jueves, 25 de agosto de 2016

Ciutadans - "El si, té un preu"

Resultado de imagen de negociación ciudadanos pp

Tota negociació exigeix ​​cessions per ambdues parts, però ha arribat el moment que Ciutadans plantegi aixecar-se de la taula si no aconsegueix avenços constatables en totes les seves propostes. Ahir Juan Carlos Girauta francament indignat, va expressar la seva preocupació i fins i tot la seva "consternació" perquè els conservadors es resisteixen a emprendre reformes institucionals que ells consideren de calat per a "punxar la bombolla política" que tant han criticat.

Girauta va declarar que les negociacions amb el PP s'estan convertint en una imposició inadmissible per al partit d'Albert Rivera. Si dimarts Ciutadans es prestava a reconsiderar fins a l'absurd el concepte de "corrupció política", en raó de les al·legacions del PP -reacio a depurar als seus càrrecs imputats-, aquest dimecres topava amb la negativa del partit de Rajoy a acceptar els punts claus de les seves condicions regeneracionistes.

Hi ha cinc punts sobre la taula que són imprescindibles perquè Ciutadans signi el pacte amb els conservadors: el pla de xoc social on s'inclou el complement salarial i el pla contra la pobresa infantil; igualar els permisos de paternitat i maternizad; reforçar les mesures contra el fracàs escolar i ampliar l'educació universal i gratuïta de zero a tres anys. "Si no hi ha concreció, no hi haurà acord", va reconèixer a última hora del matí d'aquest dimecres Villegas. Hores més tard, Girauta haver de reconèixer que la negociació "no està trencada" per rebaixar la tensió que han ficat en les negociacions per pressionar el PP. "Sóc aquí perquè vull cridar l'atenció, perquè no es confonguin amb Ciutadans. Que no creguin que es pugui passar un altre dia de negociació dient que no a tot ", va advertir el portaveu parlamentari.

Els 7.300 milions que encallen el pacte

Per Ciutadans és imprescindible dotar d'una quantia econòmica seu pla de xoc social, on s'inclouen el complement salarial i el pla contra la pobresa infantil, l'increment dels permisos de maternitat i paternitat, el pla d'educació per lluitar contra el fracàs escolar i l'ampliació de l'educació pública al cicle de zero a tres anys. Mesures estrella al programa de ciutadans que, segons la memòria econòmica que l'acompanya, suposarien una despesa per sobre dels 7.300 milions d'euros. Aquestes exigències, segons ja va reconèixer el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, durant un recés de la reunió, han provocat que les negociacions entre les dues formacions es "encallin". Així mateix, ha assegurat que sense la plasmació d'aquestes mesures en el document final, serà "impossible que se signi l'acord".

Ciutadans està pagant el preu de la seva pròpia ingenuïtat, ja que va haver de presentar un escrit detallant les seves sis condicions de regeneració política i contra la corrupció en lloc de confiar en la bona voluntat d'un president sota sospita com Mariano Rajoy. El partit taronja no es pot permetre el luxe de romandre per més temps en una "legítima expectativa" -en clarificadora expressió de Joan Carles Girauta- a l'espera de si l'equip designat per Rajoy té a bé posar-li lletra i terminis al preacord d'investidura genèricament aconseguit fa una setmana.

Els temps apressen i la imatge de Ciutadans acusarà el desgast de la seva aproximació al PP si els seus simpatitzants no entenen que l'esforç ha valgut la pena. En aquest sentit, l'espècie d'ultimàtum llançat per Girauta, quan va dir que "el PP no pot passar un dia més dient que no a tot", ha d'esdevenir una línia infranquejable per a Ciutadans.

2 comentarios:

  1. En sembla que el problema és la poca força negociadora de Ciudadanos. El nombre de diputats és determinant. I el PP està acostomat a jugar fort de forma partidista.

    ResponderEliminar
  2. En sembla que el problema és la poca força negociadora de Ciudadanos. El nombre de diputats és determinant. I el PP està acostomat a jugar fort de forma partidista.

    ResponderEliminar