només pot dictar el jutge", assenyalaven. Segons alguns testimonis, la família filipina porta diversos mesos d'assetjament per part de la propietat per forçar la seva marxa i canviar-los el pany. Fonts de l'ajuntament asseguren que fins dijous desconeixien el cas, però que a l'haver menors en l'habitatge han activat els serveis socials per buscar una sortida a la família quan s'executi el desallotjament.

Com totes les okupacions il·legals, la història té múltiples angles. No es tracta aquí d'un contracte extingit o un lloguer que es deixi de pagar per la crisi, perquè el pis va ser usurpat mentre estava buit. Però a més d'haver-hi un relloguer i un possible engany a part dels seus ocupants, l'habitatge era conflictiva. Residents de la finca expliquen que durant la crisi un parell de propietaris van ser desnonats per impagament i els seus pisos van passar a mans dels bancs. Tots dos van ser okupats fa mesos, però el d'aquest cas era problemàtic perquè els veïns mantenen que hi havia venda de drogues i un continu anar i venir de suposats compradors.

No hay comentarios:

Publicar un comentario